Що треба знати про калорії

Здоровий егоїзм спонукає нас постійно стежити за своєю зовнішністю та відповідати нав’язаним стандартам краси. Інстаграм-блогери влаштовують марафони проти цукру, самопроголошені дієтологи пропонують скласти меню з дефіцитом калорій для миттєвого результату, а різноманітні додатки сигналізують про перевищення добової норми кілоджоулів. Втім, мало хто задумується, що таке калорії і чи потрібно так ретельно стежити за їх кількістю, щоб позбутися зайвої ваги. Давайте дізнаємося більше про калорії, їх кількість і якість.

Підрахунок калорій

Що це таке

Із підручника по фізиці відомо, що калорії - це кількість теплоти, яка дозволяє нагріти 1 г води на 1 градус Цельсія при стандартному атмосферному тиску. Середньостатистичній людині рідко буває цікаво, скільки тепла поглинає її тіло, та й самі калорії увійшли у наше життя не за тим, щоб оточити нас теплом. Калорії у 1990 році стали частиною задуму американської влади про маркування, яке зобов’язує виробників вказувати калорійність продуктів та їх склад на всіх упаковках, щоб боротися з проблемою зайвої ваги в країні. Набагато пізніше, у 2008 році, ресторани Нью-Йорку стали вказувати енергетичну цінність страв у меню, декілька років по тому на хвилі популярності ЗСЖ-руху люди стали уважно вираховувати калорійність свого раціону та уникати деяких продуктів. В принципі, калорії втратили своє початкове значення і стали головним ворогом усіх, хто худне.

Людина їсть салат

Чому не потрібно рахувати калорії

Існує декілька формул для розрахунку своєї добової норми калорій. Втім, всі ці розрахунки та пильне стеження за кількістю калорій не гарантує того, що ви будете активно худнути. Ця система не враховує розхід енергії на травлення: засвоєння різної їжі витрачає різну кількість калорій. Тобто, ми набираємо вагу не від кількості калорій, а від того, що саме ми їмо. 300 ккал авокадо - це не те саме, що 300 ккал шоколаду.

Нарізання овочів

Також є підтверджені дані, що різні компоненти витрачають різну кількість калорій на травлення. Жири засвоюються найшвидше, потім вуглеводи, а найгірше - білки. Чим більшою є частка білка в їжі, тим вищими є витрати на травлення. Дослідження 1987 року показало, що люди, у раціоні котрих містилось багато жирів, отримували таку ж прибавку у вазі, що й ті, хто споживав майже у 5 разів більше калорій, але у вигляді вуглеводів.

Ще один аргумент на користь відмови від марних розрахунків: значення має не лише хімічний склад продукту, а і його фізичний стан. Витрати на травлення сирої їжі є набагато вищими, ніж витрати на варену або смажену.

Етикетка продукту харчування

Коли калорії мають значення

Зараз полиці магазинів заповнені продуктами, а центральні вулиці міста заполонили кафе і ресторани, позаяк тримати себе в руках не завжди так просто. І якщо інтуїтивне харчування для вас - синонім суперздібності, то розрахунок калорій допоможе стриматися. Втім, якщо ви справді піклуєтеся про те, що їсте, то слід уважніше ставитися до вибору продуктів, і не до їх енергетичної цінності.

Картопля фрі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.