Фуд-тренди 2020 року

2019 подарував нам моду на тихоокеанську та східну кухні, вивів у топові позиції хумус, водорості, насіння, безалкогольні коктейлі та натуральні десерти. Минулий рік повернув популярність ферментованій їжі та приготуванню на вугіллі. Було дуже смачно. Але рік закінчився, і ресторанні експерти, власники відомих мереж та аналітики перейшли до прогнозів на 2020. Яким буде і які основні гастрономічні тренди принесе новий рік?

Кольорова їжа

Foodtech

Технології змінюють їжу та підхід до неї. Усе популярнішою стає доставка (про неї далі), роботизовані кав’ярні та ресторани, використання технологій у сільському господарстві, наприклад, ферми по вирощуванню зелені у закритому просторі. У 2020 світ стане ще сучаснішим, і гастроіндустрія - не виключення.

Доставка

Більше половини світових інвестицій у foodtech - це доставка. Найближчим часом прогнозують збільшення кількості замовлень із доставкою на 20-30%. Це і власна доставка ресторанів, і служби доставки з ресторанів та магазинів. У США піцу можна замовити не лише за допомогою мобільного додатку, а й використовуючи смарт-годинник або смарт-ТБ, а такий спосіб незабаром стане звичним. Буде зростати і популярність доставки не лише готових страв, а й наборів інгредієнтів для їх приготування вдома.

Кухар з планшетом

Моноформати

Коли в одному закладі і кальян, і суші, і паста, і піца - це зручно. Але у 2020 році такі універсальні ресторани-супермаркети поступляться місцем моноформатним атмосферним кафе, піцеріям, бургерним, чебуречним, тощо. Монокафе наступають на п’яти універсалам вже декілька років. І у новому році заклади, де готують улюблену страву ідеально, впевнено вийдуть вперед.

Fast-casual

Формат fast-casual - сучасний компроміс між фастфудом і дорогим рестораном. Від першого він взяв високу швидкість приготування і демократичність, а від другого - користь та хороше обслуговування. Такі заклади приваблюють прихильників здорового збалансованого харчування, які хочуть зекономити час, і в 2020 сегменту fast-casual прогнозують процвітання.

Сендвічі у кафе

Вегетаріанська заміна

Рослинні замінники м’ясних і молочних продуктів набирають популярності. Згідно з прогнозами експертів Uber Eats вегетаріанські тренди у новому році також зміняться. Наприклад, тофу стане антитрендом, сейтан також втратить позиції. Натомість будуть використовувати темпе - ферментований продукт з соєвих бобів.

Повенення джекфруту

Джекфрут або індійське хлібне дерево - не новий гравець. У минулому році суперфуд втратив позиції на ринку, а в 2020 йому знову обіцяють славу.

Більше користі

Попри те, що за даними Uber Eats у минулому році серед замовлень в Україні топові позиції займали суші, піца і бургери, попит на корисну їжу також зростає. У новому році на піку популярності буде льон та конопляна олія.

Насіння льону

Альтернатива стане нормою

Щороку Kimpton Hotels & Restaurants визначають тренди нового року у сфері кулінарії та коктейлів. Для цього вони опитують експертів і кухарів у різних країнах. На 2020 рік експерти прогнозують розширення меню за рахунок альтернативних пропозицій. Безлактозні, безглютенові, вегетаріанські страви стануть повноцінною частиною меню.

Овочі у кожній страві

Кухарі стверджують, що трендом нового року стане акцент на овочі. Їх будуть додавати у традиційно м’ясні страви або й зовсім подавати замість м’яса. Такий підхід допоможе поглянути по-новому на звичні пасту, піцу, гамбургери. Також овочі стануть основою соусів.

Овочеві спагетті

Екзотичні перці та оцет

Гастрономічним трендом 2020 року стануть екзотичні перці - гочуджанг, петч, пірі пірі, еспеллет. У кожного з них своя сфера застосування. Також у моді будуть страви з кислуватим присмаком, позаяк різноманітні оцти - ще один прогнозований тренд.

Насіння лотосу та чорний часник

Що там насіння чіа та льону, у 2020 на перші позиції рейтингу згідно з рейтингом Kimpton вийдуть насіння лотосу, базиліку та лілії. Ще один екзотичний тренд - чорний часник з солодкавим присмаком.

Чорний часник

Фрукти і спеції у коктейлях

Трендовими інгредієнтами коктейлів стануть фрукти на грилі та спеції (перець, гвоздика, тощо). Будуть популярними коктейлі з низьким вмістом алкоголю і цукру. При цьому актуальний Мескаль, алкогольний напій з сиропу агави, не втратить свої позиції у 2020.

Левантійська кухня

Експерти мережі Kimpton пророкують популярність левантійській кухні - турецькій, ізраїльській, ліванській. Особливо це стосується соусів. Найбільш трендовими у новому році стануть гострий середземноморський соус і соус мухаммара на основі болгарського перцю.

Болгарський перець

Західноафриканська кухня

А ось експерти мережі магазинів органічної їжі, яка входить до складу компанії Amazon, впевнені, що в тренді буде західноафриканська кухня. Дослідники з Кембриджського університету називають її однією з найкорисніших. У стравах цієї місцевості багато овочів, арахісу, імбиру, а із зернових часто використовують пшоно та сорго. Є у західноафриканській кухні і свій суперфуд - зелена рослина моринга.

Хліб усьому голова

Мода на відмову від продуктів з борошна пройшла. На думку відомого у США шефа Анжели Пінкертон, хліб стане одним із найбільших трендів 2020 року. Правда, шеф має на увазі не будь-який хліб, а особливий, наприклад, приготований за давніми рецептами.

Крафтовий хліб



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.