Чи захистить питна вода від коронавірусу

Хоч пандемія коронавірусу почалась тільки місяць тому, вона вже породила багато онлайн-байок і місцевих легенд про те, як уникнути зараження. І одна з найбільш популярних версій - питна вода може допомогти попередити нове захворювання.

Склянка води

У повідомленнях, опублікованих в соціальних мережах, йде мова про те, що потрібно слідкувати за тим, щоб пити воду кожні 15 хвилин. Логіка така: це допоможе змити вірус зі слизової вниз по стравоходу, і він буде знищений шлунковим соком.

Тим не менш, в інтерв’ю BBC клінічний епідеміолог Лондонської школи гігієни Калпана Сабапаті це припущення спростувала: “Захворювання починається після того, як ми потрапили під вплив тисяч або мільйонів вірусних частинок, тому видалення декількох з них донизу по стравоходу навряд чи матиме суттєві наслідки”. Окрім того, вірус може потрапити в організм й іншими шляхами - через ніс або очі.

Ще один аргумент проти води - деякі пацієнти з Covid-19 скаржаться на симптоми, пов’язані з розладами травної системи, а, значить, є припущення, що коронавірус все-таки може вражати кишківник.

Молекула коронавірусу

Тим не менш, і зменшувати значення питної води для нашого для нашого організму не слід. Ні, від самого вірусу вона не врятує. Однак, здатна нівелювати наслідки домашньої ізоляції в умовах карантину та додаткових нервів.

Один із неприємних і досить частих наслідків карантину (на тему якого у мережі ходить немало мемів) - це часті перекуси не найкориснішими продуктами. Як, наприклад, Чіпсова дієта або Що б з’їсти солоденького. Знайомо? Головний побічний ефект таких запасів під час карантину - зовсім не зайва вага, а підвищене споживання цукру, який міститься у багатьох швидких продуктах. Щоб нівелювати цю шкоду для організму (пам’ятайте, що зараз все-таки слід зміцнювати імунітет, а не послаблювати), важливо завести корисну звичку: пити багато води.

На це вказують нові дослідження вчених. І стосуються вони не вірусу, а саме солодкого. Ми знаємо, що надлишок цукру в раціоні має множину неприємних наслідків для життя, включаючи ожиріння, діабет, захворювання серця і запальні процеси. Але мало хто знає про те, шо цукор приводить до накопичення токсичних біологічних відходів у організмі.

Малинові донати

У дослідженнях, проведених групою вчених із 3 європейських університетів на мушках дрозофілах (організм яких, ви будете здивовані, реагує на збільшення цукру в раціоні аналогічно людині), було доведено: чим більше води піддослідні пили, тим довше жили, незважаючи на негативний вплив цукру. Це пов’язано з тим, що солодке, у тому числі, викликає накопичення токсичних молекул у нирках, а вода - їх виводить.

Одразу слід уточнити: споживання надмірної кількості цукру - погана ідея, її варто уникати. Але, коли ми стаємо занадто залежні від солодкого - а залишившись вдома на карантині будемо споживати його все ж більше, ніж зазвичай - у цьому випадку краще пити і більше води.

Позаяк тримайте термос з чистою водою під рукою, коли прогулюєтесь по квартирі. Окрім того, достатній рівень гідратації оцінить і ваш мозок. Адже, як довели вчені Лондонського університету: достатній рівень рідини в організмі дає мозку 14% додаткових можливостей - ми працюємо швидше, ефективніше і, головне, позитивніше сприймаємо стресові ситуації. А колосальний рівень нервової напруги зараз відчуває весь світ.

Дитина п'є воду

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.