Як прискорити обмін речовин

Метаболізм - скільки у цьому слові надій та розчарувань. Багато хто гадає, що якщо розігнати обмін речовин як слід, одразу з’явиться і фігура мрії, і можна буде їсти скільки завгодно, та ще й на ніч. Щодо метаболізму існує дуже багато міфів та переконань, які часто не мають нічого спільного з реальністю. Давайте дізнаємося, чи справді можна прискорити метаболізм, і які з відомих способів мають наукові підстави.

Метаболізм та обмін речовин - поняття майже ідентичні. Кінцевий результат у них один: отримання енергії, калорій та нутрієнтів з їжі. Ефективність цього процесу залежить насамперед від кількості та стану мітохондрій (особливі клітинні структури, де відбувається окислення вуглеводів та жирів, внаслідок чого вивільняється енергія). Також, не останнє значення має гормональний фон. Збій у якомусь з цих елементів може викликати сповільнення та порушення балансу процесів обміну.

Кава і тост

У людей, схильних до зайвої ваги, метаболізм є більш повільним

Якщо говорити глобально, то таке твердження має певні основи. Це може проявлятися на різних рівнях, починаючи від мітохондріальної дисфункції і закінчуючи гормональним дисбалансом (гіпотиреоз, дефіцит гормону росту та стероїдних гормонів). Усе це може приводити до зниження швидкості обміну речовин. Але це не відміняє значимість калорійності раціону. Якщо людина зі швидким обміном речовин буде споживати забагато калорій, то це матиме негативний вплив на можливості організму, внаслідок чого метаболізм може сповільнитись.

Жінка тренується

Метаболізм можна прискорити

Це справді так. І зробити це можна за допомогою багатьох способів, як нутриціологічних, так і фармакологічних. Серед речовин, що можуть прискорити обмін речовин, наприклад, кофеїн або подібні сполуки.

Прискорити метаболізм можуть адаптогени - речовини, що допомагають адаптуватися до змінних умов навколишнього середовища. До таких, напркилад, належать катехіни, що містяться у зеленому чаї. Із фізіологічних аспектів важливо звернути увагу на нормалізацію сну. Прискорюють метаболізм також деякі гормони, наприклад, тиреоїдні. Лікарі призначають їх для корекції гіпотиреозу, самостійно починати приймати такі препарати категорично заборонено.

Метаболізм, ілюстрація

Метаболізм можна прискорити за допомогою харчування

Якщо говорити про харчові фактори, то прискорити метаболізм допоможе дробне харчування. Але працює це правило тільки за умови адекватної кількості калорій та потрібної якості їжі (мінімум легких вуглеводів, повноцінна кількість білків та жирів).

Річ у тім, що існує таке поняття, як неспецифічна термодинамічна дія їжі, суть якої полягає у тому, що після споживання певних продуктів активуються процеси обміну. Такою властивістю володіє білкова їжа. Цим можна пояснити ефективність білкових дієт на фоні зниження кількості легких вуглеводів. Основний метаболізм можна прискорити, якщо дотримуватися кетогенної дієти. Втім, знову слід нагадати, що ці способи не працюватимуть при споживанні надмірної кількості калорій.

Рідкі прийоми їжі та дуже знижена калорійність раціону можуть сповільнити обмін речовин. Було відмічено, що у людей, які дотримуються низькокалорійного раціону, знижується температура тіла та тиреоїдний статус (зменшується синтез гормонів щитовидної залози). Ці симптоми свідчать про зниження швидкості метаболізму. Саме тому, якщо тривалий час дотримуватися низькокалорійної дієти, а потім знову почати харчуватися нормально, дотримуючись при цьому норми калорій, то можна зіштовхнутися з проблемою зайвої ваги (через перелаштування метаболізму).

Чоловік з мискою фруктів

Нестача сну впливає на обмін речовин

Нестача сну - гарантований, швидкий та ефективний спосіб зниження швидкості процесів обміну. Недосип може порушити одразу кілька механізмів, що відповідають за нормальне функціонування організму, внаслідок чого швидкість метаболізму знижується. Окрім того, нестача сну викликає проблеми з утворенням гормонів, які відповідають за контроль апетиту - греліну та лептину - що викликає підвищений апетит протягом дня.

Жінка спить

З віком швидкість метаболізму знижується

Цей факт відомий багатьом, і це правда. Взаємозв’язок віку та метаболізму зумовлений зниженням рівня дофаміну і адреналіну. Що, в свою чергу, впливає на регуляцію гормонів загалом. Також, відбуваються зміни в чутливості організму до гормонів (інсуліну, статевих гормонів та інших) - з віком вона знижується.

Пара старшого віку

За допомогою БАДів та нутрицевтиків можна прискорити процеси обміну

Можна. Серед них є як досить агресивні та нелегальні, так і дозволені (той самий кофеїн). Також, до речовин, що прискорюють метаболізм, належать жирні кислоти, каротиноїди з водоростей, тощо.

Спеції

Кардіонавантаження допомагають прискорити обмін речовин

Аеробні фізичні навантаження - головний та основний спосіб прискорити метаболізм. Вони активують нервову та гуморальну регуляцію, покращують функцію мітохондрій. Подібною дією володіє і холодове навантаження на організм - будь-які види загартовування.

Чоловік стрибає на скакалці



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.