Побічні ефекти надмірного споживання кави

Давайте поговоримо про каву. Яка кількість кави вважається надмірною? Якщо не рахувати, то протягом тижня можна випити дуже багато цього напою. А насправді людям рекомендовано споживати не більше 28 горняток кави на тиждень, а це приблизно 4 горнятка на день. Споживання більшої кількості напою може негативно вплинути на здоров’я, зокрема на тривалість життя. Одне з досліджень за участі 40 000 дорослих показало, що споживання більше 4 горняток кави на добу має негативний вплив на організм.

Здавалось би, 4 горнятка - це багато. Але якщо ви звикли споживати понад 950 мл кави на добу або полюбляєте зайти у кав’ярню біля дому по солодкий лате кожного ранку перед роботою, потрібно звернути увагу на те, які побічні ефекти можуть свідчити про те, що кави забагато. Давайте дізнаємося про це більше.

Горнятка і склянки з кавою

Ви відчуваєте тривогу

Середнє горнятко кави у 240 мл зазвичай містить 95 мг кофеїну. Тож, якщо випити більше 4 порцій, ми отримаємо близько 500 мг кофеїну на добу. У дослідженні, проведеному Journal of Psychopharmacology, повідомляється, що постійне споживання кофеїну на такому рівні може викликати високий рівень стресу, тривоги і навіть депресії. Дослідження показує, що споживання понад 1000 мг кофеїну на тиждень майже завжди зумовлює високу тривожність.

Занепокоєння та стрес - у будь-якому випадку причина розмови зі спеціалістом, який зможе професійно оцінити стан психічного здоров’я, а також порадити, чи потрібно обмежити споживання кофеїну.

Приготування еспресо

Ви погано спите

Регулярне надмірне захоплення кавою може викликати проблеми зі сном, особливо якщо пити каву після обіду. В одному дослідженні взяли участь 17 студентів. Група людей, яка споживала більшу кількість кофеїну, повідомила про раннє пробудження та сонливість вдень, порівняно з групою, яка споживала меншу кількість кофеїну. Попри те, кава має багато переваг для здоров’я, а якщо зменшити щоденне споживання кави до безпечного мінімуму, це може допомогти і міцному сну вночі.

Горнятко кави

Ваш пульс пришвидшується

Контрольоване дослідження показало, що споживання 100 мг кофеїну протягом 1-5 годин не викликає збільшення частоти серцевих скорочень, а ось більша кількість може привести до зміни ритму серцебиття. Втім, для цього потрібно випити справді багато кави.

Наливання кави з труки

Тремтіння кінцівок

Чи вас коли-небудь трясло після занадто великої кількості горняток кави? Фактично це є симптомом передозування кофеїну, яке, як стверджує Healthline, може викликати головний біль, тремтіння, проблеми зі сном і збільшення частоти серцевих скорочень. Якщо ви відчуваєте будь-який з цих ефектів від споживання кави - час обмежити її споживання або звернутися до спеціаліста.

Холодна кава

Ви відчуваєте втому

Кава чи інші кофеїновмісні напої - популярний засіб для того, щоб збадьоритися. Та чи відомо вам, що споживання занадто великої кількості кофеїну насправді може мати протилежний ефект? Особливо, якщо до кави додати ще й цукор. Дослідження, опубліковане Innovations in Clinical Neuroscience, показало, що регулярне споживання напоїв з кофеїном, особливо цукровмісних, викликало психічну втому в учасників. Кофеїн часто приводить до зниження рівня енергії, коли його дія згасає. У такому випадку краще обрати альтернативні джерела поповнення сил або ж піти спати, оскільки надлишок кофеїну приведе до порушення сну, що, в свою чергу, приведе до бажання випити ще більше кави, і так по колу.

Люди п'ють каву



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.