Небезпека надлишку вітамінів та мінералів

Усім нам відомі компоненти здорового харчування, які апріорі вважаються неймовірно корисними. Багато хто починає споживати їх у великих кількостях з продуктами харчування, приймати відповідні добавки - і все це заради здоров’я та збереження молодості. Ось тільки нерідко результатом такого завзяття стають зайва вага, проблеми з травленням і навіть онкологічні захворювання. Давайте дізнаємося, які речовини є не такими вже й безпечними, якщо споживати їх безконтрольно.

Не слід забувати про золоте правило: навіть хорошого повинно бути в міру. У сучасному світі, де останнім часом з’явилася нездорова тенденція гіпертрофувати правильне харчування, БАДи, вітаміни, мікроелементи та інше, часом важко знайти істину. Стало дуже модно дотримуватися кето-дієти, пити банками омега-3, купувати клітковину у порошку (адже звичайні овочі та злаки вже не в тренді) і цілий рік приймати все підряд. Головною заповіддю стало: чим більше, тим краще, це ж корисно.

Тим часом медицина і спеціалісти не втомлюються повторювати: необхідно харчуватися та отримувати речовини згідно з потребами конкретного організму. Тобто, перш ніж почати приймати БАДи, переходити на високобілкове харчування, призначати самому собі вітаміни, непогано було би для початку здати аналізи та проконсультуватися з лікарем. До вашої уваги найбільш небезпечні захоплення корисними речовинами, які стали особливо популярними останнім часом.

Приготування овочів

Білок

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, середньостатистичній здоровій людині необхідно 0,8-1 г білка на 1 кг його маси тіла, що зазвичай становить 11-12% від добової норми калорій. Фізично активній людині можна збільшити цю кількість до 1,5 г на 1 кг маси тіла. Професійним спортсменам - до 2 г на 1 кг. Отримання повноцінного, збалансованого за амінокислотним складом, білка із розрахунку 1,2 г на 1 кг ваги дозволяє підтримувати та забезпечувати ріст і відновлення всіх тканин організму навіть у фізично активної людини.

У чому небезпека перевищення рекомендованих норм споживання білка:

  • Створюється велике навантаження на печінку та нирки - органи, що відповідають за метаболізм білка та утилізацію продуктів його розпаду.

  • Зниження витривалості та інших спортивних показників. Гарним прикладом є модна зараз кето-дієта. Згідно з останніми науковими даними, через 3-5 днів на цій системі харчування відбувається зниження витривалості на 25%, оскільки основним енергетичним паливом для цього показника є вуглеводи.

  • Відбувається зростання кількості так званого поганого холестерину у крові на 35% після 10-12 тижнів на кето-дієті - високобілкове харчування у цьому випадку ще й багате на жири, як правило.

  • Може розвинутись небезпечний для життя стан - кетоацидоз - патологічний стан внаслідок високобілкового харчування, який приводить до дуже високого утворення кетонових тіл.

  • Високобілкове харчування також може приводити до збільшення діурезу, внаслідок чого може розвинутись зневоднення та надмірне виведення мікроелементів (наприклад, кальцію).

М'ясо

Вітаміни та БАДи

У Національному інституті алергії та інфекційних захворювань США виявили прямий зв’язок між безконтрольним прийомом вітамінів і харчовою алергією. Коротко висновок їх дослідження можна сформулювати наступним чином: дорога до харчової алергії вимощена полівітамінами.

Найбільшу небезпеку становлять, зазвичай, жиророзчинні вітаміни, які мають здатність накопичуватись в організмі. До них належать вітаміни A, D, E, K. Надлишок водорозчинних вітамінів спостерігається вкрай рідко і, зазвичай, пов’язаний з прийомом лікарських засобів, проявляється він переважно виключно шкірними алергічними реакціями. Найчастіше зустрічаються надлишок вітамінів A і D. Норма споживання вітаміну A - 1-1,5 мг/добу, вітаміну D - 0,007-0,012 мг/добу.

  • При надлишку вітаміну D в організмі, який міститься у рибі, печінці, маслі, молочних продуктах, сирах, спостерігаються такі симптоми, як втрата апетиту, нудота, головний біль, загальна слабкість, підвищення температури, збільшується виведення кальцію з організму, відкладення у нирках / легенях / кровоносних судинах.

  • При надлишку вітаміну A, наявному у риб’ячому жирі, печінці риб і морських тварин, яєчному жовтку, молочних продуктах, солодкій картоплі, моркві, з’являються жовтуватість шкірних покривів, нудота, блювання, млявість / слабкість / сонливість, головний біль, гіперемія обличчя, больові відчуття у кістках нижніх кінцівок.

  • При надлишку вітаміну E (15 мг/добу), який міститься у рослинних оліях, горіхах, пшеничних висівках, зелених овочах, частіше всього з’являються біль у животі та діарея.

Протягом останніх років за кордоном з’явилося багато досліджень, які пов’язують надмірне споживання вітамінів з підвищеним ризиком агресивних форм раку (Національний інститут з дослідження раку у США, Британська державна агенція з харчових стандартів). У нас ці дослідження не отримали широкого поширення ні в науковій пресі, ні в громадській.

Цитрусові фрукти

Мікроелементи

Важливо не лише адекватне джерело мікроелементів, а і їх певний баланс в організмі. Інакше почнуться проблеми зі здоров’ям.

  • Надлишоккалію (молоко, овочі, бобові, сухофрукти) відносно натрію може викликати порушення роботи серцево-судинної системи.

  • Кальцій (молочні продукти, зелені овочі, бобові) повинен знаходитися у першому відношенні з фосфором та магнієм, щоб чинити позитивний вплив на організм. Його надлишок приводить до дефіциту магнію та фосфору і навпаки.

  • Надлишокцинку (м’ясо, субпродукти, птиця, морепродукти, яйця, зернові, бобові) приводить до зниження ліпопротеїдів високої щільності (це так званий хороший холестерин).

  • Селен, хром, мідь у надлишкових дозах є токсичними. Селен (пшеничне та житнє борошно, часник, морепродукти, м’ясо і субпродукти) у високих концентраціях вражає шкіру, волосся, нігті та може спричинити розвиток астеноневротичного синдрому.

Молочні продукти

Поліненасичені жирні кислоти омега-3

Такі добавки багато лікарів рекомендують приймати щодня всім і кожному. Дані речовини справді є корисними. Найвідоміші кислоти цієї групи - це ліноленова, ейкозапентаєнова і докозагексаєнова. Основна функція, яку вони виконують - регуляторна. Вони знижують так зване загальне запалення, яке приводить в тому числі до старіння, прискорюють обмін жирів та вуглеводів, знижують потяг до продуктів з насиченими жирами. Однак, це не значить, що надлишок продуктів з омега-3 жирними кислотами або ж прийом добавок без призначення лікаря дожним чином не вплине не наш організм.

Надлишок будь-яких жирів, у тому числі й дуже корисних, загрожує зайвою вагою. Дуже важливо дотримуватися рекомендовані ВООЗ їх добові пропорції. На всі жири може припадати близько 30% добової калорійності. З них 70% повинні становити рослинні, а 30% - тваринні.

До речі, всупереч поширеній думці, омега-3 жирні кислоти можна отримувати у потрібній кількості з продуктів харчування. Добова норма для жінок середнього віку змінюється у межах 0,8-1,2 г. Її можна отримати з’ївши 100 г риби (1,4-3 г), паростків вівса (1,2 г), горіхів (0,8-1,2 г).

Печений лосось

Клітковина

Лікарі зі всього світу намагаються застосувати корисні властивості клітковини для лікування серцево-судинних захворювань і профілактики раку. Саме її рекомендують їсти, якщо необхідно позбутися зайвої ваги або відновити баланс мікробіоти. На добу слід споживати близько 25-40 г. Така кількість харчових волокон міститься у 5-7 порціях некрохмалистих овочів і фруктів. Мало хто їсть таку кількість рослинної їжі.

Здавалося б, речовина з усіх боків корисна, але додавати клітковину до раціону слід помірно. Уявіть собі, людина практично не споживала овочі та фрукти, а тут різко почала їсти по 5-7 порцій в день. У цьому випадку можуть з’явитися проблеми з травленням: метеоризм, розлади. Людям з уже наявними порушеннями роботи травного тракту вводити харчові волокна в раціон слід з особливою обережністю. Їх різке збільшення або надлишок може стати причиною загострення захворювань. Збільшуйте кількість клітковини у своєму меню поступово. Почніть з 20 г на добу. Людям з порушеннями роботи травного тракту краще запікати сирі овочі та фрукти. Термічно оброблена клітковина має більш м’яку дію на організм.

Овочі та фрукти



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.