Чому взимку так хочеться їсти

Звертали увагу на те, як сильно хочеться їсти у холодну пору року? Щось жирне, калорійне, з великою кількістю соусу, наприклад? Уся справа в зимі, саме в цю пору року в організмі утворюється “чорна діра”, здатна поглинути всю їжу на планеті.

Давайте розберемося, чому так відбувається, і як боротися з відчуттям голоду.

Чоловік їсть бургер

1. Холод

Зима у наших широтах характеризується якою-не-якою мінусовою температурою. І, щоб підтримувати температуру тіла, організм витрачає на збереження свого тепла набагато більше енергії, ніж влітку. Логічний висновок з цієї ситуації дуже простий: замерзли = зголодніли. Мозок відправляє тілу сигнал про те, що їжа може зігріти, а значить, і врятувати.

Що робити

Тепліше одягайтесь. Банально, але факт. Менше мерзнеш - менше їси. Забудьте про модні луки, заховайте подалі вкорочені джинси, які відкривають щиколотки. Полюбіть термобілизну, вибирайте тільки довгий верхній одяг - жодних курточок, які ледь прикривають зад.

Чашка гарячої кави

2. Безсоння

Світловий день взимку дуже короткий, постійне життя у темряві збиває організм з пантелику, через що нам хочеться йти спати набагато раніше, ніж влітку. Це зумовлено утворенням мелатоніну, який відповідає за синхронізацію сну та бадьорості. Він синтезується у темний час доби, тому взимку через похмурість він починає вироблятися задовго до звичного часу відходу до сну.

У результаті ми більшу частину дня відчуваємо себе сонними та млявими, а вночі через порушені біоритми крутимося і не можемо заснути. Безсоння у свою чергу приводить не тільки до депресії та апатії, а й до збільшення рівня гормону греліну, який стимулює апетит, а також знижує в організмі рівень лептину, від якого залежить відчуття ситості.

Що робити

Відкорегуйте свій біоритм. Вмикайте якомога більше світла у приміщенні, щоб не хотілося спати раніше, ніж потрібно. А спати лягайте у повній темряві - бажано закривши вікна щільними шторами та не вмикаючи нічник.

Безсоння

3. Режим накопичення

Із приходом холодів обмін речовин сповільнюється, організм, як комп’ютер або телефон, переходить у режим збереження енергії та намагається утримати якомога більше “тепла”, відкладаючи все “у комору”, тобто у жировий прошарок. Тому він потребує добавки після обіду або вечері - щоб не тільки задовольнити відчуття голоду, а й залишити ще про запас.

Що робити

Займайтесь активними фізичними навантаженнями та додайте до свого раціону продукти, які пришвидшують метаболізм. Бажано залишити інтенсивні навантаження до весни та вибрати більш приємне для себе заняття: плавання, танці, ковзани, лижі або сноуборд.

Жир на тілі

4. Мало води

Гарячі батареї та тепле повітря з кондиціонера сушать шкіру та позбавляють організм вологи. Водночас холод пригнічує бажання пити, тому ніяких сигналів про втрату води в організмі мозок нам не надсилає Замість цього він може відправити хибний сигнал про голод, у той час як наш організм просто хоче пити.

Що робити

Хочеш їсти - попий води. Коли наступного разу захочеться їсти, не біжіть одразу до холодильника, а випийте склянку води. Можливо, це саме те, що вам потрібно зараз.

Хлопчик п'є воду

5. Підвищений рівень стресу

Через відсутність сонця у нашому організмі перестає вироблятися вітамін D, без якого неможливе виробництво серотоніну, тобто гормону щастя. Додайте до цього людський фактор: проблеми на роботі, різні переживання, неврози та страхи. У результаті замість серотоніну організм починає посилено продукувати гормони стресу - кортизол та адреналін, які у свою чергу відправляють сигнал у мозок про те, що людина знаходиться у небезпеці і її терміново потрібно врятувати. І тут знову виходить зачароване коло: стрес = потрібно піти поїсти.

Що робити

Їжте триптофан - як у капсулах, так і продукти, що його містять. Ця амінокислота відповідає за настрій та нормальний сон. Триптофан міститься у сирі, рибі, м’ясі, бобових, домашньому сирі, сушених фініках, арахісі, кунжуті, кедрових горіхах, молоці та йогурті.

Окрім того, займайтесь тим, що приносить вам задоволення: зустрічайтеся з друзями, проводьте час з коханою людиною, катайтесь на санках, грайте в сніжки, гуляйте, слухайте улюблену музику - що завгодно, що не дозволить вам сумувати.

Жінка їсть пончик



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.