Користь і шкода кави

Починаєте кожний ранок з горнятка свіжої кави? Або поспіхом замовляєте подвійне еспресо по дорозі на роботу? А може, вважаєте себе кавовим ентузіастом і з задоволенням куштуєте всі модні новинки кав’ярень, від колдбрю до бронекави?

У якому б вигляді кава не була присутньою у вашому житті, слід познайомитися з напоєм ближче, щоб знати, наскільки корисними є ті чи інші кавові звички. Адже будучи одним з найпопулярніших напоїв у світі, кава досі залишається одним з найбільш неоднозначних продуктів.

Приготування кави

Кава - так чи ні

Дослідження дають різні результати: є користь, є й доведена шкода від надмірного споживання напою. Результати наукових експериментів коливаються від “кофеїн знижує ризик розвитку раку” до “кофеїн руйнує печінку”. Але всі лікарі сходяться на думці, що реакція на каву є індивідуальною. Безпечного дозування немає, небезпечна кількість - більше 4 горняток кави на добу. Також, не слід забувати, що в раціоні часто присутні й інші напої з кофеїном (зелений і чорний чай). Дітям каву пити не можна. Дорослим здоровим людям слід обмежитись 1-2 горнятками кави з кофеїном на добу.

Наливання кави у склянку

Коли краще пити каву - зранку, вдень чи ввечері

Доказова медицина вже давно вивчила біоритми людини. Найбільш вдалий час для кави - з 9 до 12 години. Пізніше - індивідуально, а загальна рекомендація така. Ще один важливий нюанс щодо біоритмів людини: у період з 12 до 13 спостерігається найбільше навантаження на серцево-судинну систему, позаяк у цю годину краще відмовитися від кави.

Кава з кокосовою олією та кокос

Що краще - кава, зелений чай чи матча

Якщо коротко, то матча. Цей напій має більш м’яку та нагресивну дію. Після матчі немає відкату енергії, як після кави. Вип’єте горнятко кави - і через пару годин відчуєте нестачу сил, а після матчі такого не відбувається.

Матча

Чи існує ідеальний метод заварювання кави

Очевидно, що важливо, щоб кава була свіжезвареною, у жодному разі нерозчинною, а ідеально - щоб зерно також було мелене безпосередньо перед приготуванням напою, а не завчасно. Колдбрю, тобто настоювання на холодній воді протягом тривалого часу, дозволяє зберегти максимальну користь антиоксидантів та олій з кавового зерна.

Кава колдбрю

Бронекава - тренд чи лайфхак

Кава з маслом - справді корисний лайфгак, оскільки такий спосіб приготування напою дозволяє зменшити і нейтралізувати негативний вплив кофеїну. Масло обволікає, знижує навантаження на організм, нервову систему зокрема. Позаяк, такий варіант можна сміливо використовувати. Єдина умова - захоплюватися маслом не варто. Не слід використовувати занадто багато масла, або суміш масел чи олій. Найкраще вибрати масло гхі або кокосову олію.

Бронекава

Чи можна пити каву натще

Рівень pH кави - 4,85-5. Це дуже кислотний напій, який подразнює травний тракт, може провокувати печію і навіть пошкодити слизову шлунку. Позаяк, бажано відмовитися від кави натще, а особливо не заміняти нею сніданок.

Кемекс і горнятка з кавою

Пити чи не пити

Якщо ви любите каву, то пити напій у помірних кількостях можна. 1 горнятко кави, випите між 9 і 12 годиною, не зашкодить. Корисно також буде зменшити негативний вплив: можна додати корицю, кардамон чи масло/олію. А якщо ви не маєте звички пити каву, то починати не потрібно. Ви нічого не втрачаєте, не споживаючи напій.

Горнятка з кавою



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.