Як правильно приготувати каву вдома

Хто б там що не говорив, але ідеальний ранок починається з кави. Приємний ранковий ритуал не лише бадьорить і заряджає енергією на весь день, а й піднімає настрій. А сам процес приготування кави для багатьох є свого роду медитацією. До того ж освоїти навички домашнього бариста і навчитися готувати кожного ранку горнятко міцного ароматного напою у себе на кухні не так важко. Давайте дізнаємося секрети, які допоможуть вам у приготуванні кави.

Приготування кави

Вибираємо зерно

Не таємниця, що смак готової кави багато у чому залежить від правильно обраного зерна. Точніше, це половина успіху. Добре, якщо ви вже розбираєтесь у їх сортах та смакових параметрах, а якщо ні, якраз час визначитися. У всьому різноманітті найбільш популярними є арабіка з витонченим сплетінням ароматів і робуста - більш міцна, з гірчинкою, після них рейтинг продовжують ліберіка та еуженіоідіс. Однак перше місце займає арабіка за свої багаті смакові властивості і насичені ароматичні відтінки. Позаяк прихильники кави частіше всього вибирають саме її.

Після того, як визначилися з видом зерна кави, приступайте до вибору обсмажування. Тут все залежить від особистих вподобань - наскільки міцній каві надаєте перевагу. Загалом виділяють 3 види обсмажування: світле з легким і м’яким смаком, середнє - збалансований та насичений аромат і темне обсмаження - для прихильників глибокого, яскравого смаку.

 Зерна кави

Правильно зберігаємо каву

Щоб кава довше зберігала аромат і насичений смак, необхідно дотримуватися правил зберігання. Вони нескладні і залежать від виду кави. Для зернової та меленої кави використовуйте банку з кришкою, яка щільно закривається. Відкривайте її безпосередньо перед тим, як заварювати напій, і не залишайте відкритою надовго: світло та повітря - основні вороги смаку. Варіант з фабричною упаковкою кави також підходить, тим більше багато сучасних виробників додають спеціальний клапан, який щільно закриває упаковку і не допускає проникнення зайвого повітря і вологи.

З капсулами все простіше. Натуральна мелена кава високої якості герметично запакована у капсулу, яка дозволяє зберігати аромат і якість кави протягом тривалого часу.

Кава у банці

Підготовлюємо воду

Вона повинна бути фільтрована або хоча б настояна при кімнатній температурі, без зайвих домішок і запаху. Звісно, професіонали використовують спеціальні очисні системи, які спочатку очищують воду, а після роблять її мінералізованою, отримуючи в результаті ідеальне співвідношення жорсткості води та рівня pH. Вдома можна використовувати фільтр, бажано з пом’якшувальним і мінералізуючим модулями. Ще один безпрограшний варіант - вода у пляшках.

На етапі заварювання вода не повинна бути занадто гарячою - кип’яток просто вб’є смак і пригнічить аромат кави. Ідеальна схема - 1 ложка гарячої води, у якій розчиняється кава, і тільки потім необхідна кількість 80-90 градусної води.

Пляшка води

Готуємо каву

Френч-прес

Мабуть, це найбільш простий і доступний спосіб приготування улюбленого напою вдома. Для френч-пресу краще використовувати зерно крупного помелу із розрахунку 6 г на 100 мл води - на 1 горнятко кави 250 мл потрібно 15 г (3 чайні ложки).

Для початку скип’ятіть воду і дайте їй охолонути до 90-95 градусів. Мелену каву засипте у френч-прес і повільно залийте приблизно 100 мл гарячої води, перемішайте ложкою. Рівно через 1 хв акуратно долийте іншу частину води - стежте за тим, щоб не пошкодити утворену пінку кави. Закрийте колбу кришкою і залишіть на 3 хвилини. Після закінчення часу плавно опустіть поршень до кінця. Готову каву перелийте у завчасно прогріте керамічне горнятко.

Кава у френч-пресі

Турка

Для стандартного горнятка кави вам буде потрібно 6-10 г (2 чайні ложки) на 100 мл води. Якщо ви любите міцнішу каву - можна збільшити об’єм. Коли визначитесь з пропорціями, засипте каву у джезву. На цьому етапі також додається при бажанні цукор, різноманітні спеції та прянощі - імбир, кориця, шафран, аніс, гвоздика та інші. Отриману суміш залийте водою до місця звуження горлишка і перемішайте, щоб позбутися від бульбашок. Варіть каву на середньому вогні протягом 2,5-4 хвилин, поки напій не почне закипати. Приберіть турку з вогню і одразу розлийте каву у горнятка.

Кава у турці

Пуровер

Доведіть до кипіння фільтровану або пляшкову воду. Поки вода закипає, підготуйте необхідну кількість меленої кави - на кожні 100 мл води потрібно 6-7 г кави, на стандартне горнятко 250 мл - 18 г. Помістіть воронку на горнятко, вставте паперовий фільтр і змочіть його гарячою водою, після злийте її. Насипте у воронку каву і трохи стряхніть, щоб вирівняти поверхню. Не поспішаючи, тонкою цівкою пролийте гарячу воду коловими рухами через каву. Дочекайтесь, поки вся вода пройде через каву, дайте їй настоятися 3-4 хвилини. Зніміть воронку - і ваша напій готовий.

Кава у пуровері



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.