Що відбувається з організмом, якщо відмовитись від цукру

Чи залежний я від цукру? Питання, яке ви можете задати собі прямо зараз. Нас з дитинства попереджають про небезпеку споживання алкоголю та наркотиків, але часто мовчать про ті колосальні ризики, що несуть продукти з високим вмістом цукру. І слово Залежність у даному випадку - реальність, а не перебільшення. Згідно з британським дослідженням 2013 року, цукор викликає справжнє наркотичне звикання. Чим більше їси, тим більше хочеться.

Різні види цукру

Більшість з нас знайомі з миттєвими наслідками надлишку цукру у крові - прокидається звірячий апетит, ми страждаємо від перепадів настрою. Але шкода для організму, якої солодкі дієти можуть завдати з часом, є ще більш гнітючою: від проблем зі шкірою до діабету і захворювань серця. Приємна новина в тому, що, відмовившись від солодкого хоча б на добу, можна повернути назад багато шкідливих процесів. Позаяк, час відкласти шоколадку вбік і самим оцінити ефект.

Ложка у гірці цукру

Через півгодини

Замкнене коло: споживання солодощів викликає бажання з’їсти ще більше цукру, позаяк одним шматочком шоколаду справа дуже рідко закінчується. Але якщо витримати критичний відрізок у 20-30 хвилин і все-таки від солодкого відмовитись, другу порцію ви, швидше всього, не захочете. Усього півгодини - і ви на правильному шляху. Адже, як показують дослідження Університету Святого Луки у Канзас-Сіті: обмеживши себе у солодощах, ви у 3 рази зменшуєте ризик померти від серцево-судинних захворювань. Чому? Цукор піднімає рівень інсуліну, який підвищує артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень.

Печиво

Через день

Якщо вірити дієтологу Лі О’Коннор, потяг до солодкого як до джерела палива для енергії клітин можна легко побороти за допомогою здорових харчових елементів - корисних жирів і клітковини, які допомагають залишатися бадьорими та продуктивними. Якщо ви протримаєтесь добу без солодощів то, ймовірно, знайдете їм приємну альтернативу. Овочі та білок стабілізують рівень цукру у крові, загартовують нервову систему і запобігають перепадам настрою. На солодке вже тягне менше.

Маршмелоу

Через 3 дні

Саме в цей момент, зазвичай, настає неприємна ломка. Пам’ятаєте, що цукор - це залежність? Саме через 3-4 дні ви можете зіштовхнутися з непереборним потягом до солодкого і, як наслідок, з тривогою і навіть початковою стадією депресії. Тримайте себе в руках, неприємний ефект піде на спад після 1-го тижня.

Шоколадні цукерки

Через тиждень

Ви перейшли Рубікон - подолали важливу психологічну відмітку і тепер почуваєтесь неймовірно добре: покращився настрій, у тілі з’явилось більше енергії, пропало відчуття млявості. Зверніть увагу на шкіру. Цукор - найсильніший активатор запальних процесів, позаяк, ліквідувавши його з раціону, ви зменшує ризик виникнення акне на 87%.

Веселковий торт

Через місяць

Вітаємо, ви вийшли з темного лісу на сонячну галявину - бажання замовити десерт або додати рафінад у чай зникло, а разом з тим і покращилась пам’ять. Каліфорнійці визначили: порушуючи комунікацію між клітинами мозку, цукор впливає на нашу здатність до тривалого зберігання інформації та навчання. Через місяць солодкого детоксу ви без підказки згадаєте, як звати сестру дружини вашого боса.

Капкейки

Через рік

Результат річної відмови від цукру може бути приголомшливим - ваше здоров’я покращиться в рази. Тепер тіло повноцінно використовує для функціонування усі необхідні поживні речовини і не накопичує цукор для зберігання жиру - ви, ймовірно, позбудетесь від зайвої ваги. До речі, саме зараз можна дозволити собі трохи солодощів для натхнення, не боячись зірватися. Основна мета, зі слів дієтологів, щоб частка здорової їжі була не меншою за 80% всього раціону. Позаяк, 1-2 рази на тиждень можна давати собі солодке заохочення.

Донати

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.