Непереносимість лактози - вирок чи діагноз?

Лактоза (молочний цукор) — натуральний компонент молока та будь-яких молочних продуктів, представляє собою дисахарид, тобто містить дві молекули — галактозу та глюкозу.

 Склянки з молоком

Що таке непереносимість лактози

Непереносимість лактози (лактазна недостатність) — один із різновидів незасвоєння, нездатності здійснювати процес повноцінного розщеплення їжі. У основі недуги лежить ланцюгова хімічна реакція, що проходить у кишечнику хворого.

Причиною розладу є нестача ферментів: організм виробляє дуже малу кількість ферменту лактази, необхідного для травлення лактози у кишечнику. Це не алергія, оскільки не відбувається патологічної імунної реакції. Але, як і при алергії, розвитку хвороби можна перешкодити, уникаючи споживання незасвоюваної речовини, тобто лактози.

Непереносимість лактози була вперше описана у 60 роках 20 століття. Непереносимість лактози — досить поширена генетична схильність та найбільш часта причина нездужань, пов'язаних із травленням. Вона не є вибірковою за статевою ознакою, проте, у жінок симптоми проявляються частіше, ніж у чоловіків.

Лактазна недостатність може бути первинною і вторинною.

При первинній лактазній недостатності ентероцити у прямому кишечнику, які відповідають за утворення лактази, є неушкодженими. Її причиною можуть бути вроджені дефекти або несформованість ферментативних систем (що часто зустрічається у недоношених дітей).

При вторинній лактазній недостатності ентероцити є ушкодженими. Причиною цьому можуть бути різні запальні або інші патологічні процеси в організмі (алергія, операція. пухлина, тощо). Цей стан може бути як тимчасовим, так у постійним.

Діагностика лактазної недостатності

Для встановлення діагнозу існує два шляхи:

  • Метод проб та помилок - з'їжте невелику кількість продукту, що містить лактозу, і постарайтесь об'єктивно оцінити реакцію свого організму. Або ж спробуйте дієту, що не містить лактози. Якщо протягом двотижневого виключення із раціону харчування молочного цукру нездужання значно зменшилось або повністю зникло — можна констатувати взаємозв'язок між станом здоров'я та споживанням лактози. Проте, цей метод не є таким легким, як може здаватись — потрібні деякі знання із області харчової промисловості для повного виключення продуктів, що містять лактозу.

  • Можна одразу звернутися до спеціаліста і здати необхідні аналізи - у більшості випадків за допомогою простого аналізу крові можна визначити, чи страждає людина не непереносимість лактози.

 Злакові кільця з молоком

Непереносимість лактози та алергія на молоко: дві різні речі

Лактазна недостатність у багатьох випадках приймають за алергію на молоко, оскільки обидві хвороби мають подібні симптоми. Проте, це два різних захворювання. Щоб отримати точний діагноз, необхідно проконсультуватись з лікарем.

Звісно, непереносимість лактози змусить свою жертву повністю відмовитись від споживання молока. У 50% відмовитись, також, доведеться і від десятка інших продуктів, до складу яких входить молоко, або які робляться із нього (сир, масло, тощо).

Лактазна недостатність зустрічається частіше, ніж алергія на молоко. Алергія на молоко представляє собою більше серйозне відхилення, що може викликати тяжкі алергічні реакції, які можуть, навіть, привести до смерті.

Непереносимість лактози — медичний термін для стану, при якому у кишечнику не виробляється достатня кількість ферментів, які перетравлюють лактозу. Відсутність необхідного ферменту — лактази — викликає запалення та подразнення слизової оболонки кишечнику. Молочний цукор не може нормально засвоюватись організмом, що призводить до того, що система травлення намагається позбутися від лактози якомога швидше. Саме цим зумовлені поширені симптоми непереносимості лактози, у тому числі діарея, нудота, болі у животі, здуття живота через надмірне газоутворення у шлунку. Симптоми, зазвичай, проявляються протягом 30 хвилин після споживання молочних продуктів.

Алергія на молоко — це збій у роботі імунітету, що приводить до хибного спрацьовування імунної системи, і цим алергія на молоко відрізняється від лактазної недостатності. При алергії організм не здатний визначити білки, що містяться у молоці як безпечні, тому починає захищатись, виробляючи імуноглобулін. Ці антитіла провокують утворення у організмі гістаміну — природного хімікату, який є причиною запалення та подразнення у м'яких тканинах. Гістамін викликає нежить, астму, шкірні подразнення та шлунково-кишкові ускладнення.

Як відрізнити непереносимість лактози від алергії на молоко

Відрізнити алергію на молоко та непереносимість лактози можна за симптомами. Алергія на молоко, швидше за усе, буде викликати симптоми, не пов'язані із системою травлення, у той час, як лактазна недостатність буде викликати виключно шлункові реакції. Алергія на молоко пов'язана з імунною системою, у той час, як непереносимість лактози — впливає на систему травлення. Також, лактазна недостатність ніколи не викликатиме респіраторних ускладнень, шкірні висипання та синусит. Втім, для більш точної діагностики варто звернутись до спецаліста.

Молочні продукти 

Як харчуватись при лактазній недостатності

Для людей із непереносимістю лактози існує декілька варіантів харчування: деякі з них здатні переносити продукти, що пройшли процес молочнокислого бродіння, наприклад, сир, кефір, кисломолочний сир та йогурт, оскільки в них молочний цукор бактеріями переводиться у молочну кислоту. Ті, у котрих лактазна недостатність розвинута дуже сильно, можуть споживати спеціальні молочні продукти, що містять невелику кількість лактози, яку переносить, навіть, їх організм. Так, наприклад, у молоко, призначене для людей із непереносимістю лактози, штучно додається фермент лактаза, що добувається із дріжджів.

Застосування ферментних препаратів

Наслідки непереносимості лактози можна пом'якшити за допомогою ферментних препаратів. Використання препаратів лактази перед прийомом їжі може значною мірою знизити симптоми лактазної недостатності. Проте, ефективність ліків та призначення разової дози є виключно індивідуальними. Різні препарати лактази мають різну концентрацію діючої речовини та різну ціну. Проте, жоден із запатентованих засобів не може повністю позбавити від непереносимості лактози.

 Молоко

Практичні поради по харчуванню при лактазній недостатності

  • По-перше, інтенсивність фізичного нездужання залежить від кількості спожитої лактози. Має значення не лише вміст лактози, а й об'єм самого продукту.

  • По-друге, впливає і вид споживаного продукту, і умови прийому їжі. Виявляється, що страви, які містять лактозу, краще засвоюються у поєднанні із іншими продуктами. Чим більша кількість споживаної їжі, тим повільніше вона проходить через шлунково-кишковий тракт, і, як наслідок, окремі молекули лактози вступають у більш часті контакти з ферментом лактазою.

  • По-третє, конкретну роль у процесі переносимості відіграє температура продуктів харчування: дуже холодні та дуже гарячі страви — навіть у невеликих кількостях — викликають більш серйозний та тривалий дискомфорт, ніж їжа кімнатної температури.

Велика кількість лактози міститься у продуктах

Сухе молоко, суха сироватка, сухе цільне молоко, сухе знежирене молоко, сироватка та продукти з неї.

Часто або практично завжди молочний цукор міститься у продуктах

Молоко та молочні продукти, ковбасні вироби в упаковці (включаючи варений окорок), супи в пакетиках, заправки для салатів, хлібні вироби, горіхова паста, морозиво, паніровочні сухарі, торти та пироги, крокети, ”фаст-фуд” (гамбургери, чізбургери, тощо), шинка у формі, кетчуп, гірчиця, майонез, підсилювачі смаку, в'яжучий компонент для приготування соусів, підсолоджувачі в упакованих готових продуктах, згущене молоко та забілювач кави, сипучі спеції, бульйони, шоколадні батончики, солодощі (карамельки та льодяники), шоколад (за виключенням деяких сортів гіркого шоколаду), какао, харчові добавки (для регулювання маси тіла або культуристів), світлі соуси, пудинги, супи-пюре, пончики та омлети, картопляне пюре, сахарин у таблетках, медикаменти.

Не містять лактози продукти

Фрукти, овочі, повидло, мед, кава, чай, рослинні олії, фруктові соки, рис, вермішель, дієтичні продукти, що не містять лактози, соєве молоко та соєві напої, сире м'ясо, сира риба, сира птиця, яйця, будь-який вид цукру, окрім молочного, рідкий сахарин, картопля, бобові, зерно, сиропи, овочеві соки, сіль, прянощі, горіхи, алкогольні напої.

Вільні від лактози продукти



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Дочці в Сінево зробили аналіз що є непериносимість лактози , але перед тим вона непила молока ,як це може бути і чи вірити такому .
Ґ9


Вхід на сайт

Немає різниці чи вживала лактозу чи ні, це генетичний тест, а не тест на антитіла. Якщо показав непереносимість, значить вона є, на зараз... але наскільки? треба визначати. І ще, це показує теперішній стан. Ніхто не дає 100% гарантії, що це було і буде назавжди, можливо в організмі є захворювання (чи патології), які викликають дану непереносимість, при усуненні яких зміниться реакція (це невідомо). Спостерігайте і консультуйтесь.


Вхід на сайт

Такий аналіз є не інформативним , він не показує чи є непереносимість на даний час.якщо ви хочете знати чи є непереносимысть в даний час то зробіть дихальний тест!


Вхід на сайт

Що за дихальних тест?
У нас того року теж виявили генетичне незасвоєння лактози по крові. Недавно здали зі щічки слинку на повторний тест, чекаємо результату


Вхід на сайт

Чи свинина містить лактозу?


Вхід на сайт

Але пару днів не давала Мамалак і знову почав скаржитися на животик (так ми і виявили проблему)


Вхід на сайт

Дуже сподобалась ваша стаття. У мого сина визначили вторинну непереносимість лактози. Йому вже 4,5 роки звісно вако дотримуватись дієти. Мене цівать таке питання чи можна давати дитині страви з додаванням у них продуктів з лактозою? От наприклад, млинці - вини ж печуться на молоці. Далі, печення або тісто яке печеться на маслі ?


Вхід на сайт

З цим питанням радимо звернутися вам до лікаря, оскільки у кожної людини може бути свій ступінь та особливості непереносимості лактози, продукти, які викликають симптоми, а також самі наслідки можть бути абсолютно різними, залежно від організму.


Вхід на сайт

Що можно зробити якщо при повній лактозній непереносимості з"їв щось що містить лактозу, як можно нетрелізувати або втамувати біль у шлунку?


Вхід на сайт

Наш сайт і дана стаття має інформаційний характер, щодо таких питань вам слід проконсультуватися з лікарем, а не шукати інформацію в інтернеті.