Що буде, якщо пити забагато води

Ось ви нарешті дослухались до закликів пити більше води. Придбали 5-літрову пляшку, повісили на видному місці у кімнаті чи офісі та встановили на телефоні нагадування про регулярне споживання води. А тепер добре подумайте: пиття води згідно з режимом справді співпадає з потребами вашого організму чи ви п’єте через силу? Більше пити - не завжди однозначно правильна установка. Річ у тім, що здоровій людині достатньо 1,5-2 л води на добу, і набагато перевищувати об’єм рідини може бути ризиковано. Гіпергідратації організму досить легко досягнути в запалі інтенсивної боротьби зі зневодненням.

Давайте дізнаємося, як визначити, де межа між зневодненням та гіпергідратацією.

Склянка води

Пити багато води не завжди корисно

Гіпергідратація - діагноз, який говорить насамперед про порушення водно-сольового обміну. Ускладнена форма гіпергідратації, яку медики називають гіпонатріємією, водною інтоксикацією або водним отруєнням, зустрічається рідко і, зазвичай, супроводжує хронічні захворювання нирок, діабет 2 типу, застійну серцеву недостатність. Такий набір є небезпечним для життя і потребує госпіталізації, але, на щастя, більшість людей не зіштовхується з подібними проблемами зі здоров’ям.

Потрібно випити не менше 2-3 л рідини за 15 хвилин, щоб дізнатися, що таке водне отруєння. Складно досягти такого стану, споживаючи тільки воду, тому що організм людини має природні буферні системи, які контролюють нашу нестриманість.

Бігун п'є воду

Пити занадто багато води так же некорисно, як і пити мало, але надмірне втамування спраги загрожує іншими наслідками. Споживання води літрами знижує загальний рівень солей та електролітів, необхідних, зокрема, для повноцінної роботи м’язів. Баланс солей, електролітів та мінералів, таких як калій і магній, забезпечується роботою нирок та іншими регуляторними механізмами тіла. Результат - злагоджене функціонування всіх систем, в тому числі скорочення м’язів і надсилання сигналів від нейрону до нейрону. Легкі форми гіпергідратації можуть виражатися у судомах м’язів - нестача солей і електролітів проявляється інтенсивніше, коли ви пінієте, втрачаючи більше речовин, необхідних для нормальної роботи м’язів.

Спортсмени використовують воду, збагачену електролітами, щоб компенсувати їх перерозхід, але простим людям пити такі напої необов’язково. Звичайній людині достатньо простої води навіть у спекотний день. Спортивний напій або кокосова вода потрібні тоді, коли інтенсивна активність (наприклад, у спортзалі) триває більше години або ви сильно пітнієте (наприклад, в умовах гарячого клімату та пустелі), від чого на шкірі з’являється соляна шкірка. У споживанні якісних спортивних напоїв немає нічого шкідливого, але навіщо витрачати додаткові кошти, якщо в принципі вони не є потрібними. Втім, збагачені електролітами напої будуть доречними при похміллі, оскільки добре справляються з алкогольною інтоксикацією та зневодненням.

Вода з лимоном

Скільки ж води потрібно пити

Повертаючись до проблеми водного раціону, у ситуаціях без екстремальних навантажень не обов’язково змушувати себе пити, якщо не відчуваєте спраги. У цьому питанні краще довіритися організму, який здатний визначити, скільки води йому потрібно. Якщо добове споживання рідини не відповідає потребам вашого тіла, це може проявитися у неприємних симптомах. Часті позиви у туалет, набряки, надмірна пітливість, головний біль і проблеми з концентрацією можуть бути ознаками гіпергідратації. Звісно, головний біль та розсіяність можуть сигналізувати і про зневоднення, але, якщо до кінця для ви спустошили все, що було у 5-літровій пляшці, то напевне все ж перестаралися.

Малюк п'є воду

Єдиної норми щоденного споживання води не існує, до такого висновку 2 роки тому прийшла Всесвітня організація охорони здоров’я. Усе залежить від індивідуальних особливостей, способу життя, культури харчування та інших факторів. Більшості людей достатньо буде 1-2 л рідини на добу.

Заодно треба загадати і про теорію, що тепла (або гаряча) вода є корисною для кишківника. Як стверджують спеціалісти, це всього лиш міф. Подобається пити теплу воду - пийте і вірте, що піклуєтеся про травлення. 

І взагалі, висновок з усього цього один: слухайте свій організм, знайте міру, а в принципі - пийте те, що подобається і коли захочеться.

Вода у пляшці



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.