Новий фуд-тренд - кавова комбуча

Є класичні американо та капучіно набридли, то ось вам ЗСЖ-альтернатива від найвідомішого данського шеф-кухаря, власника легендарного ресторану Noma, Рене Радзепі. Після того, як у цьому році вийшла його книга “Нома: Гід по Ферментуванню”, яку одразу ж назвали Новим Заповітом для фуді всього світу, модний напій комбуча набув другого зіркового часу, але вже з новими смаками. Яких тільки рецептів чайного гриба не пропонує Радзепі у своїй книзі: полуничну комбучу, рожеву, вишневу, персикову, квіткову і навіть кавову. Остання стала улюбленим напоєм всіх данців і заміною звичній каві. А виробники газованої води одразу ж кинулись випускати кавову комбучу у промислових масштабах. Комбуча багата на вітаміни В і D, а також, на відміну від інших солодких газованих напоїв, не шкідлива. До того ж виробництво такої комбучі є екологічним - для неї не потрібний використаний жом, кавова гуща. Недивно, що вся Данія, де, як відомо, продажі кави найвищі у світі, закохалася в цей напій.

Пляшка з кавовою комбучею

Як приготувати кавову комбучу

Замість жому можна взяти і свіжу мелену каву. Тільки для напою Редзепі радить брати не пересмажену, а м’яку, світлої обсмажки каву, інакше ви ризикуєте отримати замість комбучі кавове пиво. Світла обсмажка надасть вашому напою легкий квітковий аромат, яким завжди володіє хороша кава.

Домашня комбуча

На 2 л напою буде потрібно:

  • 240 г цукру.

  • 1,8 л води.

  • 730 г кавової гущі або 200 г свіжемеленої кави.

  • 200 мл непастеризованого чайного гриба.

  • 1 SCOBY - симбіотична колонія бактерій і дріжджів (продається в магазині).

Приготування кавової комбучі

Зваріть цукровий сироп - 240 г цукру і стільки ж води доведіть до кипіння. Помішуйте, щоб розчинити цукор.

Кавову гущу помістіть у термостійкий контейнер. Влийте гарячий сироп, потім додайте іншу частину води. Дайте суміші охолонути до кімнатної температури, накрийте та поставте на ніч у холодильник.

На наступний день процідіть рідину через дрібне сито, застелене марлею, у посуд для бродіння (банку або каструлю). Додайте 200 мл непастеризованого чайного гриба та відваріть настій.

Одягніть рукавички та акуратно помістіть закваску в рідину. Накрийте посуд для бродіння марлею або кухонним рушником і закріпіть гумкою. Поставте чайний гриб і тепле місце.

Залишіть чайний гриб бродити. Стежте, щоб гриб не засох - при необхідності змочуйте його рідиною з посуду. Через 7-10 днів можна починати пробувати напій - як тільки ви будете задоволені смаком, перенесіть гриб у контейнер для зберігання і процідіть комбучу. Кавову комбучу можна розлити у пляшки та зберігати в холодильнику, а частину заморозити, щоб не зіпсувалась. Пити з льодом.

 Склянка з кавовою комбучею



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.