Гриби і дієтологія

Дієтологія в основному займається двома питаннями — або збалансованим харчуванням при різних захворюваннях, або складанням раціону для тих, хто худне. Традиційно вважається, що гриби — їжа важка, груба, недієтична, ледь не небезпечна. Дійсно, у практиці вітчизняних дієтологів гриби відсутні як такі. Хоча це не є вірним, що стає цілком зрозуміло, якщо ми поглянемо на довід азійських спеціалістів.

Гриби

Для грибів характерними є наступні дієтичні позитивні якості

  • Гриби — тонко збалансований тваринно-рослинний продукт, що містить грамотне співвідношення білків, вуглеводів, жирів, амінокислот, вітамінів та мікроелементів. 100-200 г грибів достатньо для забезпечення добового поживного балансу у людини масою 70 кг, при умові, що вони є не єдиним джерелом білка.

  • У випадку, коли монодієти та рослинні дієти є протипоказаними (розлади травлення, гастрити, коліти, непереносимість сирих овочів та соків з них, тощо), гриби приходять на допомогу. При варінні, солінні або тушкуванні вони утворюють густий слиз, який обволікає стінки шлунку та полегшує перетравлювання грибів та інших продуктів.

  • Гриби є дуже поживними і швидко насичують. Достатньо використати невелику їх добавку до другої страви (макарони, гречка, картопля, тощо), щоб бажання “перекусити” надійно відклалось до вечері.

  • Доведено, що гриби знижують потяг до солодкого. Гриби, як і морепродукти, є джерелом цинку, нестача якого і провокує нездорове захоплення солодощами та алкоголем. Цинк важливий і для збереження потенції. У середні віки деякі гриби (наприклад, дрібні різновиди трюфелів) використовувались як афродизіаки. При цьому, варто відмітити, що гриби та морепродукти не заміняють, а доповнюють одні одних, оскільки і діючі речовини, і механізми дії у них є різними.

Шампіньйони

  • При схудненні найважче зберегти результат — це відомо всім. Гриби у цьому є чудовими помічниками, оскільки багаті на вітаміни і мінерали. У них міститься вітамін С, вітаміни групи В, необхідні для нервової системи, і вітамін D, що сприяє засвоєнню кальцію, а також фосфор, калій, залізо та багато інших мікроелементів.

  • Шампіньйони, гливи, а також деякі дикорослі гриби рекомендуються при порушеннях обміну речовин та ожирінні. У них містяться речовини, що знижують рівень холестерину у крові. Якщо гливи (неважливо, покупні чи дикорослі) становлять хоча б 1% від раціону харчування, є шанс знизити рівень холестерину на 10%.

  • Культивовані шампіньйони та гливи особливо корисно їсти сирими, таким чином при мінімумі калорій ми отримуємо максимум корисних речовин. Не дарма в Європі та США сирі шампіньйони — один із найпопулярніших компонентів овочевих салатів.

Смажені гриби

На жаль, гриби володіють і дієтологічними протипоказаннями

  • При смаженні (особливо, якщо ще й додати сметани) початково малокалорійний, дієтичний продукт перестає таким бути. Після обсмажування у рослинній олії калорійність грибів зростає у 10-15 разів.

  • Неподрібнені гриби довго перетравлюються, позаяк пізня вечеря з грибами на користь не піде. У цьому випадку можлива поява таких побічних ефектів, як відчуття важкості, здуття, метеоризм, розлад шлунку.

  • Варто знати, що гриби погано поєднуються з сирими овочами — огірками, капустою, помідорами. Тільки варені овочі з цієї точки зору є цілком безпечними.

  • Дітям до 7 років та людям похилого віку смажені гриби, так як і велику кількість варених або сирих грибів, засвоїти важко. У дітей секреція травних ферментів ще не така, як у дорослих, а у людей похилого віку — вже не така. 

Як бачимо — правильний підхід при використанні та споживанні грибів як дієтичного продукту додасть різноманіття на столі та зробить привабливішою будь-яку дієту. 

Білі гриби

Більше про гриби читайте тут - http://harchi.info/articles/gryby-yistivne-dyvo-pryrody.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.