Чи шкідливо користуватись мікрохвильовкою

Мікрохвильова піч була винайдена у 50-ті роки минулого століття для того, щоб розігрівати їжу та розморожувати продукти - зручно, просто і, головне, швидко. З тих пір змінилося століття, у світі продані мільйони мікрохвильовок, а багато хто і сьогодні сумніваються у безпечності цього пристрою. А раптом випромінювання шкодить здоров’ю і позбавляє продукти поживних речовин? Давайте з’ясуємо, як електромагнітні хвилі впливають на якість їжі та яких правил слід дотримуватися при використання мікрохвильовки.

Мікрохвильова піч на кухні

Як працює мікрохвильова піч

Мікрохвильова піч - кухонний прилад, який перетворює електричну енергію у надвисокочастотне випромінювання. НВЧ випромінювання, яке утворюється спеціальним приладом під назвою магнетрон, стимулює молекули поміщеної у мікрохвильовку страви, змушуючи їх рухатись і зіштовхуватись одна з одною, за рахунок чого піднімається їх температура і, звісно, розігрівається їжа. Мікрохвилі насамперед впливають на молекули води, але так же успішно справляються і з нагріванням часточок білків, жирів і вуглеводів.

Слово випромінювання звучить не дуже приємно, тому суперечки щодо доречності мікрохвильовки на кухні тривають з дня винайдення приладу. Однак це не той тип випромінювання, що асоціюється з атомними бомбами та ядерними катастрофами. Мікрохвилі - це електромагнітні або світлові хвилі з неіонізованою частотою, інакше кажучи, вони не викликають хімічних перетворень. Мобільний телефон та електричне світло також утворюють електромагнітне випромінювання, хоча і малої інтенсивності. І оскільки від випромінювань сьогодні нікуди не дітися, має сенс періодично від них відпочивати і завжди дотримуватись правил безпеки.

Мікрохвильова піч має захисний екран (так звану слюду всередині і плівку на дверцятах), який попереджує вихід випромінювання з приладу, і від випромінювання не буде шкоди, якщо ви не маєте звички спостерігати за обертанням тарілки на відстані 30 см або притулятися до дверцят носом, поки розігріваєте їжу. Також переконайтеся, що ваша мікрохвильовка у справному стані. Якщо прилад старий, поламаний або дверцята не закриваються належним чином - час відкласти гроші на новий.

Страви, приготовані у мікрохвильовці

Як мікрохвилі впливають на продукти

Говорячи про вплив мікрохвиль на їжу, слід пам’ятати, що будь-яка форма приготування їжі знижує поживну цінність. Основні вбивці вітамінів і корисних речовин - температура, час і спосіб приготування.

Оскільки у мікрохвильовій печі усе відбувається швидше і при меншому нагріванні, можна очікувати, що продукти збережуть у ній більше поживних речовин, на відміну від смаження або варіння на звичайній плиті. Зазвичай температура у мікрохвильовці не перевищує 100 градусів - точку кипіння води. Що має не останнє значення для тих, хто худне - готувати можна без олії та жиру.

Досліди на 20 різних овочах показали, що приготування у мікрохвильовій печі та запікання у звичайній духовці дозволяють зберегти максимум антиоксидантів, у той час як при кип’ятінні або приготуванні під кришкою їм доводиться гірше всього. Зрештою, вчені також встановили, що при розморожуванні у мікрохвильовці знищується 97% флавоноїдних антиоксидантів у броколі, тим часом як при варінні - тільки 66%. Це дослідження часто приводять у якості доказу того, що мікрохвилі руйнують їжу, хоча насправді говорить тільки про те, що вода у заморожених продуктах прискорює руйнування поживних речовин, оскільки молекули води сильніше всього нагріваються під впливом НВЧ-випромінювання.

Окрім того, обробка мікрохвилями може зменшити утворення шкідливих сполук у деяких продуктах харчування. Згідно з одним із досліджень, запікання бекону у мікрохвильовці дає мінімальне утворення нітрозаміну - сполуки, яка утворюється при нагріванні нітритів у складі жирних продуктів) порівняно з іншими способами приготування. Така ж справа і з куркою - у мікрохвильовій печі канцерогенів утворюється набагато менше, ніж при смаженні.

Приготування страви у мікрохвильовці

Як розігрівати і готувати їжу у мікрохвильовці

Кладучи у мікрохвильовку пластикові контейнери, слід пам’ятати, що деякі пластмаси містять речовини, які руйнують гормони. Яскравий приклад - бісфенол-А, який звинувачують у сприянні різноманітних захворюванням, від проблем з щитовидною залозою до ожиріння.

Правило №1: ніколи не ставте пластиковий контейнер у мікрохвильову піч, якщо він не має спеціального маркування, яке підтверджує безпечність використання. Використовуйте для мікрохвильовки спеціальний посуд із термостійкого пластику і товстого скла і ніколи - металевий посуд.

Звісно, мікрохвильова піч має недоліки. Наприклад, прилад не настільки ефективний у знищенні бактерій та інших патогенних мікроорганізмів, які приводять до харчових отруєнь. Також важливо бути обережними при нагріванні рідин і не поміщати у мікрохвильовку продукти, які можуть вибухнути, наприклад, яйця.

Загалом, використання мікрохвильовки приносить життю більше зручностей, ніж недоліків, але, якщо ви дуже занепокоєні ЗСЖ, можете легко обійтись і без цього приладу - вибір диктують особисті пріоритети.

Дівчинка гріє молоко у мікрохвильовці



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.