Які продукти покращують роботу мозку

Скільки вже написано про продукти, які покращують роботу мозку. І вже практично всі корисні варіанти зі списку додані до раціону, втім чомусь істотних покращень з боку пам’яті та працездатності мозку так і немає? Що ж не так? Що не було враховано? Давайте спробуємо розібратися у цьому питанні.

Звісно, існує ряд речовин і продуктів, які особливо потрібні нашому мозку. Як і будь-якому іншому органу в нашому тілі, йому необхідні енергія та будівельний матеріал. Не менш важливою є і хороша робота транспортних систем: чисті судини (без холестеринових бляшок та відкладень солей), текуча кров та лімфа і повноцінні еритроцити для перенесення кисню до клітини. А стан судин та еритроцитів, у свою чергу, буде залежати і від фізичної активності, і від повноцінного відпочинку, і від кислотно-лужного балансу. А ще на роботу мозку можуть впливати речовини, які потрапляють у нього з навколишнього середовища та утворюються внутрішньою мікрофлорою. Виходить, що не все так просто: з’їв жирну рибу з грецьким горіхом - і чекаєш миттєвого результату, а він не завжди є.

Засвоєння поживних речовин з продуктів може відбуватися у різній мірі. Наприклад, для засвоєння заліза потрібен вітамін С, який практично повністю руйнується при термічній обробці. Для розщеплення чужорідних білків необхідні ферменти або ензими, яких практично не залишається після приготування продуктів на вогні. А без клітковини буде погано працювати кишечник і корисна мікрофлора заміниться некорисною, а тоді шкідливі бактерії та грибки через так звану кишково-мозкову вісь зможуть зашкодити і роботі мозку. Позаяк виходить, що не завжди достатньо знати список корисних продуктів, потрібно ще вміти їх правильно поєднувати і готувати. Окрім того, смачні шкідливості слід виключити або хоча б зменшити (цей пункт чомусь усі весь час ігнорують). Тепер давайте більш детально поговоримо про продукти.

Продукти, корисні для мозку

Жирна риба

Вона дасть мозку необхідні поліненасичені жирні кислоти (більше всього нам не вистачає класу омега-3). Вони в тому числі потрібні для зменшення рівня холестерину та покращення стану судин. Але краще вибирати рибу з глибоководних холодних морів (скумбрія, пікша, дикий лосось, сардини), а не штучно вирощену. Адже риба, як губка, всотує в себе усі розчинені у воді речовини, позаяк у ній дуже часто накопичуються важкі метали та інша шкідлива хімія.

Ще одне важливе правило: готувати рибу рекомендовано недовго та поєднувати з сирими овочами та зеленню. А ще корисніше - сира риба, наприклад, слабосолений оселедець або сьомга. Щоб контролювати кількість солі та виключити ймовірність додавання не найкорисніших консервантів, краще солити її у домашніх умовах. Та й всі інші морепродукти також дуже корисні для мозку, в тому числі морські водорості, адже вони ще містять важливий для мозку йод.

Тости з лососем

Горіхи (особливо грецькі)

Другий улюблений мозком продукт. У них є і хороші жири, і вітаміни (групи В та вітамін E), флавоноїди, магній та клітковина. До цієї групи продуктів можна віднести і насіння (особливо гарбузове). Втім, важливо врахувати: їсти його потрібно не смаженим і не солоним, а сирим, і попередньо краще розмочувати та перемелювати. Корисно з’їдати 5-6 горіхів або жменю насіння на добу.

Горіхи

Яйця

Також майже завжди потрапляють до списку рекомендованих продуктів для покращення роботи мозку. У них є практично всі необхідні для мозку речовини, у тому числі холін, який утворюється з лецитину. А з нього потім утворюється ацетилхолін, що відповідає за передачу нервових імпульсів. Саме він покращує когнітивні функції мозку і роботу пам’яті. Але важливо, щоб жовток у процесі приготування залишався рідким. Наприклад, як у яйцях пашот. І яйця також слід поєднувати з сирими овочами та зеленню.

Яєшня

Авокадо

Чудовим джерелом правильних жирів та жиророзчинних вітамінів може слугувати авокадо. А ось олії як джерела жирів поступаються і авокадо, і горіхам, і рибі, і яйцям. Річ у тім, що вони гірше засвоюються і швидко окислюються у контакті з повітрям та світлом, набуваючи властивостей канцерогену.

Авокадо тости

Зелені овочі

Дуже корисні для роботи мозку і самі зелені та листові овочі, і будь-яка зелень. Зокрема броколі. У ній багато важливого для мозку вітаміну K, магнію та мікроелементів, які покращують роботу мозку. Доведена потужна протиракова активність броколі, але важливо пам’ятати: щоб краще зберегти та засвоїти корисні речовини з овочів, їх потрібно їсти сирими або хоча б мінімально термічно обробляти (до напівготовності), а також не забувати ретельно їх пережовувати або робити смузі. Це необхідно, щоб розірвати оболонку клітин рослин - незасвоювану клітковину. А ось сама клітковина слугує субстратом для харчування корисної мікрофлори кишківника. Обов’язковий об’єм харчових волокон - 25-40 г на добу. На практиці це не менше 3 порцій сирих овочів та зелені за день.

Зелені листові овочі

Свіжі ягоди

Велику користь для покращення роботи мозку, пам’яті та уваги принесуть свіжі ягоди. Їх також потрібно їсти регулярно, хоча б порцію (близько 200-250 г) на добу. Окремо слід виділити чорницю, лохину та чорну смородину. Вони є справжніми скарбницями вітамінів (зокрема, вітаміну С), антиоксидантів, флавоноїдів, ензимів, а також корисних цукрів, які дають мозку енергію. Окрім того, ці продукти позитивно впливають на мікрофлору та кислотно-лужний баланс.

Ягоди

Куркума та імбир

Є ще 2 унікальні спеції, надзвичайно корисні для мозку - куркума та імбир. Просто неймовірно на що вони здатні. Вони і захищають клітини мозку від пошкоджень, і зміцнюють судини, і розріджують кров, рятуючи від утворення тромбів, а також знижують ризик виникнення важких захворювань мозку - хвороб Альцгеймера та Паркінсона. Дуже корисною є шкірка імбиру, тому не слід завжди його чистити. Пийте щодня імбирний чай з куркумою та лимоном. Це не лише допоможе покращити роботу мозку, а й захистить від різноманітних інфекцій і навіть раку.

Імбирний чай з куркумою та лимоном

Вода

Не потрібно забувати і про воду. Якщо її не вистачає, гарантовані швидка втомлюваність, сонливість та дратівливість. Вода не просто входить до складу мозкової речовини (аж до 80%), а є необхідною для передачі у ньому нервових імпульсів, а значить, для його високої працездатності. Виходить, що вода потрбіна мозку не менше за цукор. Ось чому часто, коли здається, що хочеться їсти, насправді організму і мозку зокрема потрібна не їжа, а вода. Позаяк, корисне правило: при відчутті голоду попийте спочатку води, можливо, і відчуття голоду пропаде. Для хорошої роботи мозку необхідно 1,5-2 л чистої води на добу (залежно від ваги та стану здоров’я). Причому пити краще рівномірно протягом дня маленькими порціями. Якщо випити одним махом цілу склянку, стимулюється діурез, і вода швидко виводиться з організму.

Склянка води



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.