Що потрібно знати про хліб

Їж з хлібом!” - багато хто чув це кожного дня в дитинстві. “Насамперед відмовтеся від хліба та випічки”,  - повторюють кілька тисяч теорій ЗСЖ. Істина, як завжди, десь посередині.

Хліб з хрусткою скоринкою

Хліб - усьому голова

Справді, хліб - один з головних елементів раціону, який містить важливі для організму речовини: амінокислоти, вуглеводи, вітаміни, білки, жири та клітковину. Хліб містить багато вітамінів групи B, які допомагають впоратися з підвищеною втомлюваністю, поганим настроєм, дратівливістю. Позаяк, повна відмова від хліба, навіть якщо ви худнете, може привести до неприємностей. Окрім того, випічка багата на білки та амінокислоти, завдяки чому підвищує м’язову активність. Вуглеводи у хлібі забезпечують наш організм енергією. Клітковина сприяє виведенню з організму шкідливих речовин та більш тривалому відчуттю ситості. Втім, усе ще залишається пару питань.

Булочки

Не хлібом єдиним

В принципі, харчуватися одним хлібом не дуже здорово, але можливо. Більш розумний варіант - 100-200 г хліба на добу.

Чіабата

З хлібом чи без

Хліб надає іншій їжі сприятливу консистенцію та структуру, щоб травлення добре працювало. І так, наші бабусі були не такі вже неправі, коли казали, що з хлібом їжа краще засвоюється. Хліб, грінки, сухарики добре поєднуються з супами. Позаяк, досить логічно їсти хліб з рідкими стравами, тому що до користі супу додаються ще й харчові волокна, що містяться у хлібі. Окрім того, людина їсть меншу порцію, оскільки швидше наїдається.

Але не слід забувати і про деякі обмеження. Краще не їсти пшеничний хліб з жирними продуктами. Сало, жирну рибу, наваристий бульйон краще їсти з житнім хлібом, а м’ясо та картоплю - взагалі без. Тваринні білки набагато корисніші у поєднанні з зеленими овочами, помідорами, пряними травами. А ось овочі, будь-які, можна їсти як з житнім, так і з пшеничним хлібом.

Сухарики

Як правильно приготувати канапку

Чи потрібно мастити хліб маслом? Один з найкращих та найкорисніших продуктів, що доповнюють смак і користь хліба - це оливкова олія холодного віджиму. Якщо хочеться, підійде і вершкове масло, але не більше 5-10 г на день. Краще відмовитися від маргарину та промислових намазок, що не мають жодної користі для здоров’я. Доповнити правильну канапку можна шматочком червоної риби, помідором та огірком.

Також, гарним доповненням до випічки може бути сир, однак бажано, щоб його жирність не перевищувала 35%. Якщо їсте канапку з м’ясом, краще доповнити її салатом. А головне - не слід підвищувати глікемічний індекс хліба, намащуючи варення чи шоколадну пасту. Солодощів з хлібом можна з’їсти набагато більше, ніж без нього, а вже через годину апетит знову розіграється.

Пухкий білий хліб

Білий чи чорний

Пшеничний білий хліб - з високим вмістом борошна та крохмалю. Це, мабуть, найбільш шкідливий хліб. Краще вибирати білий хліб із борошна грубого помелу з зерном гречихи, вівса, проса, насінням льону. У сірому житньому хлібі високий вміст клітковини, а білки багаті на лізин. Сірий хліб сприяє виведенню канцерогенів та шкідливих речовин з організму, є корисним при авітамінозі та цукровому діабеті. Окрім того, цей вид хлібу нормалізує обмін речовин.

Нарізання хліба

Який хліб корисніший

Краще всього споживати випічку, виготовлену з борошна грубого помелу, що містить більше корисних речовин та мікроелементів. Сьогодні можна спробувати багато корисних та смачних варіантів. Наприклад, гречаний хліб, з яскравим ароматом і високим вмістом всіх необхідних організму амінокислот. Гречаний хліб багатий на калій, фосфор, залізо, цинк, селен, марганець, магній, рутин, антиоксиданти, вітаміни групи B і E.

Корисним є зерновий хліб - сірий зі злаками зерна. Він містить калій, натрій, молібден, фосфор, йод, залізо та кальцій, багато вітамінів групи B, A, E, і PP. Така випічка є дуже ситною, і сприяє нормалізації мікрофлори кишківника. Хліб з висівками характеризується високим вмістом клітковини, мінералів, вітамінів, білків та нікотинової кислоти. Він позитивно впливає на імунітет, виводить алергени та токсини, знижує ризик розвитку травних захворювань, допомагає тримати вагу під контролем. Хліб із паростків - без борошна, з харчовими волокнами, з високим вмістом вітамінів. Така випічка очищує організм, абсорбує шкідливі речовини, виводить їх природним шляхом, позитивно впливає на шкіру та волосся, нервову систему, а також знижує рівень холестерину. У цільному зерні зберігається більше вітаміну B і білка, а це значить, що такий хліб містить багато поживних речовин для шкіри. Корисним також є трохи черствий хліб і сухарики.

Булочки - скони

З дріжджами чи без

Сьогодні у моді бездріжджовий хліб, корисний і ніби безпечний. Це грубий, щільний хліб з високим вмістом вітамінів групи B, PP і мінеральних речовин , які зберігаються після випікання. Така випічка не шкодить мікрофлорі кишківника, сприяє його злагодженій роботі, а також має протизапальні властивості. Втім, мало хто задумується, що будь-який правильно випечений хліб не містить живих дріжджів: вони просто гинуть від високої температури, як всі живі організми. Але при цьому дріжджі додатково збагачують хліб цинком та залізом. Бездріжджовий хліб завжди коштує дорожче, оскільки технологія його приготування є складнішою. Однак, реальних переваг бездріжджового хліба спеціалісти не підтверджують.

Білий хліб

Хліб і дієта

Хліб може стати елементом дієтичного харчування, головне, правильно його вибрати. Якщо є розлади шлунку, то краще виключити зі свого раціону сірий або житній хліб. Надавайте перевагу підсушеному пшеничному хлібу. Якщо є проблеми з кишківником, печінкою, жовчним міхуром або виразка шлунку, протипоказаний житній хліб. Проте житній хліб добре підходить для тих, хто страждає на діабет, оскільки містить майже вдвічі менше цукру, ніж пшеничний. При захворюваннях серця, шлунку, печінки краще використовувати або вчорашній, або трохи підсушений хліб. У будь-якому випадку краще не купувати хліб, у складі якого є гідрогенізовані олії чи жири, кулінарний жир, маргарин, цукровий сироп, карамель і патока. Усі ці інгредієнти дають додаткові калорії, але не мають жодної користі.

Багети



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.