Що відбувається з організмом, коли ми їмо ікру

Важко уявити більш святкову закуску на столі до Нового року, ніж банка свіжої червоної ікри. Початок січня традиційно перетворюється у справжній ікорний марафон - солонуваті канапки обов’язково будуть і на гурманській вечірці у друзів, і на великому сімейному застіллі, і в ресторані молодого та модного шеф-кухаря.

Чим корисний і, можливо, небезпечний традиційний морепродукт для організму? За умови, що ви говоримо про справді свіжу та якісну червону ікру.

Миска та ложка з червоною ікрою

Червона ікра лікує депресію

Це може здатися трохи дивним, але є все більше доказів того, що ікра може допомогти прогнати тотальний сум. Дослідження показують, що люди, які страждають від депресії, біполярного розладу або інших проблем психічного здоров’я, можуть отримати користь від дієт, багатих на омега-3 жирні кислоти, що у великій кількості містяться в ікрі. У дослідженні доктора медичних наук Ендрю Столла людей з біполярним розладом (раніше відомим як маніакальна депресія) відмічається - у хворих, дієта яких була скоректована омега-3, було у 2,5 разів менше гострих епізодів та нападів. Більше того, дослідження, які порівнюють 10 країн, показали, що рівень депресії був набагато нижчим у районах, де риба є популярним продуктом.

Хлібець з червоною ікрою

Червона ікра захищає серце

Велику кількість омега-3 містять не лише лляне насіння або горіхи, а й, перш за все, холодноводні риби (такі як лосось, сардина, анчоуси і скумбрія), а значить, і червона ікра. Докази того, що ці продукти захищають наше серце, є настільки сильними та переконливими, що Американська асоціація кардіологів рекомендує їсти лосось, тунець або червону ікру принаймні 2 рази на тиждень.

Банки з червоною ікрою

Червона ікра посилює сексуальний потяг

Ікру слід радити парам, які втратили колишню пристрасть. Морепродукт - один із найбільш потужних афродизіаків, які стимулюють лібідо. Чудова закуска не лише до новорічного столу, а й для романтичного побачення. Але дуже не захоплюйтесь: окрім сексуального апетиту, ікра ще й не на жарт розпалює  відчуття голоду.

Ложка червоної ікри

Червона ікра робить нас розумними та молодими

Приблизно так, одним висловом, можна описати вплив фосфору (відповідає за діяльність мозку) і тих же омега-3 (нівелюють вікові прояви). Жирні кислоти для шкіри - багатофункціональна допомога: вони зберігають колаген, пригнічують запалення, оберігають від гормону стресу кортизолу (шкодить колагену), а також є антиоксидантом.

Канапки з червоною ікрою

У чому може бути небезпека червоної ікри

Американська екологічна робоча група декілька років тому склала так звану брудну дюжину риби, яка частіше всього не відповідає критеріям безпечного та стійкого споживання. По-перше, вона частіше накопичує ртуть і важкі метали, по-друге, страждає від браконьєрів, по-третє, вирощується на фермах із застосуванням хімічного корму. Позаяк, їсти її потрібно або рідше, або бути впевненим у її походженні. До цього списку, наприклад, потрапила атлантична тріска, чилійський сібас, блакитний тунець, лосось і його похідні, тобто ікра.

Для зберігання ікру солять, тому вміст натрію у продукті є дуже високим. Серед наслідків - вплив на роботу нирок, набряки та порушення метаболічних процесів.

Ще один мінус - червона ікра містить високий холестерин. Позаяк, часте її споживання може збільшити рівень поганого холестерину у крові. А значить, на контрасті з хорошим впливом на серце, є загроза засорити артерії, сприяти накопиченню жиру і негативно вплинути на зуби. Втім, одноразового споживання на Новий рік це, звісно, не стосується.

Червона ікра



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.