Скільки води потрібно пити у спеку

Сильна спека не відступає, а така погода може становити небезпеку для здоров’я. Як себе вберегти від теплового і сонячного удару та скільки рідини споживати, щоб уникнути зневоднення? На думку більшості медиків, загалом потрібно випивати від 8 до 10 склянок води на добу (залежно від ваги), але не слід забувати, що зайва рідина виводиться через пори. А разом з потом ми втрачаємо важливі для організму солі та мікроелементи, які потрібно поповнювати. Не забувайте збалансовано харчуватися та за потреби приймати вітаміни (після консультації з лікарем).

Дівчина п'є воду

Люди, що мають хронічні захворювання та люди похилого віку більш вразливі до ризику зневоднення через обмежену рухливість. Якщо не споживати необхідну кількість рідини, це може викликати порушення в роботі функцій внутрішніх органів. Окрім того, фізичні вправи та кардіонавантаження у спеку можуть також стати причиною зневоднення. Намагайтеся займатися спортом зранку або ввечері, якщо робите це на свіжому повітрі - вибирайте тінисті місця, уникайте прямого сонячного проміння. Не бажано займатися дуже активним спортом при температурі понад 25 градусів.

Склянка води

Скільки води потрібно пити у спеку

Національна служба охорони здоров’я США рекомендує пити 1,2 л води на добу (від 6 до 8 склянок), але багато лікарів вважають, що це необхідний мінімум. У спеку його потрібно збільшити до 3 л. Якщо важко пити стільки води, можна частину рідини замінити на морси, лимонади, квас, додавши у напої побільше льоду.

Окрім того, добре додати перекуси у вигляді продуктів з високим вмістом води: фрукти та овочі, фруктові сорбети.

А ось кава та алкоголь тільки сприяють зневодненню, позаяк у спеку слід бути з такими напоями обережними.

Важливо пам’ятати, що у дітей втрата рідини відбувається швидше, оскільки їх шкіра є більш тонкою. Позаяк у спеку їм потрібно пити постійно, але потроху, а також уникати прямого сонячного проміння. Головні убори для дітей та людей похилого віку в таку погоду є обов’язковими.

Жінка п'є воду з лимоном

Перша допомога при тепловому ударі

Пам’ятайте, що нестача рідини в організмі може викликати тепловий удар, проблеми з нирками, судоми та гіповолемічний шок. Отже, якщо ви відчуваєте різку слабкість, нудоту, головний біль, якщо зводить кінцівки та піднялася температура, одразу спробуйте попити води, покласти прохолодний компрес на голову і груди, прийняти горизонтальне положення у тіні або прохолодному приміщенні. Голову краще припідняти, а всі паски та тісний одяг зняти чи розпустити. Викликати медичну допомогу.

Нестача рідини може викликати і гіповолемічний шок. Він виникає у результаті зневоднення, при різкому падінні артеріального тиску та кількості кисню в організмі. Ознаки гіповолемічного шоку: спрага, дратівливість, бліда волога шкіра, зниження артеріального тиску, часте дихання, запаморочення, іноді сплутаність свідомості.

Глечик і склянка з водою

Надмірне споживання води також є небезпечним

Пити воду літрами за один раз також не можна. Це може привести до розбавлення електролітів у крові - симптом, який називається гіпонатріємія (порушення обміну натрію). Тому дорослим не рекомендовано пити більше 1 л води на годину.

Кран з водою



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.