Чим веганське та кошерне вино відрізняються від звичайного

Давайте дізнаємося, що таке веганське і кошерне вино, а також чим вони відрізняються від звичайного. І не думайте: різниця є і дуже велика.

Келих вина і брускета

Веганське вино

Словосполучення “веганське вино” вже саме по собі викликає непорозуміння, правда? Вегани ж не їдять м’яса, яєць і молочних продуктів, а всього цього немає у вині. Та й взагалі, вино - це звичайний виноград, який просто перебродив, хіба напій сам по собі не веганський? На жаль, ні.

Справа в тому, що при виробництві вина продукти тваринного походження приймають участь не під час витискання винограду або його ферментації, а в процесі підготовки вина до розливання у пляшки.

І робиться це наступним чином. Після ферментації вино очищують від осаду та забруднень. У бочку з вином додають очищуючі засоби, де вони поєднуються із забрудненнями та осідають на дно. Очищене вино з бочки спускають, а гуща з очищуючого засобу та бруду залишається.

Коробка з пляшками веганського вина

Завдяки очищуючим агентам вино стає більш прозорим, а також набуває більш насиченого смаку та аромату. І ось тут і ховається головна проблема. Більшість очищуючих речовин отримані з тварин, і нехай у вині вони не залишаються, саме їх використання для справжніх веганів є неприйнятним.

Зараз винороби почали відмовлятися від традиційних очисників і все частіше використовують для очищення вина бентонітову глину, а також вапняк, каолінову глину та силікагель. Це все є не менш ефективним для очищення вина, і водночас не має ніякого відношення до м’яса та вбивства тварин. Так звані винороби нової хвилі з гордістю вказують на ектикетках свого вина, що продукт вироблено без використання тваринних інгредієнтів.

Малюнок келихів вина

Кошерне вино

Із кошерним вином зовсім інша історія. По-перше, наперекір поширеній думці, не все вино, вироблене в Ізраїлі, може вважатися кошерним. Процес виготовлення кошерного вина - надзвичайно дорогий, а далеко не всі винороби можуть дозволити собі подібні витрати. По-друге, кошерне вино виробляють згідно з традиційними правилами кашруту.

Правило 1

Збір врожаю і приготування вина доступне тільки чоловікам-євреям, які дотримуються шаббату. Тобто, згідно з Торою, утримуються від роботи в суботу, а також виконують усі ритуальні штуки - запалюють свічки, читають молитви, ходять у синагогу, освячують день, омивають руки (не просто миють, а саме омивають з ковшика).

І ось якщо ви всього цього дотримуєтеся, то ви можете робити кошерне вино. Тобто якщо ви дотримуєтеся усіх інших правил виробництва кошерного вина, але при цьому самі не є ортодоксальним євреєм, ви апріорі не можете вважати себе кошерним виноробом.

Правило 2

Усе, що стосується приготування вина - прилади для збору сировини, її зберігання, а також готової продукції - повинно бути кошерним. Бочки для вина трикратно промивають і уважно стежать за тим, щоб у процесі не були використані продукти тваринного походження.

Як і у випадку з веганським вином, при освітленні та фільтрації вина не можна використовувати желатин або яєчні білки, як це робиться у процесі виробництва звичайного вина. Більш світлого відтінку кошерному вину надають за допомогою бентоніту - природного глинистого мінералу.

Гроно винограду

Правило 3

Необхідно також дотримуватися Закону орла. Згідно з цим правилом, для виробництва кошерного вина заборонені ягоди винограду з молодої лози. Цінним є тільки виноград, зібраний після четвертого врожаю. Усі справа в тому, що врожай з молодої лози буде дуже малим, тому має сенс просто зрізати бутони рослини: це допоможе лозі зміцніти та в подальшому давати щедрий врожай винограду.

Правило 4

Згідно із Законом Ревія, також не можна використовувати для кошерного вина і плоди 4-го року, які у давні часи було прийнято приносити в Єрусалимський храм.

Вино у графіні

Правило 5

Також не можна використовувати для виробництва кошерного вина і врожай 7-го року. Про це говориться у Законі Шміти. Згідно з цим законом, врожай просто повинен опасти на землю. А це, як ви розумієте, великі втрати. Позаяк, винахідливі євреї хитро обходять закон: земля разом з усім врожаєм у цей рік продається неєврею. Таким чином господар отримує прибуток.

Правило 6

Ще один єврейський закон говорить про те, що між виноградними лозами не можна вирощувати фрукти та овочі. Інакше вино з цього винограду втратить свою кошерність.

Кошерний виноградник

Правило 7

Закон Маасер зобов’язує всіх євреїв віддавати 10% від виробленої продукції. Це своєрідне нагадування про “десятину”, яку необхідно було віддавати в Єрусалимський храм у давні часи.

Правило 8

Мевушаль, що у перекладі з івриту означає “варений”. Насправді це звичайна пастеризація вина, яка необхідна для того, щоб вино не втратило свою кошерність. Вважається, що кошерне вино зберігає свою особливість у закупореній пляшці, але втрачає її, якщо відкривається і розливається неєвреєм. І ось щоб цього ніколи не відбулося, євреї проводять обряд Мевушаль - нагрівають вино до появи перших бульбашок на його поверхні та чекають, поки випарується деяка кількість рідини. Як тільки це відбудеться, з цього моменту вино більше не зможе втратити свою кошерність.

Правила кашруту, до речі, поширюються на весь алкоголь, який був зроблений на спирті з виноградної лози - тобто це стосується не тільки виробництва вина, а й коньяку, граппи, портвейну та інших напоїв на основі винограду.

Вино і маца



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.