Як вибирати та пити шампанське на Новий рік

Усі, хто хоч раз в житті куштував шампанське, знають: щоб ігристе вино принесло задоволення і надихнуло на свято, його потрібно завчасно охолодити, розлити у правильні келихи та подати перед початком основного застілля.

Два келихи шампанського

Наша звичка проводжати старий рік на початку святкування - з тостами і закусками - зухвалий підхід до споживання благородного напою. Ми відкриваємо шампанське під бій курантів, уже відсидівши пару годин за святковим столом, тоді як традиційно ігристе вино призначене для аперитиву, тобто для розпалювання апетиту.

У Франції, на батьківщині шампанського, його п’ють і на Різдво, і на Новий рік - як і потрібно, на аперитив, перед обідом, подаючи його гостям разом з маленькими закусками. Аперитив у Франції - річ свята, проходить не за столом, а у вітальні, триває мінімум півгодини, але може затягнутися і на дві. Чаркуватися, коли годинник б’є 12, на думку французів, можна й іншими напоями, які відповідають обідній церемонії.

Зрештою, що може зрівнятися з веселим звуком корка, який полетів у стелю, і пінним феєрверком зі святкової пляшки? При всій повазі до інтернаціональних правил застілля, ми навряд чи відмовимось від традиції відкривати шампанське під бій курантів і чаркуватися з друзями, загадуючи бажання на наступний рік. Але навіть при такому панібратському ставленні до напою не будуть зайвими декілька порад від професійних виноробів, сомельє та спеціалістів шампанського та ігристого вина.

Шампанське

  • Шампанське (або будь-яке інше ігристе вино), яке споживається перед святкуванням, в ідеалі повинно бути сухим (брют) і бажано з Франції, де воно і виробляється за секретною технологією виноробів провінції Шампань. Справжнє шампанське коштує недешево - але на те Новий рік і свято, щоб раз на рік дозволити собі таку розкіш.

  • Молоде шампанське потрібно охолоджувати до 7-8 градусів, а витримане - до 9-10. Якщо ігристе вино холодніше, ніж потрібно, пояснюють досвідчені спеціалісти, ви не відчуєте сповна всі відтінки смаку та аромату.

  • Покласти пляшку хорошого ігристого вина у морозилку - значить вбити його смак, такий однозначний вердикт спеціалістів. Зате на нижній полиці у холодильнику пляшка може лежати 3-4 години, а то й довше. До того ж так вона завжди буде напоготові - раптом гості спізнюються.

  • Як би ми не звикли довіряти побутовій техніці, краще всього охолоджувати шампанське старим перевіреним методом - мінімум 15-20 хвилин у відерку з льодом. До речі, чудова ідея для подарунку: набагато цікавіше завітати до друзів не лише з пляшкою (нехай і найбільш вишуканого напою), а й з витонченим відерцем для неї.

Шампанську у відерку з льодом

  • Ніколи не трусіть шампанське перед тим, як його відкрити. Акуратно розташуйте пляшку під кутом 45 градусів, зніміть фольгу і металевий корсет з корка і, щільно тримаючи, крутіть корок, а не пляшку.

  • Розливати шампанське потрібно у келихи на високих ніжках у формі конусу, які розширюються догори і трохи звужуються. Така форма називається flute. Тримати келих потрібно за ніжку або її основу, щоб не нагрівати напій.

  • Ігристе вино розливають повільно, направляючи струмінь з пляшки на нахилену стінку келиха - у 2 підходи даючи можливість піні осісти. Класичне наповнення келиху - на ¾.

  • Шампанське не п’ють залпом. Перед його споживанням слід поспостерігати та оцінити гру бульбашок і відчути аромат вина. Бульбашки розлитого у келихи шампанського повинні бути дрібними та стійкими, фонтаноподібно підніматись від центру дна та утворювати біля стінок келиха “бульбашковий поясок”, який здатний утримуватись протягом декількох годин. Великі бульбашки газу є ознакою невисокої якості ігристого вина.

  • Не можна пити шампанське з нафарбованими губами. До складу помад часто входять силікони, які нейтралізують тонкі та особливо цінні якості ігристого вина.

  • Правильні закуски до сухого ігристого вина: канапки з ікрою, витриманий сир, салати, страви з білого м’яса, дичини, фрукти та ягоди. Гурмани категорично не рекомендують заїдати шампанське шоколадом або кондитерськими виробами, які містять шоколад. Новий тренд у закусках до ігристого вина - картопля фрі.

Келих шампанського

Що стосується альтернативних рішень, є досить багато варіацій на тему ігристого вина, але не шампанського, які добре впораються з роллю напою для свята. Наприклад, традиційні німецькі вина категорії сект / sekt, італійські просеко / prosecco, ламбруско / lambrusco або дивовижна іспанська кава / cava.

І наостанок - дуже корисна порада: прибережіть пляшечку холодної кави або просекко на ранок 1 січня. У симпатичному місті Розес на півночі іспанської Коста-Брави існує популярний вислів cava de buena mañana. У буквальному перекладі - кава доброго ранку. У вільному - без кави ранок добрим не буває. Що буде особливо актуальним після ночі бурхливого святкування Нового року.

Пляшки шампанського

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.