Їжа для мозку

Мозок контролює кожний аспект нашого життя - думки, рухи, почуття. Для цього йому постійно потрібна енергія, яку ми отримуємо з їжі. Ось чому важливо звертати увагу на те, що ми їмо: вибір продуктів харчування має безпосередній вплив на головний орган тіла - мозок. Давайте дізнаємося більше про те, як саме пов’язані шлунок та мозок, і яка їжа потрібна нашому мозку.

Між кишківником та мозком проходять мільйони нервів та нейронів. Існує багато взаємозв’язків між їжею, яку ми їмо, і бактеріями, що мешкають у кишечнику і впливають на наше здоров’я та навіть настрій. Направивши роботу бактерій у правильне русло, можна покращити і роботу мозку.

Гіпокамп - область мозку, що відповідає за пам’ять, навчання та психічне здоров’я людини. Вона стає меншою у тих, хто зловживає нездоровою їжею.

Експерти стверджують, що якщо виключити з раціону шкідливі вуглеводи, то це позитивно вплине на рівень IQ і на здоров’я загалом, а також знизить ризик розвитку депресії.

Різні страви

До продуктів, що погіршують стан головного мозку, належать:

  • Біле борошно.

  • Рафінований цукор.

  • Фастфуд, що містить трансжири та жири тваринного походження.

Овочі та фрукти

Багато не означає добре

Багато хто переконаний, що від голоду можна померти, тому, не задумуючись, інстинктивно намагається задовольнити відчуття голоду якомога швидше. Однак, короткочасне голодування не шкодить, а навпаки - зміцнює життєві сили людини набагато більше, ніж переїдання. Мозок любить кетони, які виникають в результаті метаболізму жиру - підвищується працездатність, швидкість реакцій та креативність.

Снеки

Яка їжа подобається мозку

Омега-3 жирні кислоти

Їжа з високим вмістом омега-3 поліненасичених жирних кислот сповільнює старіння мозку і значно зменшує ризик розвитку сенільних деменцій, у тому числі хвороби Альцгеймера. Окрім того, споживання омега-3 допомагає у боротьбі з депресією.

Продукти, багаті на омега-3 кислоти:

  • Жирна риба: лосось, оселедець, форель, скумбрія, тощо.

  • Лляна, рапсова, конопляна і олія грецького горіха.

  • Насіння льону та чіа.

  • Горіхи.

  • Водорості, камка.

Філе риби

Лецитин

Лецитин - одне з основних джерел харчування для нервової системи. Периферична нервова система на 17% складається з лецитину, а головний мозок - на 30%. Дефіцит лецитину супроводжується порушеннями функцій нервової, серцево-судинної та інших систем. Прояви лецитинової недостатності у людей зустрічається досить часто.

Щоб поповнити дефіцит, важливо додати до раціону харчування продукти, насичені лецитином: яйця, горіхи та стручкові плоди.

Горіхи

Триптофан

Триптофан - амінокислота, здатна посилити утворення серотоніну у головному мозку, гормону, що відповідає за настрій, якість сну та сприйняття болю. Речовина володіє широким спектром позитивного впливу на організм. Використовується для боротьби із безсонням та депресивними станами.

Запаси амінокислот є у бананах, бобах, кисломолочному сирі, молочних продуктах, фініках, яйцях, рибі, м’ясі, горіхах, арахісі та цільному зерні.

Боул з нутом та овочами

Білок

Потрібний білок для мозку - ізолейцин: він відіграє важливу роль у стимулюванні імунної системи, постачає додаткову енергію та сприяє утворенню гемоглобіну. Ізолейцин збільшує енергію, підвищує витривалість та допомагає відновленню м’язової тканини.

Знайти його можна у рибі, горіхах та м’ясі.

Боул з кус-кусом

Вітаміни групи B

Вітаміни групи B - життєво необхідні речовини, які напряму впливають на нервову систему. Щоб не допустити нестачі вітамінів, стежте за своїм раціоном.

Намагайтесь харчуватись різнманітно та додавати до свого раціону м’ясо, горох, гречку гриби, яйця та вівсянку.

Вівсянка

Що потрібно знати про мікробіом

Мікробіом складається з величезної кількості бактерій, які знаходяться у здоровому кишківнику. Для мозку ці кишкові бактерії є також важливими. Вони захищають слизову оболонку кишківника та забезпечують міцний бар’єр проти токсинів та поганих бактерій, а також активують нервові шляхи, які приходять безпосередньо між кишківником і мозком. Багато захворювань нервової системи, аутизм, депресії, шизофренія, хвороба Паркінсона, хвороба Альцгеймера можуть бути пов’язані із дисбалансом деяких кишкових бактерій.

Броколі

Щоб підтримати мікрофлору кишківника здоровою, слід дотримуватися певних принципів харчування:

  • Підтримуйте здоровий кислотно-лужний баланс. Для цього поєднуйте у своєму раціоні кислотні (крупи, всі продукти тваринного походження) з лужними (овочі). У кожний прийом їжі додавайте овочі - помідори, буряк, перці, цвітна капуста, гарбуз та інші. Надавайте перевагу стравам у печеному та паровому вигляді.

  • Їжте повільно.

  • Ретельно пережовуйте їжу з достатньою кількістю слини.

  • Приступайте до прийому їжі у розслабленому, спокійному стані та гарному настрої.

  • Закінчуйте прийом їжі, коли виникне відчуття ситості, а не переїдання.

  • Пийте достатню кількість рідини, щоб уникати зневоднення та різких коливань рівня електролітів.

Дотримуючись цих простих правил харчування, будь-яке застілля стане справжнім ритуалом здорової турботи про себе. У результаті ви відновите функції кишківника, завдяки чому покращиться і робота мозку. Не обмежуйте себе тільки правильним харчуванням: займайтеся спортом на свіжому повітрі, стежте за режимом сну, не нервуйтеся через дрібниці, обмежте роботу за комп’ютером.

Дихайте свіжим повітрям, насолоджуйтеся улюбленими справами, додайте до раціону корисну їжу та зберігайте гармонію, і тоді мозок буде залишатися бадьорим і продуктивним якомога довше.

Боул з редисом



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.