Небезпека надмірного споживання солі

Сіль є важливою частиною раціону. Як електроліт, вона має важливе значення для підтримки гомеостазу в організмі, що дозволяє багатьом функціям працювати належним чином. Однак, якщо ви споживаєте забагато солі, це може вивести тіло з рівноваги та викликати кілька неприємних побічних ефектів.

Останні рекомендації дієтологів радять дорослим споживати не більше 2300 мг солі щодня — це приблизно 1 ч.л. Однак, Американська кардіологічна асоціація вважає, що більшості дорослим слід зменшити споживання солі до 1500 мг, щоб підтримувати низький рівень артеріального тиску.

Давайте дізнаємося, що може статися одразу після споживання солоної їжі, а також більш серйозні наслідки, які можуть виникнути у довготривалій перспективі при постійному зловживанні сіллю.

Додавання солі до картоплі фрі

Затримка води в організмі

Чи відчували ви колись здуття живота після того, як з’їли щось дуже солоне, наприклад, пакетик чипсів або фаст-фуд? Цілком природно, що тіло набрякає після споживання великої кількості солі.

Це відбувається тому, що нирки зберігають будь-яку додаткову воду, яка потрапляє до нашого організму, щоб компенсувати надлишок солі, підтримуючи певне співвідношення води та солі в організмі. Окрім живота, можуть також набрякати інші частини тіла, наприклад, ноги та руки.

Морська сіль

Надмірна спрага

Споживання продуктів, що містять багато солі, може привести до відчуття сухості у роті і посилити відчуття спраги. Причина знову ж таки у тому, що організму потрібно підтримувати певне співвідношення води та солі.

Солоний брецель

Підвищення тиску

Якщо ви з’їли багато солоної їжі за один раз, ви можете відчути тимчасове підвищення артеріального тиску. Це можна пояснити тим, що продукти з високим вмістом солі змушують більший об’єм крові протікати через кровоносні судини та артерії. Однак, ці коливання не відбуваються у всіх людей.

А ось регулярне зловживання їжею, що містить багато солі, може привести до постійного високого тиску чи гіпертонії, позаяк, краще споживати солону їжу у розумних кількостях.

Різні види солі

Збільшення ризику серцевих захворювань

Одним із можливих наслідків зловживання сіллю у довготривалій перспективі є підвищений ризик розвитку захворювань серця. Хоч наразі результати досліджень є неоднозначними, існує достатньо доказів того, що надмірне споживання солоної їжі приводить до підвищення артеріального тиску, а отже спричиняє звуження кровоносних судин і артерій. У результаті це може стати причиною підвищеного ризику серцевих захворювань і навіть передчасної смерті.

Додавання солі до лосося



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.