Чи потрібно відмовлятися від кави

Жоден сніданок Людвіга ван Бетховена не обходився без кави. Бадьорливий напій він готував на світанку з великим натхненням. Поштучно відраховував рівно 60 зерняток, щоб гарантувати ідеальний смак, подрібнював їх і варив у кип’ятку.

Зараз каву можна приготувати, натиснувши всього на 1 кнопку. І все ж для багатьох цей напій - не просто легкий спосіб збадьоритися зранку, а й приємний ритуал. Який, правда, нерідко доповнюють розмови про шкоду кофеїну та побічні ефекти його дії на нервову систему.

Відмова від кави часто сприймається як обов’язковий крок на шляху до здорового способу життя. Та чи справді горнятко кави на сніданок має небезпеку для здоров’я?

Рука з горнятком кави на блакитному фоні

Як працює кофеїн

Інший геніальний композитор, Йоганн Штраус, також був великим прихильником кави та стверджував, що аромат цього напою - основне джерело його натхнення. Горнятко кави, тиша і рояль - саме в такій обстановці народжувалася велика музика. І багато великих романів також: Марсель Пруст, наприклад, починав писати тільки після ранкової порції кави з молоком. Помічниця Селеста приносила йому у спальню срібний кавник з міцним напоєм на 2 горнятка, фарфоровий глечик з молоком і круасан. Досить по-французьки.

Без ранкової кавової підзарядки не обходився і Томас Манн. Звісно, стверджувати, ніби кава слугує головним стимулом для творчості, було б занадто наївно. І все ж у словах Бальзака про те, що кава - це той помічник, з яким творча праця перестає бути мукою, є доля істини. Річ у тім, що кофеїн справді володіє здатністю загострювати наші відчуття, активізувати когнітивні процеси та покращувати настрій.

Кава та кавове зерно

Мюррей Карпентер у книзі “На кофеїні” наводить достатньо доказів, що низькі дози кофеїну супроводжуються позитивними суб’єктивними ефектами. Учасники досліджень повідомляють, що після горнятка кави почуваються більш енергійними, творчими, ефективними та впевненими у собі. Їм легше працювати. Наука пояснює це здатністю молекул кофеїну вивільняти дофамін і блокувати аденозинові рецептори, які подають організму сигнал про втому.

Наскільки це безпечно? З одного боку, кофеїн - справді досить ефективний засіб для підвищення концентрації уваги, покращення розумових функцій та активізації пам’яті. З іншого - бадьорість, яку він дає, є короткочасною та примарною. Подвійне еспресо не замінить повноцінний відпочинок, хоча і здається, що втома зникає. А занадто великі дози кофеїну (понад 400 мг на добу) не допоможуть впоратися з недосипанням, а тільки приведуть до інтоксикації.

Горнятко кави

Коли кофеїну занадто багато

Тремтіння рук, підвищена нервозність, проблеми зі сном та пришвидшене серцебиття - характерні ознаки того, що у вашому житті забагато кави. Не слід брати приклад з Оноре де Бальзака, який, згідно з чутками, випивав кілька десятків горняток еспресо тільки за одну добу.

Правда, його біограф Віктор Соден Прітчетт називає набагато скромнішу цифру: 3-4 горнятка кави на добу. Але якщо робочий день затягувався на 15 годин, Бальзак збільшував дозу. Часом просто набирав жменю зерна і розгризав його, тільки б не заснути. Залежніть від кофеїну разом з трудоголізмом та недосипанням підкосило його здоров’я. Історія письменника - наочний приклад того, що любов до кави хороша доти, доки ви не починаєте використовувати напій як енергетик, нехтуючи відпочинком та сном.

Кава, приготована у пуровері

Але для того, щоб зменшити споживання кофеїну, недостатньо просто замінити каву на цикорій. Адже чай, як і солодка газована вода, шоколад і десерти, також містять цю речовину. Звісно, найбільше кофеїну міститься в еспресо - близько 250 мг у 100 мл напою. Для порівняння: у зеленому чаї цей показник не перевищує 30 мг у 100 г. Втім, багато залежить і від кількості спожитих напоїв: прихильники зеленого чаю можуть споживати набагато більше кофеїну, навіть не помічаючи цього, якщо не обмежаться парою горняток на добу.

Важливим є і спосіб приготування напою: вміст кофеїну у міцному чорному чаї та горнятку лате буде приблизно однаковим. І так, у каві без кофеїну також є кофеїн. Просто його там дуже мало: близько 8 мг на порцію, а це менше, ніж в улуні. Позаяк, якщо ви рішуче налаштовані відмовитися від кофеїну, слід перейти на цикорій чи інші замінники кави, або просто воду. Або загадати велнес-пораду Галена: головне у здоровому способі життя - не радикалізм, а помірність у всьому.

Кава у руках

Прихована шкода

І все ж у звичці закінчувати обід капучіно є небезпека, не пов’язана з кофеїном. Розглянемо її на прикладі ще одного прихильника бадьорливого напою, з якого не слід брати приклад - Серена К’єркегора. У нього вдома зберігалося понад 50 кавових пар і кожна з них була унікальною. Вибір тієї, з котрої данський філософ буде пити каву після обіду, кожного разу перетворювався на справжній ритуал. Але сам напій, який зі слів К'єркегора стимулював роботу його мозку, був досить своєрідним.

“Він радісно хапав пакетик цукру і брався сипати білий порошок у горнятко, поки не насипе гору, вищу за краї горнятка,” - писав його біограф Йоахим Гарфф. “Потім цівка чорної, надзвичайно міцної кави повільно розчиняла цю білу піраміду, і не встигав процес закінчитися, як стимулюючий сироп вже зникав у шлунку вчителя”. Тільки від опису стало солодко у роті. Не кожний зважиться на такий експеримент. Втім, багато хто з нас часто замовляє у кав’ярні горнятко імбирно-пряного лате, вміст цукру у якому може здивувати навіть К’єркегора.

Капучіно

Один такий напій містить добову норму цукру. При всьому бажанні його не можна назвати корисним, або хоча б безпечним. Та й до самої кави напій має дуже далеке відношення. І мова тут не про снобізм професійних бариста. Якісна кава не потребує додаткового цукру.

Свіже зерно містить у собі моносахариди, які карамелізуються під час смаження, додаючи напою м’який, дещо солодкавий післясмак. Правильно обсмажене зерно не гірчить. Зате у ньому можна відчути фруктові, карамельні або кислотні нотки. Звісно, якщо не перебивати їх вершками, цукром чи сиропом.

Чоловік наливає каву у горнятко

Користь чи шкода для здоров'я

Узагальнивши результати понад 200 локальних експериментів, вчені з Саутгемптона прийшли до висновку: помірне споживання кави не завжди завдає шкоди здоров’ю. Головне слово тут - помірне. Існує залежність між здоровою прихильністю до напою та зниженням ризику серцево-судинних, метаболічних та неврологічних захворювань. У кавоманів є нижчим ризик розвитку раку грудей, хвороби Паркінсона та діабету 2 типу. Є дослідження, які підтверджують, що кава знижує швидкість настання старечої деменції та хвороби Альцгеймера.

Позаяк, якщо горнятко натуральної кави без цукру дарує приємні емоції та заряд бадьорості, немає причин відмовлятися. Але якщо ви звикли регулярно пити напої з молоком та сиропами, або ж споживаєте більше 4 порцій еспресо на добу, щоб впоратися з перевтомою - слід змінити свої пріоритети. Краще візьміть приклад з Бетховена, який перетворив приготування ароматного напою зранку у справжній ритуал усвідомленої турботи про себе.

Жінка смакує ранковою кавою



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.