Ознаки того, що слід відмовитись від хліба

Від тостів на сніданок до сендвічів на вечерю, та і просто пари канапок, коли хочеться швиденько перекусити — хліб є невід’ємною складовою щоденного меню більшості людей. У багатьох випадках хліб може бути корисною частиною раціону: наприклад, цільнозерновий, хліб з високим вмістом білка та паростками може допомогти тримати вагу та тиск під контролем.

Втім, є серйозні ознаки, які свідчать про те, що хліб йде не на користь вашому здоров’ю. Давайте дізнаємося сьогодні про те, які сигнали організму можуть свідчити про те, що час обмежити споживання хліба, або замінити білий на більш корисні види.

Хліб

Збільшення ваги

Якщо ви помітили, що показник на вагах постійно зростає, можливо, час задуматись про обмеження кількості вуглеводів — особливо, якщо ви полюбляєте білий хліб. Згідно з дослідженням 2014 року, опублікованим в BMC Public Health, споживання 2 чи більше порцій білого хліба на день часто пов’язане з ризиком зайвої ваги та ожиріння. Позаяк, якщо ви прагнете схуднути, відмова від білого хліба є гарним початком.

Сендвічі

Підвищений тиск

Незалежно від того, чи ви страждаєте від гіпертонії протягом багатьох років, чи тільки недавно зіштовхнулися з цією проблемою, відмова від білого хліба може стати простим та ефективним способом тримати тиск на безпечному рівні. Дослідження 2018 року, опубліковано в журналі Nutrients, показало, що споживання навіть 1 шматочка хліба один чи кілька разів на тиждень пов’язане з підвищенням артеріального тиску.

Насправді, згідно з масштабним опитуванням 2018 року, проведеним World Action on Salt & Health (WASH), багато популярних видів хліба містять добову рекомендовану норму солі всього лиш у 2 шматочках.

Піта

Неприємні відчуття у шлунку

Якщо ви помітили дискомфорт у шлунку після споживання сендвічу чи випічки — це пряма ознака того, що час відмовитися від хліба. Люди з целіакією — імунним станом, викликаним глютеномчасто страждають на здуття, біль, діарею та інші розлади травлення після споживання продуктів, що містять глютен, а це більшість видів хліба. І так, не у багатьох людей є серйозна форма непереносимості глютену, та якщо ви відчуваєте подібні симптоми, значить, хліб не засвоюється належним чином.

Булочки

Висипи на тілі

Несподівані висипи на тілі можуть не бути звичайним контактним дерматитом — вони можуть свідчити про те, що потрібно виключити хліб з раціону просто зараз. Згідно з даними Національного інституту діабету та захворювань органів травлення і нирок США приблизно у 10% людей з непереносимістю глютену розвивається герпетиформний дерматит, який, як правило, проявляється подразненнями на спині, сідницях, ліктях, колінах і шкірі голови, хоча може виникнути і на інших частинах тіла.

Плетений хліб

Стрибки рівня цукру у крові

Якщо у вас діагностували переддіабет або цукровий діабет, то обов’язково перегляньте своє споживання хліба — принаймні, на деякий час. Більшість видів магазинного хліба насичені рафінованим цукром, що може становити серйозну небезпеку для здоров’я людей, що мають проблеми з рівнем цукру у крові.

Американська діабетична асоціація рекомендує людям з цукровим діабетом, які хочуть зберегти хліб у своєму раціоні, вибирати ті види, у складі котрих на першому місці вказане цільне зерно. Це не буде зайвим і для здорових людей, адже у сучасних продуктах міститься дуже багато цукру.

Тости



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.