Чи повинні наливати вино у келих при гостю

У більшості ресторанів при замовленні келиху (а не пляшки) вина гостю приносять вже налиту порцію. А раптом у барі налили не те вино? Або порція у келиху менша, ніж повинна бути? Ми дізналися у представників індустрії, нормально чи це і чому вино частіше всього наливають не при гості.

Наливання вина у келих

З подачею вин у келихах є певні правила, але, безумовно, їх подача залежить і від концепції закладу загалом. Нічого кримінального у тому, що вино приносять одразу у наповненому келиху, немає - так робить більшість ресторанів і кафе, це норма. Якщо гість сумнівається у тому, що йому принесли саме те вино, яке він замовив, він може попросити в офіціанта принести пляшку, але такі прохання надходять досить рідко.

Якщо ж заклад саме винний і хоче підкреслити це у своїй роботі, то тут келих вина можуть наповнювати при гості. Окрім того, для винних барів цілком логічно, що якщо гість сидить за стійкою, то він повинен бачити весь процес роботи, і якщо він замовив вино, то бармен або сомельє, підкреслюючи “винність” даного закладу, працює з пляшкою при гості.

І все ж нічого страшного у тому, що вино наливають у келих не при гості, немає. Набагато страшніше, коли неправильно оформлена карта вин, неправильно позначені найменування вин і коли в карті вказано просто “біле вино, Pinot Grigio”.

Пляшка вина

Щоб налити келих вина потрібного об’єму, за законом потрібно налити його у мірну склянку, а потім перелити у келих. Це не дуже естетично робити при гостю. А ресторан - це завжди ще й естетика, згодні? Туди-сюди вино переливати якось не дуже. Тому частіше всього це роблять у сервіс-барі ресторану. Але тоді гість не впевнений, що у келиху саме те вино, яке він замовив. Формальний підхід - також не тема для ресторану. Побороти ситуацію можна відміткою на келиху, але її доведеться робити на замовлення у тих, хто продає келихи, що, звісно, підвищить їх вартість. Проте можна буде наливати прямо з пляшки при гостю, непоганий варіант.

У винних барах та ресторанах часто наливають на око, щоб прискорити сервіс та не морочити гостя формальностями. Для цього проводять тренінги для персоналу: наливають у келих з пляшки на рахунок або на час - і потім переміряють у мірній склянці. Набивши руку, можна легко наливати рівно або трохи більше. Головне тут - не наливати менше, оскільки це може не сподобатися гостю, Захисту прав споживачів і торговій інспекції.

Пляшки з вином

У правильних місцях, коли гість замовляє келих вина, а не пляшку, вино наливають прямо за його столом. По-перше, людина може таким чином побачити пляшку та ознайомитися з інформацією на ній, якщо це необхідно. Окрім того, це можливість спробувати вино перед тим, як келих наллють. Хороший офіціант, якщо відчуває, що гість до кінця не впевнений у виборі, запропонує спробувати вино, перш ніж остаточне рішення буде прийняте. Тим більше, що часто ніяких проблем із заміною вина не виникає. Але все ж потрібно розуміти, що немає ніяких юридичних вимог, що зобов’язують дати гостю спробувати вино, перш ніж налити йому келих. Тому ресторан нічого не порушить, якщо вам принесуть із бару вже наповнений келих.

Але все ж на гарний винний сервіс такий ресторан вже претендувати не зможе. Безумовно, все це має сенс саме у ресторанах або винних барах, де сервіс є частиною атмосфери, за якою прийшли гості. У демократичних винних барах, де вино ллється з шаленою швидкістю, для таких маніпуляцій часу немає. Та й у гостей у зв’язку з цим питань не виникає.

Декантація вина



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.