Що таке кабаноси і чим вони відрізняються від ковбаси

Давайте дізнаємося, що таке кабаноси і чим вони відрізняються від звичної нам ковбаси.

Ковбаси та сосиски

Походження

З ковбасою, мабуть, усе зрозуміло. Це звичний у наших краях продукт - хоч лікарська, хоч салямі, хоч сервелат, хоч краківська, хоч домашня. Ковбаса відома з давніх-давен, згадки про неї зустрічаються у джерелах Давньої Греції, Вавилону та Давнього Китаю. Слов’янське слово “ковбаса” відоме ще з 12 століття. Філологи стверджують, що саме слово утворене від турецького вислову kul basti, що значить “м’ясо, приготоване особливим способом”.

Інші кажуть, що, судячи з фонетичних варіантів цього слова у слов’янських мовах, можна стверджувати, що джерелом ковбаси може бути тюркська мова: külbasty значить “м’ясо, смажене на решітці”. Також існує ймовірність, що слово було утворене від тюркських слів кул (qol - рука) і басу (-basdı - тиснути). У ті часи ковбасу робили виключно руками, набиваючи баранячі кишки фаршем.

А ось з кабаносами трохи інша історія. По-перше, це слово (як, власне, і сама страва) прийшло до нас з Польщі. Назва походить від польського слова “кабан”, ніби натякаючи на те, що ці ковбаски роблять виключно зі свинини. Цих свиней для кабаносів спеціально відгодовують картоплею (жодного навозу та висівок!), тим самим роблячи м’ясо “чистим”, а вироби з нього, як модно зараз говорити - тру нейчерал органік.

Кабаноси з’явились у Польщі як їжа для мисливців та солдатів, які опинилися далеко від дому. Історики кажуть, що форма кабаносів (на вигляд це довгі тонкі ковбаски) дозволяла їх вішати собі на шию у вигляді намиста або намотувати на руку як браслет. Такий хитрий прийом дозволяв не зупинятися у довгій дорозі на обідню перерву. Скачеш собі такий на коні, захотів перекусити - відкусив ковбасу, яка висить на шиї. Зручно, правда?

Кабаноси

Зовнішній вигляд

На вигляд ковбаса та кабаноси кардинально відрізняються один від одного. Ковбаса буває як довгою, так і короткою, а також зовсім різною в діаметрі - тонкою, як краківська, або ж великою і круглою, як лікарська.

Кабаноси - це довгі тонкі ковбаски. Завжди. Іншого варіанту бути не може.

Кабаноси

Тонкощі виробництва

Ковбаса буває варена, печена, копчена, варено-копчена, в’ялена та сиров’ялена - варіантів безліч. Кабаноси ж тільки трохи коптять і довго сушать, щоб досягти мінімуму вологи у м’ясі. За рахунок такої технології термін зберігання у кабаносів набагато довший. Плюс кабаноси можна зберігати без холодильника, чого не скажеш про ковбасу, яка одразу починає псуватися у теплому місці.

Тобто кабаноси можна спокійно їсти у ліжку, а потім залишити недоїдені на тумбочці - хто знає, раптом вам захочеться смачненького посеред ночі?

Якщо говорити про рецептуру, то кабаноси, по суті, це чисте м’ясо. М’ясо перекручують на фарш, потім коптять і висушують, не додаючи при цьому ніяких фосфатів, барвників і глутаматів. У ковбасі ж існує мільйон добавок - починаючи від сала  закінчуючи барвниками, емульгаторами та стабілізаторами.

Важливий момент: кабаноси покриті їстівною оболонкою, а не целюлозною, як ковбаса. Тому їх сміливо можна не чистити й одразу їсти. Причому руками - чудовий варіант для тих, хто не любить мити після себе посуд.

Кабаноси

Як їсти

Якщо ковбасу можна класти на канапку або додавати у салати, то кабаноси, як правило, їдять руками і подають у якості закуски - разом з сиром, крекерами та грінками. Або просто використовують у якості перекусу: такий собі чоловічий аналог шоколадки, який зручно витягнути у будь-який час дня і ночі та швидко з’їсти у будь-якому зручному для вас місці - хоч вдома, хоч на роботі, хоч на вулиці по дорозі на ділову зустріч (раптом у вас зустрічі проходять без кави та обідів).

І, до речі, не слід плутати кабаноси і кабаноссі. Хоча зовні між ними і немає особливої різниці (і ті, і ті - це довгі, тонкі ковбаски), однак насправді це зовсім різні продукти. Кабаноси готують із суміші пісної та жирної свинини, їх добре солять і щедро приправляють перцем, часником та іншими прянощами.

А ось кабаноссі, по-перше, готують із суміші свинини та яловичини (або будь-якого іншого м’яса), а, по-друге, за консистенцією вони м’якші і чимось нагадують салямі. Кабаноссі також коптять, однак не довго, щоб вони не встигли висохнути і затвердіти. І якщо кабаноси їдять виключно у вигляді закуски, то дрібно нарізані кабаноссі використовують для приготування супів та печені, а також додають у піцу або пасту.

Ковбаски



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.