Риба і морепродукти для імунітету

Імунітет - це як біологічний код здоров’я, який у кожного свій. В основному це стосується, звісно ж, адаптивного, або набутого, імунітету, який залежить від багатьох факторів: від спадкових захворювань, від зроблених прививок, від уже перенесених захворювань, від клімату проживання та в тому числі від правильного і збалансованого харчування, у якому не останню роль відіграють риба і морепродукти. Точніше, ті вітаміни, мінерали та корисні речовини, які у них містяться і дозволяють організму ефективніше боротися із захворюваннями.

Печена риба

Омега

Подібно військовим розвідникам, непомітно, але ефективно діють на організм людини кислоти омега-3 та омега-6, які у великих кількостях містяться у дикій морські рибі, а також морепродуктах.

Ці кислоти можуть бути як будівельним матеріалом імунних клітин, так і прискорювати їх утворення організмом. Відбувається це не миттєво. Але якщо купувати у рибних супермаркетах або замовляти додому якісну свіжеморожену білу та червону рибу - тріску, минтай, оселедець, кету, горбушу, нерку, камбалу, зубатку, корюшку, барабулю - то помітне покращення самопочуття може настати вже через 2-3 тижні їх регулярного споживання.

Кислоти омега-3 пригнічують синтез поганого холестерину, розріджують кров та розширюють кровоносні судини. Сьогодні ми їмо занадто багато продуктів, які містять білки і жири, не кажучи вже про холестерин, через що кров стає занадто густою. Загущена кров і холестерин можуть привести до утворення спочатку бляшок на стінках судин, а потім і тромбів. Чим небезпечний тромб, знають, напевне, усі.

Окрім цього, кислоти омега-3 та омега-6 позитивно впливають на нервову систему, що важливо у наш неспокійний час, зміцнюють клітинні мембрани і допомагають зняти запалення, причому як судин, так і травного тракту. Слід відмітити ще пару моментів. По-перше, цих корисних кислот у морській рибі набагато більше, ніж у річковій. І по-друге, у дикій рибі їх знову ж таки більше, ніж у штучно вирощеній.

Стейк з лосося

Селен

Риба, як відомо, дуже багата на селен. Цей мінерал відіграє ключову роль в імунній системі людини. Селен є надзвичайно потужним антиоксидантом і допомагає знизити окислювальний стрес в організмі, що зменшує запалення і підвищує імунітет. Чим вищим є рівень селену у крові, тим сильнішим є імунітет, а дефіцит селену, навпаки, завдає шкоди імунній функції клітин і може привести до сповільнення імунної відповіді на агресію, в тому числі вірісну.

Вже давно лікарі радять їсти продукти, багаті на селен, для профілактики туберкульозу і грипу, актуальним це буде і для коронавірусу.

Більше всього селену міститься у тунці, причому і консервованому вигляді. Однієї банки тунця вистачить, щоб забезпечити організм запасом селену на 2 доби.

Значна кількість селену міститься у такій рибі, як палтус, сардина, скумбрія, анчоус, минтай, кета, зубатка, оселедець, корюшка. Не забувайте і про червону ікру, селену у ній також багато, так само, як і в чорній. Ну і знову ж таки, у морській рибі селену більше, ніж у річковій, хоча у невеликих кількостях він присутній у судаку, щуці, мині, коропі, окуні. Для порівняння: у зубатці міститься приблизно у 3 рази більше селену, ніж у коропі.

Салат з тунцем

Печінка тріски

Печінку тріски рекомендували ще радянські лікарі для підвищення імунітету. У печінці тріски міститься до 74% риб’ячого жиру, який у ті роки чи не примусово давали дітям. З одного боку, через високу поживність, з іншого - через високий вміст кальцію та вітаміну D для формування кісткової системи у дитячому та підлітковому віці.

Для дорослих печінка тріски також є корисною, особливо для жінок. Поліненасичені жири володіють чудовою властивістю для тих, хто хоче схуднути. З одного боку, вони швидко засвоюються, а з іншого - створюють з організмі відчуття насичення. Правда, тут важливо не перестаратися, оскільки калорій у печінці тріски досить багато, до 600 ккал на 100 г у консервованому вигляді. Але якщо споживати печінку тріски акуратно, то цей продукт не лише буде сприяти нормалізації обмінних процесів в організмі за рахунок риб’ячого жиру, а й приведе до значного зменшення целюліту.

Окрім того, печінка - це натуральне джерело фолієвої кислоти, яка чинить сильний вплив на репродуктивну функцію. Недарма її призначають жінкам, які планують стати мамами, а також уже вагітним та молодим матерям.

Як правило, печінка тріски продається у вигляді консервів. Із неї вийде насичений сніданок, якісний перекус, її можна додавати до овочевих салатів, а головне, усе це джерело корисних речовин коштує досить недорого. За співвідношенням ціна-якість це ідеальний захисник нашого здоров’я. Дещо менш калорійним, але також дуже корисним продуктом для імунітету є печінка минтая.

Паштет з печінки тріски

Незважаючи на вірус

Пандемія коронавірусу - це не назавжди. У всьому світі вже проводять тестування вакцин, розробляються ефективні препарати для лікування, виробляється імунітет у тих, хто вже перехворів. Але з кожної ситуації потрібно виносити уроки та робити висновки, одним з яких повинна стати постійна, а не залежна від вірусів, турбота про власне здоров’я. А одним з наріжних каменів здоров’я завжди було, є і буде правильне, збалансоване харчування.

Жоден продукт, навіть найкорисніший, з категорії суперфудів, не може вилікувати або попередити те чи інше захворювання. Але у сукупності здорове харчування може зробити наш організм значно сильнішим, щоб протистояти різноманітним вірусам та інфекціям, теперішнім в тому числі. Позаяк харчуйтесь розумно, у купувати або замовляти продукти краще у тих магазинах, де й їх якості ви абсолютно впевнені.

Червона ікра

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.