Що треба знати про кліторію (блакитний матча)

У кав’ярнях і кафе все частіше можна зустріти в меню “блакитний матча”, або кліторію. Напій, який має ніжний блакитний або бузковий відтінок, як правило, готують на рослинному молоці. Давайте розберемося, чи матча може бути блакитним, і що це за напій такий.

Блакитний напій

Що таке кліторія

Кліторія, точніше кліторія трійчаста - наукова назва рослини анчан, яка росте переважно у Таїланді. Там чай не бутонах кліторії називають nam dok anchan, він дуже популярний і є обов’язковим вітальним напоєм. В Індії кліторія відома як aparajita, в аюрведі - sangupushpam.

Синій порошок з кліторії

Яка кліторія на смак

Для чаю беруть сушені бутони, які ледь розкрилися. Основна їх фішка - здатність фарбувати настоянку у дуже глибокий синій колір, а при додаванні лимону - у гарний пурпурово-фіолетовий. Використовувати кліторію зручно, тому що якимись виразними властивостями вона не володіє. У настоянки ледь відчутний трав’янистий і трохи металевий присмак. За допомогою кліторії часто підфарбовують коктейлі, її використовують у якості органічного харчового барвника для локшини, вафель або панкейків, діти у захваті від синіх каш.

Блакитні тістечка

Як пити кліторію і навіщо

За рахунок того, що смак і настоянки квітів кліторії практично невловимий, вона є ідеальним синім холстом для експериментів. У неї можна додати, наприклад, ароматний австралійський мед або тростинний цукор, як роблять в Азії - таким чином вийде приємний напій, який однаково добре смакуватиме як у гарячому вигляді, так і з льодом. У парі з рослинним молоком можна досягти ніжного вершкового смаку. Пряності кліторії надасть мікс для масала, а свіжості - м’ятний сироп і цитрусові. Загалом, додавати можна все що завгодно. Приємним бонусом напою є значний склад вітамінів, якими володіє рослина (принаймні, так кажуть).

Блакитне лате

Чи можна називати кліторію блакитним матча

Ні, це чистий маркетинг, спроба настоянку синього кольору продати за ціною дорогого популярного продукту. Матча - елітний чай на будь-якому ринку, японці, наприклад, п’ють його тільки на церемоніях або з певного приводу. Кліторія - масовий продукт, вона набагато доступніша - по причині невибагливості рослини і нескладного процесу виробництва. Ціна на церемоніальний чай матча сягає від $5 000 за кілограм, у деяких випадках - до $10 000. Якісні бутони кліторії можна придбати за ціною $100 за кілограм.

Блакитний боул



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.