Чи можна їсти солодке при здоровому способі життя

Чи можна їсти солодке, дотримуючись здорового способу життя? Можна і навіть треба! Головне - правильно розставляти пріоритети.

Торт

Якщо ви вважаєте себе адептом ЗСЖ, дуже важливо пам’ятати, що у житті повинен бути баланс - у тому числі у їжі. Тому дуже важливо дотримуватися збалансованого раціону у харчуванні. І солодке - дуже важлива частина такого балансу.

Скласти таке меню на день, тиждень або рік - набагато простіше, ніж здається.

Білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мінерали - ці поживні речовини необхідні кожній людині для здорового способу життя із мінімум стресу (адже ви в курсі, що якщо організму не вистачає якихось елементів, у нього починається паніка та стрес?). Позаяк нормальний збалансований раціон повинен включати у себе всі ці компоненти.

Білок міститься у яйцях, сирі, м’ясі, рибі, бобових; на жири багаті натуральні молочні продукти, горіхи, авокадо, насіння; зернові, овочі, фрукти та ягоди - чудове джерело повільних вуглеводів.

Здавалось би з таким вибором продуктів нескладно скласти різноманітне меню. Але! Проблема у тому, що у божевільному ритмі життя люди не можуть обійтися без перекусів - канапок, печива, шоколадних батончиків та іншої не дуже здорової їжі. І при цьому відмовляються від корисних продуктів, які можна швидко приготувати. Потім, як правило, люди оговтуються, вирішують, що прийшов час вести здоровий спосіб життя і… відмовляються від солодкого.

Пиріг

Зі слів лікаря-дієтолога, такі втечі із крайності у крайність - не найкращий спосіб піклуватися про своє здоров’я.

У збалансованому раціоні у певних пропорціях містяться усі поживні речовини: білки, жири та вуглеводи. І солодке у тому числі. Тому дуже важливо не тільки вміти орієнтуватися у групах продуктів, але і складати своє меню так, щоб їжа приносила задоволення.

Як стверджують дієтологи, типова проблема незбалансованого меню - це перебір із жирами та простими (легкозасвоюваними) вуглеводами через швидкі перекуси, фастфуд та напівфабрикати. Але якщо перше легко виправити переходом на більш корисні альтернативи - омлет, натуральний йогурт, нежирне м’ясо - а також збільшенням частки свіжих овочів у раціоні, то повністю і категорично прибрати солодощі зі свого меню досить складно.

Насправді це не є такою гострою необхідністю. Корисних альтернатив класичним солодощам немало. Чудовим варіантом для солодкоїжок може стати гранола - мікс зернових із різними добавками на кшталт фруктів, ягід або горіхів, запечений з натуральним медом.

Малина

Корисний плюс цих продуктів - велика кількість клітковини, яка сповільнює надходження цукру у кров та надовго надає відчуття ситості. Також клітковина дуже корисна для мікрофлори кишечника і дає улюблене багатьма відчуття солодкавості. Натуральні інгредієнти та різноманіття смаків робить гранолу і мюслі оптимальним продуктом для солодкоїжок, які шукають можливості урізноманітнити своє меню і зробити його більш здоровими та збалансованими.

Щоб дотримуватися правильного харчування, важливо пам’ятати про баланс і додавати у свій раціон якомога більше свіжих овочів та трохи фруктів. Згідно із рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, частка овочів та фруктів у раціоні повинна становити 400 г (5 порцій) на добу.

Корисні низькокалорійні солодощі можна легко поєднувати зі здоровим способом життя, якщо підійти до страви з розумом. Варіантів сьогодні багато, головне - дотримуватися балансу і вибирати для свого меню якісні натуральні продукти.

Позаяк, якщо ви дотримуєтесь здорового способу життя з високим рівнем фізичної активності, у якості солодкого бонусу вибирайте ті продукти, які наповнені корисними для здоров’я компонентами: клітковиною, вітамінами, мінералами, фруктово-ягідними поліфенолами - і при цьому є здоровою альтернативною солодощам.

Шоколад

А чим замінити солодощі розкаже стаття - https://harchi.info/articles/chym-zaminyty-solodoshchi.

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.