Негативний вплив кави

На шляху до здорового харчування ми відмовляємося від багатьох шкідливих звичок: зменшуємо кількість цукру, відмовляємося від глютену і п’ємо менше алкогольних напоїв. Кава часто залишається останнім з задоволень, від якого так важко відмовитися.

Бариста готує еспресо

Причини цього є досить зрозумілими. Якщо стрункість - основний стимул дотримання здорового харчування, то кава жодним чином (ніби-то) не сприяє зайвій вазі, у той час як за задоволення на кшталт тортиків і коктейлів часто доводиться розплачуватися зайвими кілограмами.

Кава залишається досить прийнятною слабкістю. Часто ми засуджуємо людей, не здатних встояти перед солодощами, і водночас вважаємо, що необхідність випити каву зранку - модна звичка, якій завжди знайдеться виправдання.

Не слід демонізувати будь-яку їжу, особливо якщо вона приносить задоволення. Харчуйтеся з таким розрахунком, щоб 90% їжі йшло для тіла, а 10% - для душі. Важливо знати, який ефект та чи інша їжа має на ваш організм, щоб робити усвідомлений вибір, що споживати, а що ні.

Якщо ви п’єте каву, то, ймовірно, не раз читали про те, як напій сприяє запобіганню хвороб Альцгеймера та Паркінсона, як допомагає збадьоритись перед тренуванням і як багато антиоксидантів містить. Але не можна малювати собі неповну картину про властивості того чи іншого продукту, концентруючись на його користі та ігноруючи інші, не такі корисні наслідки від споживання.

Зарна кави

Кава та лужні мінерали

Коли ми п’ємо каву, наш організм виділяє магній, кальцій та калій у кров, щоб нейтралізувати окислювальний ефект напою. Ці мінерали пізніше виводяться з організму. Постійне та надмірне споживання кави скорочує запаси цих мінералів у тілі людини, а вони відповідають за здоров’я та красу волосся, шкіри, очей, тощо. З точки зору зовнішності відмова від кави або обмеження кількості напою допоможе виглядати краще.

Приготування кави вдома

Кава і наднирники

Кава є потужним стимулятором і змушує організм виробляти велику кількість гормонів стресу, які називають катехоламінами - адреналін, норадреналін і дофамін. У людей, котрі регулярно споживають каву, рівень цих гормонів є підвищеним порівняно з тими, хто каву не п’є взагалі. З часом вони звикають до підвищеної стимуляції.

У результаті наднирники (відповідальні за контроль гормональних сплесків) повинні працювати понаднормово, щоб врівноважити кількість гормонів. Якщо ми споживаємо занадто багато стимуляторів, то наднирники в якийсь момент можуть просто виснажитися. Проявляється це у нездатності заснути вночі або прокинутись зранку, в постійному відчутті втоми. Інший симптом надмірного споживання кави - темні кола під очима, які не проходять. Це ще одна причина відмовитись від напою, або, принаймні, обмежити його кількість.

Горнятка з кавою

Кава та сон

Якщо ви хочете краще спати, то утримайтесь від споживання кави після обіду. Кофеїн може залишатися в організмі до 11 годин, а при прийомі деяких препаратів і до 14. Окрім того, він виснажує запаси магнію, як нам вже відомо, а саме цей мінерал допомагає нам заснути.

Чоловік підкидає паперове горнятко для кави

Кава і рівень заліза у крові

Низький рівень заліза у крові сьогодні є досить поширеною проблемою, а залізо напряму пов’язане з енергійністю. Споживання багатих на залізо продуктів є тільки частковим рішенням, не менш важливою є здатність організму залізо засвоювати. Танін, який міститься у каві та чорному чаї, має здатність блокувати засвоєння заліза. Навіть споживання напоїв з невеликою кількістю кофеїну може мати наслідки. Знову ж таки, ця інформація не означає, що потрібно забути про каву назавжди. Якщо ви любите насолоджуватися кофеїновмісними напоями, просто знайте міру, і не забувайте додавати до раціону джерела заліза, наприклад, яйця, шпинат, бобові та м’ясо.

Заварювання кави V60

Кава та пряма кишка

Кава розслабляє пряму кишку і полегшує походи до вбиральні. Ніби звучить не так вже й погано, але надмірне споживання кави робить пряму кишку лінивою, і їй починає бути необхідним кофеїн для того, щоб належно виконувати свою роботу. А втручання в здатність організму самостійно регулювати своє внутрішнє здоров’я - не надто гарна ідея.

Кава також розслабляє іншу частину травної системи - сфінктер стравоходу. Цей клапан знаходиться у нижній частині стравоходу, у входу до шлунку, і споживання кави є основною причиною, чому цей клапан буває ослабленим. А це приводить до кислотного рефлюксу або ГЕРХ. Якщо ви страждаєте від цих чи інших розладів шлунку, відмова від кави може принести помітне полегшення.

Люди п'ють каву

Кава і запалення

Кава є однією з 12 речовин, що посилюють запальні процеси в організмі. Враховуючи, що більшість хронічних захворювань викликані внутрішніми запаленнями, важливо звести їх джерела до мінімуму. Якщо ви не можете відмовитися від напою повністю, то не зайвим буде додати до раціону протизапальні продукти, наприклад, куркуму, імбир, часник, цибулю, ягоди та хрестоцвіті овочі.

Приготування лате

Усі згадані факти - тільки короткі відомості про те, як кава поводить себе в нашому організмі. Завжди краще мати якомога більше інформації, щоб приймати усвідомлені та правильні рішення щодо себе та свого здоров’я. І пам’ятайте головне правило - усе добре в міру. Не слід впадати у крайнощі і повністю відмовлятися від тих чи інших продуктів, як і не слід наповнювати раціон виключно корисними продуктами, повністю відмовляючись від тих, що приносять задоволення. Достатньо просто уважно ставитись до реакції власного організму на різну їжу та напої.

Додавання молока у каву



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.