Харчування під час карантину

З метою запобігання поширенню коронавірусу в Україні з 12 березня заборонені всі масові заходи та закриті навчальні заклади. Більше того, починаючи з 17-18 березня у багатьох містах закриті торгові центри та заклади громадського харчування, салони краси, тощо. Працюють продуктові та господарські магазини, аптеки, АЗС та інші місця стратегічного призначення. Усім наполегливо радять залишатися вдома і без потреби не ходити у місця скупчення людей. За попередніми заявками карантин триватиме до 3 квітня.

На фоні загального карантину гостро постає питання харчування протягом цього періоду.

Здорова їжа

Супермаркети і магазини

Майже одразу після оголошення про карантин, у багатьох магазинах утворилися величезні черги, а соцмережі замайоріли фотографіями з пустими полицями, де продавалися, крупи, консерви та інші продукти з великим терміном придатності.

Державна митна служба України запевняє, що незважаючи на карантин та обмеження перетину державного кордону, не слід боятися дефіциту продуктів. До того ж, 90% від загальної кількості продуктів харчування, споживаної українцями є вітчизняними.

Панікувати не варто, оскільки продуктові магазини та супермаркети зачинятися не збираються і нестача продуктів нам не загрожує. Втім, не зайвим буде подумати про запас як то кажуть на чорний день, або на час карантину, просто для того, щоб уникнути зайвих походів до магазину і контактів з більшою кількістю людей.

Не забувайте про правила безпеки під час походу до супермаркету, які можуть вберегти від коронавірусу

Обробляйте руки санітайзерами на вході та виході з магазину (більшість ними обладнана, якщо ні - завжди слід мати свій антисептик у кишені).

За можливості надавайте перевагу розрахунку карткою замість паперових грошей.

Не торкайтеся руками обличчя, очей та носу.

Пам’ятайте, що маска потрібна швидше хворій людині у якості попередження поширення інфекції, ніж здоровій. Якщо вам так спокійніше і ви впевнені, що великого скупчення людей вам не уникнути, можете одягти маску та рукавички, але при поверненні додому їх потрібно відразу зняти та викинути.

Візок для продуктів

Скільки їжі потрібно людині на 14 днів

Скільки та які продукти необхідно мати вдома на випадок 14-денного карантину з розрахунку на одну людину:

  • 28 л води.

  • 34,9 кг крупи, хліба, картоплі, макаронів.

  • 5,6 кг сухофруктів та горіхів.

  • 3,5 кг консервованих фруктів та/або заморожених овочів (якщо ви хочете отримувати вітаміни зі свіжих продуктів, не забудьте про груші, яблука, гранат, цитрусові, моркву, капусту, буряк і цибулю).

  • 3,6 кг молока та молочних продуктів.

  • 2,1 кг м’яса, риби, яєць або яєчного порошку.

  • 0,6 кг вершкового масла і рослинної олії.

  • Додатково у розумних кількостях слід купити: цукор, мед, борошно, приправи, печиво та шоколад.

Такий об’єм продуктів забезпечує середньостатистичну потребу дорослої людини у 2200 ккал на добу.

Гречка

Базуючись на принципах здорового харчування і рекомендацій Міністерства охорони здоров’я можна скласти наступний список необхідних продуктів для 1 людини на 2 тижні:

  • Крупи. Гречка - 150 г (так-так, 150 г на людину на 2 тижні, і коронавірус цю потребу не збільшує!). Рис - 270 г. Вівсянка - 77 г. Пшоно - 77 г. Манка - 77 г. Інші крупи - 150 г. Бобові - 115 г. Макарони - 300 г. Борошно - 2,5 кг.

  • Овочі. Картопля - 3,5 кг. Капуста - 1,5 кг. Буряк - 700 г. Цибуля - 400 г. Морква - 650 г. Помідори - 400 г. Огірки - 400 г. Інші овочі (баклажан, кабачок, перець, зелень) - 800 г. Баштанні - 600 г.

  • Фрукти - 3,8 кг. 1,9 кг з них - яблука.

  • М’ясо - 2,8 кг. 1,2 кг з них птиця, мінімум 800 г - яловичина. Риба - 850 г.

  • Молочні продукти. Молоко, кефір, йогурт 3,2% - 1,9 кг. Молоко, кефір, йогурт 0,5% - 2,2. Сметана, вершки 10-15% - 115 г. Масло вершкове - 76 г. Кисломолочний сир 9-18% - 350 г. Кисломолочний жир 0-9% - 400 г. Сир - 300 г.

  • Яйця - 10 шт.

  • Олія рослинна - 500 г.

  • Цукор - 920 г.

  • Сіль - 150 г.

Овочі та фрукти

Взагалі планування харчування на період карантину мало чим відрізняється від будь-якого іншого планування меню, яке багато хто і так вже практикує. Такий підхід допомагає зменшити кількість походів до магазину за продуктами до 1-2 на тиждень, заощадити та скласти повноцінний збалансований раціон для всієї родини.

У паніці та бажанні накупити продуктів з максимальним терміном зберігання не забувайте про принципи здорового та збалансованого раціону, а також про те, що наразі термін оголошеного карантину - до 3 квітня і продуктові магазини закривати ніхто не збирається. Також, перед походом в магазин не забудьте провести ревізію холодильника і кухонних шаф - можливо, частина потрібних продуктів у вас вже є.

Як правильно розпланувати меню та скласти список продуктів читайте тут.

А про норми споживання калорій і мінералів розкаже стаття.

Людина їсть салат

Доставка їжі

Доставка готових страв і продуктів харчування для України давно не новинка, хоч і не всі користуються такими послугами. Мешканці більших міст під час карантину без будь-яких обмежень можуть далі користуватися послугами з доставки їжі. Якщо фінанси дозволяють, каратин не означає суворі обмеження у харчуванні і необхідність весь час готувати самим.

Попит на доставку їжі під час карантину збільшився, сервіси Glovo, UberEats, Raketa та інші забезпечуються своїх працівників масками та рукавичками і впроваджують безконтактну доставку (можна домовитись з кур’єром, де він залишить замовлення, щоб уникнути будь-якого контакту з людиною). Деякі кав’ярні та ресторани переходять на режим самовивозу або також організовують власну доставку чи починають співпрацю з наявними сервісами, якщо такого варіанту перед тим не було.

Кур'єр Glovo на велосипеді

Без паніки

Це не стане новиною, але головне не піддаватись паніці. При купівлі продуктів і плануванні раціону бажано робити ставку не на довговічність продуктів, а саме на користь і збалансованість раціону. Адже у період карантину насамперед потрібно подбати про імунітет, який, як ніщо інше допоможе нашому організму у боротьбі з вірусами (з коронавірусом зокрема). Також, не слід забувати, що у цей час ми будемо більше сидіти вдома і менше рухатись (навіть з урахуванням домашніх тренувань), частіше ласувати чимось смачненьким (як же не слідувати пораді під час карантину не відмовляти собі у маленьких радощах, готувати нові смаколики), що збільшує небезпеку набору зайвої ваги.

Незважаючи на всі обмежувальні заходи, під час карантину ми маємо всі можливості харчуватись смачно, корисно і безпечно. 

Не забувайте про людей похилого віку. Попіклуйтесь про своїх і знайомих бабусь та дідусів, можливо, слід забезпечити їх продуктами харчування на цей період, щоб не довелося йти в магазин, адже саме люди, старші 60 років, потрапляють до основної групи ризику.

 

Булочки






Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Корисна публікація