Що треба знати про вівсяне молоко

Декілька років тому рослинне молоко було чудовою альтернативною звичайному для веганів і людей, які не переносять лактозу. Але завдяки смаковим якостям і корисним властивостям горіхове, соєве та вівсяне молоко швидко здобули популярність серед адептів здорового способу життя. Особлива увага зараз прив’язана до вівсяного молока: з недавніх пір його можна знайти у більшості супермаркетів та кав’ярень. Давайте дізнаємося, чи слід заміняти коров’яче молоко вівсяним.

Вівсяне молоко різних брендів

Часи, коли коров’яче молоко можна було назвати ідеальним джерелом кальцію для організму, давно позаду. Усе більше людей відмовляються від нього на користь рослинних альтернатив, і на це є ряд причин. По-перше, наявний у звичайному молоці кальцій не засвоюється в організмі людини так же добре, як кальцій з рослинних напоїв. По-друге, багато людей страждають на непереносимість лактози, і споживання звичайного молока викликає у них проблеми з травним трактом, а також посилює запалення шкіри.

Вівсяне ж молоко чудово засвоюється організмом, забезпечує його всіма необхідними речовинами, в числі яких білок (з однієї порції вівсяного молока можна отримати до 4-5 г), клітковина, вітаміни групи В, залізо, кальцій, фосфор і кремній. Цей напій часто рекомендують тим, хто займається спортом, щоб наростити м’язову масу, і дітям, котрі знаходяться в активній стадії росту. Також вівсяне молоко можна радити людям з підвищеним рівнем холестерину, оскільки цей вид молока містить вітаміни групи В, які сприяють видаленню холестеринових бляшок. Окрім того, його визнають чудовим антиоксидантом. І, звісно ж, таке альтернативне молоко є ідеальним для схуднення, оскільки впливає на нормалізацію обміну речовин і володіє калорійністю.

Жінка п'є вівсяне молоко

Що це таке

Вівсяне молоко - це продукт на основі вівсяних пластівців або зерна вівса та простої води. Деякі виробники додають у напій трохи соняшникової олії, солі та вітамінів. При виробництві у воді залишається більша частина поживних речовин з вівса. Напій особливо підійде людям з чутливим шлунком, оскільки має обволікаючу дію.

Вівсяне молоко

Переваги рослинного молока

Дієтолог Кері Ганс, автор бестселера The Small Change Diet, розповідає, що причина зростання популярності рослинного молока у тому, що все більша кількість людей відмовляється від продуктів тваринного походження.

Адепти clean eating люблять вівсяне молоко за те, що воно абсорбується набагато простіше, ніж горіхи, а також в ньому міститься відносно велика кількість бета-глюкану, білка, амінокислот, ліпідних і крохмальних компонентів, відповідно, воно приносить користь організму.

Німецький дерматолог і доктор медичних наук Йаель Адлер у своїй книзі “Що приховує шкіра. 2 квадратних метри, які диктують, як нам жити” також висловлюється на користь рослинного молока і не вітає в щоденному раціоні коров’яче. “Дослідники недавно встановили, що щоденний молочний допінг збільшує сальні залози, сприяє запальним процесам в організмі, стимулює ризик діабету, деменції”, - пише доктор.

Дерматолог Йаель Адлер впевнена, що коров’яче молоко містить сигнальні системи, які запускають процеси росту людини і тварини, і в зрілому віці споживати молоко у великих кількостях шкідливо. Вона також вважає, що молочні продукти є причиною акне, від якого страждає сучасне покоління лате-макіато.

Лате на вівсяному молоці

“Матінка-природа навряд чи створювала коров’яче молоко на потребу людині, і вже точно не в таких кількостях. Згідно з останніми даними, разом зі свіжим коров’ячим молоком ми споживаємо близько 245 коров’ячих нейротрансміттерів, які можуть чинити вплив на більш ніж 11 000 генів людини. Згідно з нещодавнім дослідженням, ці маніпуляції загрожують надлишковим ростом тканин, підвищеним ризиком раку та діабету, прискоренням процесу старіння і появою зайвої ваги. Навіть якщо молоко пастеризувати, у ньому все рівно ще залишається значна кількість біоактивних мікрочастинок РНК”, - пише дерматолог у книзі.

Щоб хоч трохи виправдати молоко, слід зазначити, що деякі наукові дослідження свідчать про корисні для здоров’я властивості цього напою: це хороше джерело кальцію та білка. На даний момент допустимим вважається споживання молока об’ємом не більше 200 мл на добу для дорослих і до 500 мл для дітей, які знаходяться у фазі росту.

“У прихильників молока є корисна для здоров’я альтернатива: переключитись на вівсяне, мигдалеве, рисове, кокосове або соєве молоко”, - підводить підсумок Адлер. Слід додати, що, на думку вчених, ферментовані молочні продукти в основному не шкідливі: йогурти та кефір містять багато живих організмів, корисних для нашого кишечника, і набагато менше молочного цукру.

Рослинне молоко

Кому підходить

Вівсяне молоко підійде тим, хто має алергію на казеїн (молочний білок) або непереносимість лактози (молочного цукру). Окрім того, деякі люди страждають від висипань через молоко, тому є сенс замінити коров’яче молоко на рослинну альтернативу, а заодно і перевірити, як на це відреагує шкіра. В принципі, вівсяне молоко підходить всім, хто не страждає від алергії на глютен.

 Рослинне молоко



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.