Що потрібно знати про картоплю ч.2

Картопля - один з найпопулярніших продуктів у всьому світі. Корисної інформації про цей овоч, як і рецептів приготування - безліч. Давайте сьогодні нагадаємо собі найцікавіше.

Картоплина у руці

  • Про те, що картопля - родич помідорів, розповідали на шкільних уроках біології. До того ж роду пасльонових належать баклажани і тютюн. А чи чули ви, що картопля може бути отруйною? Річ у тім, що її ягоди можуть накопичувати небезпечний токсин соланін, який є вкрай небезпечним для людей. Достатньо з’їсти всього 1-2 ягоди, щоб отримати серйозне отруєння. Втім, ягоди картоплі мало кому захочеться спробувати, а ось коренеплоди люди їдять регулярно. Вони теж можуть накопичувати токсин під впливом прямого сонячного проміння, хоч і в меншій мірі - про небезпеку свідчить зелений колір шкірки.

  • Батьківщиною картоплі є Південна Америка, а саме Перу, звідки овоч поширився у Європу в 17 столітті, де спочатку взагалі не користувався популярністю. Європейці вважали коренеплід джерелом багатьох захворювань, в тому числі прокази, позаяк уникали їсти картоплю. Упередження щодо картоплі почали втрачати свою актуальність років через 100.

Смішна картопля

  • Один з найпопулярніших сортів картоплі - Ганнібал. Гадаєте ніколи такий не їли? Це відома всім синьоочка. А ось найдорожчий сорт картоплі називається La Bonnotte. Він має надзвичайно ніжний смак. Коренеплоди вирощують на французькому острові Нуармутьє, а ціна за 1 кг овочу сягає 500 євро.

  • Картопля - перший овоч, який підкорив космічний простір. Саме її виростили на орбітальній станції у 1995 році.

Смажена картопля

  • Світовими лідерами зі споживання картоплі вважаються білоруси: згідно зі статистикою, вони з’їдають близько 183 кг коренеплодів за рік. На другому місці знаходиться Німеччина, потім - Бельгія та Польща.

  • Картопля містить 80% води. Іншу частину становлять вітаміни, в тому числі A і С, і важливі для організму мінерали. Саме завдяки цьому коренеплід дуже цінувався на Алясці часів золотої лихоманки, і коштував більше за дорогоцінний метал, який там добували.

Різні сорти картоплі

Готуємо крем-суп з печеної картоплі

  • 3 великі картоплини.

  • 40 г вершкового масла.

  • 1 цибуля.

  • Скоринка пармезану за смаком.

  • 1,5 л курячого або овочевого бульйону.

  • Сметана.

  • 1 невеликий пучок зеленої цибулі.

Розігрійте духовку до 180 градусів. Картоплю помийте та посушіть, зробіть проколи виделкою і загорніть у фольгу. Поставте на решітку і готуйте близько 1 години 15 хвилин. Перевірте готовність, акуратно стиснувши картоплину пальцями - вона повинна піддаватися. Витягніть картоплю, дайте охолонути.

Почистіть та наріжте крупними кубиками цибулю. Посмажте близько 10 хвилин на середньому вогні з додаванням вершкового масла.

Картоплю разом зі шкіркою і пармезан наріжте на шматочки близько 2 см. Викладіть у глибоку пательню чи сотейник до цибулі, додайте спеції, готуйте 5 хвилин.

Додайте 1,25 л бульйону, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і тушкуйте півгодини. Витягніть пармезан, перебийте суп блендером до однорідної консистенції. Якщо хочете зробити його більш рідким - додайте більше бульйону.

Подавайте зі сметаною та подрібненою зеленою цибулею. При бажанні можна також додати смажений бекон і скибочки картоплі.

Крем-суп з печеної картоплі

Готуємо картопляний салат

1,5 кг картоплі.

Оливкова олія холодного віджиму.

1 ч.л. кмину.

1 ст.л. куркуми.

1 червона цибуля.

1 лимон.

2 ст.л. насіння (гарбузове, кунжут, мак).

1 пучок трав (петрушка, м’ята, коріандр).

1 жменя зеленого горошку.

Розігрійте духовку до 190 градусів. Поставте кип’ятитися воду у великій каструлі, додайте сіль.

Помийте картоплю, але не чистіть. Розріжте навпіл, покладіть у киплячу воду і варіть 8-10 хвилин. Процідіть, посушіть, викладіть на деко, полийте оливковою олією, посипте кмином і куркумою. Запікайте в духовці протягом 20-25 хвилин до золотистої скоринки.

Цибулю почистіть і дрібно наріжте, викладіть к глибоку миску, залийте лимонним соком. Насіння посмажте на сухій пательні. Подібніть листя трави.

Коли картопля буде готовою, дайте їй трохи охолонути, перекладіть у тарілку. додайте цибулю, зелень, горох і трохи олії. Перемішайте, перед подачею посипте смаженим насінням.

Картопляний салат



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.