Що потрібно знати про slow food

20 березня 1986 року на площі Пьяцца ді Спанья відчинив свої двері перший у Римі McDonald’s. Цьому зовсім не зраділи працівники ательє Valentino, що творили високу моду в елегантному палаццо Via Gregoriana на тій же площі. Відомий модельєр довго думати не став і подав до суду на американську мережу за “постійний шум та нестерпний запах смаженої їжі”.

Валентино був не єдиним, кому не догодив відкритий у центрі Риму ресторан швидкого харчування. У ті дні кілька тисяч італійців виступили з протестом: говорили і про небезпеку фастфуду, і про американізацію культури. Так виник рух slow food.

Логотип Slow Food

Їжа без поспіху

Філософія slow food (повільна їжа) протистоїть концепції швидкого харчування і базується на 3 основних принципах.

  • Чисто. Цей тезис має на увазі виробництво екологічно чистих продуктів, які не завдають шкоди ні людині, ні природі.

  • Чесно. Виробники повинні отримувати достойну оплату праці, а споживачі - купувати продукти за доступною ціною.

  • Смачно. Пункт досить суб’єктивний, однак, не важко здогадатися, що чізбургер в системі координат адептів slow food смачним не вважається. Перевага надається традиційним місцевим стравам, приготованим з сезонних продуктів.

Давайте дізнаємося більше про те, як втілити принципи усвідомленого повільного харчування у своє життя.

Родинна вечеря

Використовуйте екопродукти

Піклуватися про екологію можна не тільки використовуючи чисту побутову хімію і багаторазову упаковку, а й купуючи продукти в супермаркеті. При виборі товарів надавайте перевагу тим, що мають спеціальне маркування: “листок життя” для продуктів, безпечних для природи, або зелений трикутник для упаковки, виготовленої з вторсировини.

Наперед поцікавтеся маркуванням, яке виробники можуть використовувати тільки після незалежної перевірки за певними критеріями (*). Вони справді мають силу, на відміну від напису “екологічно чистий продукт”, який нічого під собою не має і при перевірці може виявитися не більше, ніж маркетинговим ходом.

Говорячи про екопродукти, важливо розуміти ще один момент: несертифікований товар, куплений на ринку з рук, до цієї категорії також навряд можна віднести. Уява, звісно, малює позитивну картину, де привітна бабуся вирощує на своєму городі екологічно чисті огірки, полуницю та капусту. Які вже тут сертифікати.

Втім, на жаль, ніхто не може гарантувати, що овочі, фрукти та ягоди були вирощені без використання небезпечних для здоров’я хімікатів та добрив, знайти які можна у будь-якому садовому магазині. І навіть якщо сама бабуся нічого такого не використовувала, немає гарантії, що сусіди по дачі дотримуються екопринципів. Вони можуть поливати грядки гербіцидами, які по грунтовій воді стечуть на сусідню територію.

Страва з авокадо

Частіше готуйте вдома

Пункт не з найпростіших, враховуючи шалений темп життя у мегаполісі. І все-таки філософія slow food наголошує: проста домашня їжа - фундамент здорового та усвідомленого харчування. Замість того, щоб перед роботою бігти за кавою, на ходу відкушуючи круасан, пропонуємо почати планувати приготування їжі.

Буквально 15 хвилин зранку вистачить, щоб організувати простий, але смачний сніданок, вберегти себе від метушні, а шлунок - від фастфуду. Наперед зібраний ланчбокс вчасно втамує голод на роботі і врятує не лише від шкідливих перекусів протягом дня, а й від вечірнього переїдання. А вечерю в колі родини і взагалі важко уявити без домашньої їжі. Готувати кожного дня кулінарні шедеври зовсім не обов’язково, проста їжа зі зрозумілих інгредієнтів - основна мантра slow food. Приготування крем-супу з овочів або пасти не потребує багато часу, проте ви точно будете знати, з чого складається їжа, яка лежить у вас в тарілці.

Сендвіч проти бургера

Насолоджуйтеся їжею

Філософія slow food пропагує усвідомлене, неспішне споживання їжі, під час якого важливо не тільки втамувати голод, а й насолодитися смаком, ароматом та зовнішнім виглядом страв. Чим більше задоволення від їжі, тим більше бажання готувати здорові страви та відповідально ставитись до вибору інгредієнтів.

Позаяк, відкладіть подалі смартфон, вимкніть серіал на фоні і навіть книгу краще залишити у спальні. Ставтеся до прийому їжі як до повноцінного дійства, яке не допускає режиму багатозадачності. Повністю зосередьтеся на моменті: роздивіться їжу, оцініть гарну подачу, відчуйте аромат спецій, смакуйте кожний шматочок і не поспішайте проковтнути всю порцію одразу, навіть якщо дуже голодні.

Родинна вечеря

Споживайте автентичні продукти 

Збереження традиційних місцевих продуктів і страв від глобалізації - ще один напрям роботи послідовників slow food. Для щезаючих видів у 1996 році була створена своя “Червона книга” - “Ковчег смаку”. Сьогодні електронний каталог “Ковчег смаку” містить понад 1000 продуктів харчування з усього світу. Позаяк, яблучний пиріг за рецептом мами, борщ з секретом за рецептом бабусі та будь-які інші страви, що передаються з покоління в покоління і характерні саме для вашої місцевості - те, що потрібно для списку страв slow food.

Паста і вино



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.