"Made in Ukraine" - дешеві та поживні продукти України

Чомусь у наших головах усе ще глибоко засіла думка, що здорове харчування — дуже дорого, і якщо мова заходить про економію, то це значить, або голодувати, або ж набивати шулнок “мівіною”, що ніяк не краще. Звісно, заморські фрукти, авокадо, горішки кешью, червона ікра та лосось — це все дуже смачно і корисно звучить. Але хіба тільки вони можуть вважатися здоровими продуктами?

Якщо гарно подумати і не піддаватись загальній паніці щодо стрімкого підвищення цін на продукти, то можна дійти до висновку, що основні продукти харчування, необхідні для щоденного раціону, є досить доступними для гаманця. Більш того, усі вони можуть бути “Made in Ukraine”, що є не стільки важливим для патріотів (хоч і не може не радувати), як для цілісності гаманця.

А одною із фундаментальних основ економії на продуктах харчування є надавання переваги місцевим та сезонним продуктам. Позаяк вони завжди є дешевшими, натуральнішими і надають більший асортимент вибору. Давайте згадаємо з вами про наші “рідні” продукти, які нікому не поступаються у користі. Адже Україна здавна славиться своїми родючими землями.

Цільні крупи

Нехай гречка дещо подорожчала, але не забуваймо, що вибір каш не обмежується гречкою, рисом та вівсянкою. Не менш корисними для здоров'я, ситними і смачними є перлова, вівсяна та ячмінна крупи, пшоно. Про користь кожної із них можна написати окрему статтю, і не одну. Саме ці продукти мають бути щоденним джерелом вуглеводів, в не хліб та тістечка (хоча і їх вміють робити у нас в Україні).

Горох та квасоля

Культури родини бобових є унікальними: поживними, багатими на клітковину, вітаміни групи А і В, флавоноїди, залізо, кальцій, вуглеводи, фолієву кислоту. А, також, це відмінне джерело білків, жирів та крохмалю. За вмістом білка, до речі, бобові є дуже близькими до м'яса, про що розкаже будь-який вегетаріанець. Рослинний білок, до того ж, засвоюється легше за тваринний. І уся ця користь — за помірну ціну.

Крупи та бобові

Борщовий набір”

Тобто, найбільш споживані овочі: картопля, морква, капуста, буряк. Як і усі овочі, ці продукти — чисте джерело користі. Вітаміни, мінерали, харчові волокна, тощо. І будь-який з них ви можете виростити у себе на городі. Якщо ж ви не випробовуєте свої навички землероба, не обо'язково іти у перший-ліпший супермаркет і отримувати культурний шок від цін на китайську картоплю. Дотримуйтесь основних правил економного продуктового шопінгу — підіть на базар або у магазин, де продається українська картопля від “дядька з села”, дешево та сердито.

Редька

Однозначно незаслужено забуту редьку рідко зустрінеш на полицях модних супермаркетів, проте вона у надлишку є на сільськогосподарських ринках.

А редька, до речі, містить такі необхідні організму мінерали, як калій, фосфор, натрій, залізо. Тому її корисно їсти як при ослабленому імунітеті, так і підвищеному артеріальному тиску. Також, редька багата вітамінами групи В, РР, що робить її цінним продуктом для нервової системи. Окрім того, продукт нормалізує білковий обмін.

Одною редькою, звісно, ситий не будеш, проте вона стане чудовим доповненням до інших місцевих корисностей. І коштує редька куди дешевше, ніж, скажімо, авокадо, і з капустою та морквою поєднається куди органічніше.

Оселедець

Жодна стаття про правильне харчування не обходиться без згадки про лососеві риби: форель, сьомга, лосось — як джерел поліненасичених жирних кислот. Безумовно, червона риба корисна і смачна, та хочеться оту надзвичану рибку із Аляски, а у економний продуктовий кошик її не покладеш.

А, між іншим, звичайний оселедець не поступається дорогим сортам риби за вмістом тих самих жирних кислот. Також, можна згадати про мілку рибу типу мойви або кільки. І виловити її можна у місцевих водоймах.

Страва із оселедця

Фрукти та ягоди

Закуповуйте свіжі місцеві ягоди та фрукти у сезон та заморожуйте, консервуйте те, що не з'їсте. Як зберегти продукти надовго читайте тут - http://harchi.info/articles/yak-zberegty-produkty-nadovgo.

Вибору у нас на кожен смак: груші, сливи, абрикоси, малина, полуниця, вишні-черешні, смородина і ще багато, багато і ще раз багато. Просто, натурально, смачно і корисно, і від місцевих виробників за хорошою ціною — звісно, якщо сезон. Або ж можна виростити у себе на городі взагалі практично безкоштовно. І чим не достойна заміна заморським манго та маракуйї?

Звісно, це не повний список продуктів харчування, які виробляються в Україні. До них, також, відносяться і молочні продукти, яйця, м'ясо, птиця, тощо. Якщо проаналізувати — усі складові, необхідні для повноцінного раціону, можуть бути виключно українськими.

Яблука

Є така англійська приказка “An apple a day keeps the doctor away (Хто яблуко в день з'їдає, той у лікарів не буває)”. І справді, яблука допомагають зберегти здоров'я і яку-не-яку копійку у кишені. Яблука багаті на вітамін С, містять як нерозчинні, так і розчинні харчові волокна. Їх можна додавати у будь-які страви, якщо не любите просто їх гризти. Ну, і звісно, купувати місцеві яблука, нехай вони і не такі блискучі та ідеальні, як заморські, зате натуральні та доступні по ціні. А з іспанськими апельсинами так не зробиш.

Яблука

Чому місцеві продукти?

Переваги місцевих продуктів, які не терплять сумнівів:

  • Лояльна цінамісцеві продукти є однозначно дешевшими за імпортні, а особливо, коли сезон (фрукти та овочі).

  • Широкий вибір самих продуктів і місць продажу — до ваших послуг безліч сортів, магазини, супермаркети, ринки, гуртова та роздрібна торгівля.

  • Натуральність — оскільки місцевими продукти вважаються саме тому, що вони пристосовані до місцевих клімату, ґрунту та інших умов, знижується ризик того, що вони будуть напаковані агрохімією для покращення росту.

В Україні завжди була і є добре розвиненою галузь сільського господарства. Що дає нам змогу вирощувати та виробляти більшість необхідних продуктів харчування. Таки чином, ми маємо можливість купувати свіжі та якісні продукти для щоденного споживання за оптимальними цінами. І харчуватись повноцінно, навіть повністю виключивши із списку покупок заморські продукти. 

Більше про те, як зекономити на покупці продуктів, читайте у статті - http://harchi.info/articles/kupuyemo-produkty-z-rozumom-yak-ne-vytratyty-zayvogo.

Борщ



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.