Побічні ефекти надмірного споживання арахісової пасти

Останнім часом арахісова паста стала дуже популярним суперфудом. Її м’який горіховий смак робить її гарною намазкою для канапок, чудовим додатком до смузі і смачним соусом до більшості закусок. В принципі, арахісова паста - здорове доповнення до раціону. Однак, її надмірна кількість може створити додаткове навантаження на організм загалом і травну систему зокрема, що викликає небажані побічні реакції. Давайте дізнаємося, що говорять спеціалісти про безпечний розмір порції арахісової пасти та ризики, які виникають, якщо не дотримуватися рекомендацій.

Арахісова паста

Скільки арахісової пасти можна їсти

Не всі дієтологи є прихильниками арахісової пасти, і часто вважають, що інші види горіхових паст, наприклад, мигдалева, є більш вдалим вибором. Втім, загальні рекомендації такі - 1-2 ст.л. на день горіхової пасти цілком достатньо, щоб змастити сендвіч чи доповнити закуску без негативного впливу на організм. Також, не забувайте звертати увагу на етикетку продукту, щоб переконатися, що паста виготовлена виключно з арахісу, і не містить жодних непотрібних додатків.

Натуральну арахісову пасту можна використовувати для приготування поживної закуски або сніданку, так як арахіс містить білок, корисні жири, вуглеводи і навіть антиоксиданти.

Що буде, якщо їсти забагато горіхової пасти? Давайте розглянемо основні негативні побічні ефекти.

Мигдалева паста

Алергічна реакція

Арахіс сам по собі є досить потужним алергеном. Алергію може посилювати і спосіб зберігання та обробки горіхів. В основному, це зумовлено тим, що арахіс вирощується на землі, через що стає вологим, і багато горіхів містять мікотоксини, які є різновидом цвілі.

Це одна з причин, чому сьогодні так багато дітей мають харчову алергію або запальні імунні реакції після споживання арахісу.

Арахіс

Запальні процеси

Ви, певне, чули про омега-3 та омега-6, які є життєво необхідними нутрієнтами. Однак, часто ми споживаємо забагато саме омега-6, що приводить до певних розладів. 2 ст.л. арахісової пасти містять 4709 мг омега-6 жирних кислот і 26,6 мг омега-3. Водночас, для збереження балансу рекомендоване співвідношення омега-3 до омега-6 рівне 1:1, а арахісова паста явно порушує цю рівновагу.

Дієта, яка містить набагато більше омега-6 жирних кислот, ніж омега-3, може привести до запалення, окислювального стресу та закупорювання артерій. Споживання 1 ложки горіхової пасти не приведе до серцево-судинних розладів, але постійне зловживання може мати негативні наслідки для здоров’я.

Один зі способів запобігти цій проблемі - поєднувати арахісову пасту з їжею, багатою на омега-3, наприклад, насінням чіа. Або ж збагатити свій раціон іншими багатими на омега-3 продуктами.

Морквяні палички, родзинки і трохи арахісової пасти

Зайва вага

Арахісова паста дуже смачна, але й дуже калорійна, поряд з тим, що її дуже легко з’їсти багато і не помітити цього. Якщо ж зловживати цим регулярно, то дуже просто набрати пару зайвих кілограмів. До того ж, запалення, викликане великою кількістю омега-6 у раціоні також може мати негативний вплив на метаболізм, ускладнюючи обмін речовин і викликаючи проблеми з вагою.
Підвищений рівень холестерину

Історично склалося так, що деякі з відомих брендів арахісової пасти при виробництві використовували частково гідрогенізовану олію, яка є джерелом транс-жирів, що можуть підвищити рівень так званого поганого холестерину. У 2018 році цей інгредієнт був заборонений у багатьох країнах через його вплив на здоров’я. Деякі бренди перейшли на додавання повністю гідрогенізованих олій до арахісової пасти, які не містять транс-жирів, але досі є набагато менш корисними, ніж натуральна олія арахісу, через високий рівень обробки.

Обирайте горіхову пасту, яка містить тільки арахіс і сіль, що уникнути споживання гідрогенізованої олії, адже чим натуральніший продукт, тим він корисніший.

Тости з арахісовою пастою

Споживання більшої кількості цукру

Однією з причин, чому арахісова паста викликає залежність, є доданий цукор. Він робить пасту солодшою і смачнішою, але разом з тим більш шкідливою. Наприклад, якщо арахісова паста містить 3 г цукру на 2 ст.л. продукту, то 4 таких ложки забезпечують половину щоденної рекомендованої норми споживання цукру.

Постійне переїдання доданого цукру може привести до зайвої ваги, запалення, хронічних захворювань, проблем із серцем та багатьох інших порушень здоров’я.

Протеїнові батончики з арахісової пасти



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.