Користь риби та оливкової олії для мозку

Риба та оливкова олія - кращі продукти середземноморської дієти для збереження роботи мозку. До такого висновку прийшли американські та іспанські вчені за результатами 10-річного спостереження за людьми з різним раціоном.

Продукти для середземноморської дієти

У дослідження приймали участь 2 групи здорових людей: з генетичною схильністю до хвороби Альцгеймера і без неї. Протягом 10 років добровольці вели щоденники своєї дієти та періодично проходили тестування когнітивних здібностей. Виявилося, що ті, хто дотримувався середземноморської дієти, довше зберігали когнітивні функції, і у них рідше проявлялися ознаки хвороби Альцгеймера незалежно від того, чи була у них генетична схильність.

Вчені стежили за 9 елементами середземноморської дієти у раціоні учасників дослідження: сирими фруктами, овочами, цільними злаками, горіхами, бобовими, рибою та оливковою олією з обмеженням червоного м’яса та алкоголю.

Оливкова олія та оливки

Серед тих, хто дотримувався середземноморської дієти частково, кращі показники були у тих, хто споживав багато риби та оливкової олії. А в учасників дослідження з генетичною схильністю до хвороби Альцгеймера на 19% рідше розвивались ознаки хвороби.

Результати дослідження були опубліковані у науковому журналі Асоціації Альцгеймера.

Стейки з лосося з гарніром



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.