Банановий хліб як психотерапія

Багато хто помітив, що стрічка інстаграму під час карантину замайоріла фотографіями тих, хто робить банановий хліб, або запитаннями - де взяти рецепт бананового хліба. Через деякий час і сам починаєш задумуватись: а чи не спекти банановий хліб?

Банановий хліб

Чому ж під час пандемії популярність домашнього бананового хліба так різко зросла? І це не жарт. Адже можна було б малювати, читати, дивитися серіали, гуляти по годині в день, працювати, гратися з дітьми, спілкуватися з друзями в Zoom, та й багато всього різного. Але чому хліб? І чому саме банановий?

Скибочки бананового хліба

Психотерапевт каже, що банановий хліб - суміш комфорту та контролю. “У непевні часи багато хто спробує встановити хоч якийсь контроль, щоб впоратися з ситуацією: їжа - це звичайний аспект нашого життя, який дозволяє нам контролювати саме життя”, - каже спеціаліст. “Випічка - це усвідомлена діяльність, на якій ми можемо зосередитися, а той факт, що ми повинні їсти, вносить лад, який ми втрачаємо в умовах пандемії. До того ж, приготування задіє одразу всі 5 відчуттів, що дуже важливо для заземлення, коли ми хочемо повернутися у дійсність. Випікаючи, ми використовуємо руки, задіюємо нюх, очі, чуємо звуки кухні і, нарешті, куштуємо їжу на смак. Аромат випічки повертає нас у дитинство, де ми відчували себе спокійно та безпечно, і де про нас піклувалися. В умовах стресу це найбільш приємний спогад. Слово хліб - це те, що асоціюється з теплом, затишком та спокоєм. А банани - фрукт, який люблять майже всі, який не викликає алергії, і який багато хто також любить з самого дитинства. До того ж, це щось м’яке, ніжне, солодке. Виходить таке собі комбо - подвійне посилання до дитинства та безпеки”.

Інгредієнти для бананового хліба

Психотерапевт припускає, що приготування бананового хлібу - це не лише усвідомлений процес, а й форма піклування, яку досить легко проявити. “Рецепт досить простий, це не хліб, який потребує закваски і тривалого часу, і не пиріг, який також потребує певних зусиль, позаяк якщо ви хочете чогось солодкого, то це ідеальний варіант. Це корисно, поживно та приємно для душі, і прямо зараз - це якраз те, що потрібно людям. Не дарма ж про десерти говорять - це їжа не для здоров’я, а для душі”.

Позаяк, якщо у вас після того, як ви прочитали слова Банановий хліб 100500 разів, все ж виникло бажання його приготувати, просто запам’ятайте одну річ: купуйте банани відповідально, не скуповуйте усе одразу, подумайте про інших. Адже ми пам’ятаємо, що сталося з гречкою та туалетним папером.

Міні банановий хліб



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.