Навіщо потрібно ретельно пережовувати їжу

Говорячи про травлення їжі, можна загадати один вислів. У одній зі своїх книг італійський письменник Фабіо Воло написав: “Якщо нижній гудзик сорочки застібнути неправильно, то і всі інші будуть застібнуті неправильно. У житті буває багато помилок, які самі по собі не помилки, а наслідок першого гудзика, застібнутого неправильно. І цей вислів дуже добре підходить до всіх процесів, що відбуваються в організмі людини.

Тато з донькою їдять сендвічі

Швидкісне харчування

Правильне харчування, суперфуди і БАДи - все це може бути неефективним, якщо нехтувати першочерговим фактором здоров’я. Цей фактор - засвоєння їжі. Якщо ж звернути на нього увагу, то вийде, що людина - не стільки те, що вона їсть, а те, що вона засвоює.

Об’єми споживаної їжі сучасної людини вражають: мінімум 700 кг на рік. Сьогодні люди їдять більше, ніж всі попередні покоління, але при цьому отримують з їжі дуже мало корисних речовин. Основним винуватцем цього є зовсім не неповноцінність сучасних продуктів. У більшості випадків причина є набагато банальнішою: занадто швидкий темп споживання їжі.

Середньостатистичний британець на прийом всієї їжі протягом доби витрачає 41 хвилину: 8 хвилин на сніданок, 14 - на обід, 19 - на вечерю. Ці результати були отримані в ході соціологічного опитування, проведеного в 2015 році компанією Імодіум. Така кількість часу на їжу є наслідком швидкого темпу життя, у якому живе більша частина людства. Однак, не слід ставитись до цього недостатньо серйозно: харчування на такій швидкості приводить до дефіциту корисних речовин та захворювань органів травного тракту.

Швидке поглинання їжі створює ланцюг різноманітних змін у діяльності залоз внутрішньої секреції і мікрофлори кишківника. Таким чином, недостатнє пережовування їжі є тим самим нижнім гудзиком, який запускає каскад збоїв в організмі.

Жінка їсть тост з овочами

Травлення їжі починається у роті

Радянський вчений, фізіолог І. П. Павлов, порівнював діяльність травної системи з конвеєрним виробництвом. Цей принцип конвеєрності базується на послідовності органів травлення. Спочатку ротова порожнина, потім - шлунок, тільки потім - кишківник. Також, це значить послідовність етапів обробки їжі: спочатку механічне перетирання твердої їжі і наступне хімічне розщеплення.

Першою ланкою травлення, тобто першою операцією на конвеєрі, є механічна обробка їжі у роті. Ротова порожнина - це єдиний орган, який призначений для подрібнення їжі. Усі інші органи травлення видозмінюють її не механічно, а хімічно, за допомогою різних травних соків, ферментів і кислот. Позаяк, якщо не подрібнити їжу в роті, то шлунок, підшлункова залоза і тонкий кишківник будуть змушені взяти на себе додаткове навантаження з розщеплення поживних речовин. І не факт, що вони з ним впораються.

Сімейний обід

Жування - запорука правильного травлення

Природа забезпечила людину слиною з різноманітними ферментами, гормонами та вітамінами, які регулюють засвоєння їжі. Завдяки ферменту амілаза, який присутній у слині, прості вуглеводи (фрукти, мед, випічка, солодощі) всотуються у кровотік прямо з ротової порожнини. Це дозволяє скоротити виділення панкреатичної амілази та полегшити роботу підшлункової залози.

Паралельно у роті починається регуляція травлення. Хеморецептори, присутні у ротовій порожнині, аналізують хімічний склад продукту та надсилають імпульси з описом характеру їжі до мозку. Він, у свою чергу, регулює склад слини, панкреатичних соків і шлункового соку, створюючи найкращі умови для засвоєння. Тому так важливо, щоб язик знаходився у контакті з їжею достатній час.

Вчені встановили, що ретельне пережовування знижує енергетичні витрати з переробки їжі, збільшуючи коефіцієнт її засвоєння, рівномірно розподіляючи навантаження на всю ферментну систему. За рахунок правильної гормональної регуляції людина швидше отримає відчуття ситості.

Жінка їсть м'ясо

Жування і здоров’я ротової порожнини

Окрім речовин, що сприяють правильному засвоєнню їжі, у слині містяться антибактеріальні, протигрибкові, антивірусні компоненти. Саме вона робить ротову порожнину першим захисним бар’єром на шляху патогенів. Вчені з Манчестерського університету виявили, що ретельне пережовування їжі має позитивний вплив на імунітет. Дослідження показало, що жування стимулює виділення особливого типу клітин імунної системи - Th17- клітин, які розташовані у роті. Їх активація забезпечує організм надійним захистом від небезпечних патогенів, які викликають різні захворювання у верхньому лімфатичному басейні (горло, щитоподібна залоза, ротова порожнина).

Слина також виконує функції з відновлення лужного показника слизової роту і стравоходу. Процеси мінералізації зубної емалі залежать від омивання зубів слиною. Саме тому недостатня секреція слини приводить до погіршення механічного і хімічного очищення ротової порожнини та зубів. Доведено, що збереження жувальної здатності у похилому віці пов’язане навіть зі здоров’ям серцево-судинної системи. Цікаво, що саме жувальна функція, а не кількість зубів є основною запорукою отримання поживних речовин з їжі у людей похилого віку.

Виходить, що від ретельного пережовування їжі залежить здоров'я не лише травного тракту, а й ротової порожнини, зубів, ЛОР-органів.

Дитина їсть пасту

Трохи історії

Ідею ретельного жування їжі ще на початку 20 століття пропагував американський дієтолог Горацій Флетчер. Його авторська методика полягала у пережовуванні кожного шматочка їжа як мінімум по 30 разів. Дотримуючись такої системи, Горацій не тільки сам позбувся зайвої ваги, розладів харчової поведінки та ряду хронічних захворювань, а й отримав славу та визнання. Він мав багато послідовників серед багатих і відомих людей. Сам Джон Рокфеллер жував за методом Флетчера.

Не так давно доктрина Флетчера отримала наукове підтвердження. Британські вчені довели, що тривале пережовування (35 жувальних рухів порівняно з 10 рухами) зменшує кількість споживаної їжі. А також приводить до швидшого відчуття ситості, що однозначно має позитивний вплив на вагу.

Втім, Горацій не був винахідником методу лікувального жування. Про важливість споживати їжу довго і не поспішаючи написано ще в Ведах - давній збірці священних текстів індуїзму. Йога також стверджує, що засвоєння їжі починається у ротовій порожнині, а отримання енергії з їжі залежить від ефективності жування. Йогічний постулат “Тверду їжу пий, а рідку їж” коротко та зрозуміло пояснив принцип правильного пережовування задовго до Флетчера.

Люди їдять кавун

Як навчитись правильно жувати

Щоб отримати максимальну користь від жування, необов’язково рахувати кількість жувальних рухів. Це відволікає від процесу споживання їжі та створює напругу. Достатньо повільно та ретельно жувати кожний шматочок їжі, перетворюючи його у кашицю. Або просто жувати, поки їжа не почне втрачати смак. Це є чітким маркером того, що первинне розщеплення їжі у роті закінчилося. Рідку їжу, в тому числі смузі, також змочуйте слиною і тільки після того ковтайте.

Виділяйте для кожного прийому їжі мінімум 30 хвилин. Створіть для трапези всі умови, щоб не відволікатись від процесу їжі. Вимкніть телевізор, відкладіть у бік телефон, вдихніть аромат страви, насолодіться ним. Не їжте у стресовому та збудженому стані. Під час активації симпатичної нервової системи, тобто у моменти напруження, захисту чи нападу, відбувається різке гальмування всього, що пов’язане з травленням. Як наслідок, припиняється виділення слини, знижується рухомість і тонус травного тракту. Важливо пам’ятати, що засвоєння їжі відбувається у розслабленому стані психіки.

Ставлення до їжі завжди відображає ставлення людини до навколишнього світу. Швидкість, з якою вона їсть, відповідає темпу, в якому вона живе. Швидке поглинання їжі говорить про невміння насолоджуватися кожним моментом свого життя. А те сповільнення, про яке зараз часто пишуть як про спосіб отримувати більше задоволення від життя, потрібно застосовувати і щодо швидкості споживання їжі. Такі зміни матимуть позитивний вплив не лише на травлення і здоров’я, а й на якість життя загалом.

Жінка їсть за комп'ютером



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.