Корисні продукти, які можуть бути токсичними

Певно, ні для кого не стане новиною, що, якщо ви хочете прожити довге та здорове  життя, збалансоване харчування має важливе значення. Дослідження підтверджують, що здоровий раціон може значно знизити ризик передчасної смерті. Але, як і більшість речей у світі, тут не все так однозначно. За відповідних обставин певні продукти, які вважаються здоровими, можуть стати потенційно небезпечними. Зокрема, якщо їсти їх забагато чи якщо вони приготовані неналежним чином.

Є кілька причин, чому здавалося б корисна їжа може завдати шкоди. Однією з основних причин є недіагностована або нерозпізнана харчова алергія. Також небезпеку становить їжа, яка зіпсувалася чи погано приготована, а ще така, яка є безпечною тільки за умови певного споживання. Вагітні чи люди з ослабленим імунітетом можуть бути більш сприйнятливими до інфекцій, позаяк певних продуктів, які зазвичай є відносно безпечними, їм краще уникати.

Давайте дізнаємося, які здорові продукти часом можуть привести до токсичних чи навіть летальних наслідків, і як переконатися, що їжа безпечна.

Різні продукти

Коричневий рис

Коричневий рис — багате на поживні речовини цільне зерно, але цей наповнений клітковиною продукт може також містити миш’як. Згідно з Consumer Reports, постійний вплив миш’яку може збільшити ризик серцевих захворювань і діабету 2 типу, а також раку шкіри, сечового міхура та печінки.

Страви з коричневого рису справді можуть збільшити кількість канцерогенного важкого металу — миш’яку, оскільки він накопичується в зовнішніх шарах зерна, багатих на антиоксиданти та клітковину. Ці шари видаляються з білого рису під час обробки, позаяк у коричневому в середньому на 80% більше неорганічного миш’яку, ніж у білому.

Миш’як може міститись у рисових пластівцях, пасті, рисових хлібцях і навіть напоях. Коричневий рис корисніший за білий у багатьох аспектах, а щоб убезпечити себе від негативного впливу важких металів, достатньо дотримуватися помірності і не зловживати зерном. Обов’язково подбайте про різноманітність, оскільки миш’як може накопичуватися в організмі, якщо ви, наприклад, п’єте рисове молоко і їсте коричневий рис щодня.

Коричневий рис

Морепродукти

Мідії, устриці, молюски, морські гребінці, краби, креветки, омари тощо можуть становити токсичну загрозу здоров’ю залежно від того, чим вони харчувалися, перебуваючи у морі. Цей ризик є особливо актуальним для молюсків, що мешкають у м’яких або тропічних водах. Токсини походять від дрібних морських організмів, які потрапляють у молюски та концентруються у них.

Симптоми отруєння молюсками можуть включати гастроентерит, запаморочення, дезорієнтацію, млявість, короткочасну втрату пам’яті, діарею, нудоту, блювання, біль у животі, у більш серйозних випадках — утруднення дихання, судоми, кому і навіть смерть.

Один з найбільш помітних спалахів отруєння молюсками стався на острові Принца Едварда, Канада, у 1987 році. Це призвело до того, що понад 100 людей захворіли після споживання заражених мідій. Було навіть кілька смертельних випадків.

Морепродукти

Непастеризований сир

Непастеризований сир може бути потенційно токсичним, оскільки без стерилізації, яку забезпечує пастеризація, сир може стати чашкою Петрі для захворювань, що передаються через їжу, і бактерій з серйозними наслідками. Найбільшу небезпеку становлять лістерія та кампілобактеріоз.

Кампілобактеріоз є найпоширенішою бактеріальною причиною діарейних захворювань у багатьох країнах. Наприклад, він щороку вражає 1,5 мільйони людей у США. Хоча ризик смертності набагато вищий у випадках лістерії, яка є третьою основною причиною харчових отруєнь та смертей, пов’язаних з харчовими захворюваннями.

Сир

Кісточкові фрукти

Вишні та інші кісточкові плоди, такі як персики, абрикоси та сливи можуть бути потенційно токсичними, оскільки містять ціаногенні сполуки, які тіло може перетворити на отруйний ціаністий водень. Залежно від того, скільки з’їсти, вони можуть стимулювати вироблення майже до 1 мг ціаніду водню у тілі. Однак вважається. що ризик отруєння ціанідом пов’язаний зі споживанням саме кісточок, і для досягнення цього рівня потрібно чимало. Позаяк, ймовірність отруєння ціанідом відносно невелика, якщо тільки ви не поставите за мету пожувати та проковтнути від 3 до 9 вишневих кісточок.

Тарт з фруктами

Мед

Хоч мед і має деякі переваги для здоров’я, у непастеризованому вигляді цей продукт може містити отруйні алкалоїди, що здатні викликати головний біль, запаморочення, нудоту та блювання. Він також може містити сіротоксини, що загрожують паралічем і навіть смертю. Також, мед є чутливим до забруднення важкими металами — миш’яком, ртуттю, кадмієм і свинцем.

Для немовлят мед є особливо небезпечним, оскільки містить бактерію під назвою C. botulinum, яка може утворювати токсин у кишківнику дитини, викликаючи рідкісну, але смертельну, хворобу — дитячий ботулізм. Позаяк, Американська академія педіатрії не рекомендує мед дітям до 1 року.

Мед

Риба фугу

При правильному приготуванні рибу фугу вважають делікатесом. Але споживання цього продукту може бути грою в рулетку, коли мова йде про ризики для здоров’я.

При неправильному приготуванні риба фугу є отруйною. В Японії кухарі повинні скласти національний письмовий і практичний іспит, щоб мати можливість приготувати рибу. Також, ресторани зазвичай просять підписати вас спеціальний документ про усвідомлення всіх наслідків перед тим, як ви це з’їсте.

Це пов’язано з тим, що органи та печінка риби фугу містять смертельну отруту під назвою тетродотоксин, яку Washington Post описує як “блискавичну отруту”, у 275 разів отруйнішу за ціанід, і протиотрути немає.

Шматочки риби фугу

Паростки

Хоч паростки мають репутацію поживної здорової їжі, багатої на клітковину, вітаміни та мінерали, а також з низьким вмістом солі, жиру та калорій, ця молода зелень може бути потенційно токсичною, якщо її ретельно не вимити перед споживанням.

Теплі вологі умови, необхідні для вирощування паростків, також є ідеальними для росту мікробів. Споживання сирих або злегка приготованих паростків, наприклад, люцерни, квасолі чи будь-яких інших, може привести до харчового отруєння сальмонелою, кишковою паличкою чи лістерією. Ретельне миття і приготування паростків вбиває шкідливі мікроби та зменшує ймовірність харчових отруєнь.

Паростки

Попкорн для мікрохвильовки

Хоч попкорн сам по собі не становить небезпеки, хімічні речовини в антипригарному покритті всередині пакетів для мікрохвильовки, може мати токсичні властивості і навіть підвищувати ризик раку. Коли попкорн готується у мікрохвильовці, підкладка пакету розкладається таким чином, що може потрапити і на зерно всередині.

Майже всі пакети, у які запакований попкорн для мікрохвильовки оброблені перфтороктановою кислотою, яка є тією ж токсичною речовиною, що міститься у тефлонових пательнях і каструлях. Її називають вічною хімією, оскільки вона залишається в організмі протягом дуже тривалого часу. Перфтороктанова кислота вважається канцерогеном. Вона має негативний вплив на ендокринну систему та фертильність, також цю сполуку пов’язують з раком печінки, нирок, молочної залози, простати, сечового міхура та яєчників.

Попкорн

Як подбати про безпеку

Для більшості наведених прикладів токсичність є загрозою у тому випадку, якщо зловживати їжею, позаяк слід дотримуватись рекомендованих порцій.

Також, токсичність їжі часто є наслідком неправильного зберігання чи приготування їжі. Бактерії розмножують швидше при температурі 4-60 градусів Цельсія. Саме тому важливо зберігати продукти у холодильнику і добре готувати м’ясо. Зберігайте холодну їжу холодною, а гарячу — гарячою.

Дівчина їсть пасту



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.