Небезпека рослинної їжі

Часом рослинна їжа може виявитись не такою корисною, як ми гадаємо. Давайте більше дізнаємось про небезпечні аспекти споживання рослин у їжу.

Підступне насіння

Для нас насіння (зерно, злаки, горіхи і боби) - це чудове джерело макро- і мікроелементів, воно багате на залізо, магній, фолати, фосфор. Наприклад, одна склянка сочевиці - це практично 90% потреб у клітковині. А без клітковини немає травлення та нормальної роботи кишечника. Тому здоровій людині необхідно включати насіння до свого раціону. Але воно також багате на антинутрієнти, що перешкоджають засвоєнню поживних речовин.

Наприклад, фітинова кислота якраз міститься у насінні рослин, і особливо у висівках та зовнішній оболонці. Вона перешкоджає повноцінному засвоєнню поживних речовин з їжі, а ще, як магніт, притягує до себе та виводить з організму такі життєво важливі мінерали, як кальцій, залізо, магній. Ще вона сповільнює роботу власних ферментів, зменшуючи засвоєння білків. Ризик для здоров’я - дефіцит вітамінів і мінералів.

Різні види зерна

Шкідливі лектини

Лектини, які містяться у пасльонових, бобових, насінні, горіхах і зернових, чіпляються до стінок кишечника та знижують їх прохідність. Це викликає погіршення травлення і здуття, запальні процеси та аутоімунні захворювання. У пасльонових, таких як перець, помідори, баклажани краще видаляти насіння, саме воно містить найбільше лектинів.

Бобові

Замочуємо та їмо

Найбільш ефективні способи зменшення кількості антинутрієнтів - це замочування, ферментування, пророщування і термічна обробка.

Наприклад, овес, пшеницю, коричневий рис рекомендовано замочувати 10-12 годин, жито, білий рис - 9, перлову крупу - 7, гречку, пшоно, кіноа, амарант - 5-6 годин, насіння соняшника, льону та кунжуту - 8-10, мак - 7, горіхи - 10 годин, сою - 12-14.

У традиційних спільнотах до приготування злаків і насіння підходили дуже ретельно. Спочатку все замочували, промивали і навіть знімали шкірку. І тільки потім готували страви.

Готовий коричневий рис

Білкова загроза

Білки зернових - ще одна загроза для організму. Саме той сумно відомий глютен (пшениця, жито, ячмінь), про який говорять на кожному кроці, входить до їх числа. Багато експертів асоціюють глютенову непереносимість з такими захворюваннями, як астма, гіпотиреоз, псоріаз, аутизм, безпліддя, аутоімунна патологія, остеопороз і навіть хронічне нежить. Слід обмежити глютен на якийсь час і симптоми можуть зникнути.

Кіноа містить сапоніни, рис і овес проламіни, кукурудза - зеїн. Щоб знизити білкове навантаження злакових, необхідно ретельно промивати злаки до прозорої води, вимочувати, пророщувати або утриматися від них взагалі.

Зерно, що містить глютен

Що таке оксалати

Ми абсолютно впевнені у користі зеленого листя, такого як шпинат, кейл, листова гірчиця, мангольд, петрушка. Однак, ці корисні рослини містять також велику кількість оксалатів. Це солі й ефіри щавлевої кислоти, антинутрієнта, який рослини виробляють для захисту від поїдання. У невеликих кількостях вона безпечна, але високі дози (понад 50 мг) перешкоджають поглинанню кальцію та сприяють його накопиченню. Як наслідок - каміння у нирках та сечовому міхурі, проблеми з судинами та системне запалення. Кристали оксалату кальцію забивають печінкові протоки і пошкоджують багато структур організму. Щоб знизити навантаження слід споживати у їжі свіже молоде листя. Термічна обробка зі зливанням води також знижує рівень оксалатів.

Салат ромен

Небезпечний зелений

У картоплі, баклажанах і томатах знаходиться така хімічна сполука як соланін. У природі вона необхідна рослинам, щоб захищатися від шкідників та хвороб. Для людини ця речовина є токсичною. Більше всього соланіну у шкірці картоплі, паростках, у бадиллі та стеблинах. Зелений колір на плодах картоплі потрібно обов’язково відрізати разом зі шкіркою. У деяких пасльонових також містяться соланіни, тому томати краще споживати зрілими, і зелених концентрація токсичності зростає.

Помідори

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.