Символіка писанки

З писанками, як і з будь-якими іншими традиційними та символічними святковими атрибутами, пов'язана величезна кількість вірувань та легенд. Згідно з однією з них, доля нашого світу напряму залежить від того, скільки писанок буде розписано кожного року. Доки люди продовжують розписувати писанки, існує і світ. А коли цей звичай забудеться, то зло, яке живе під землею, прикуте путами до стелі, звільниться і знищить наш світ. Щороку диявол посилає своїх слуг, щоб ті підглянули, скільки по всьому світу розписується писанок. Коли люди старанно дотримуються цього звичаю, то міцно стискають і позбавляють сили зло залізні пута, бо людська любов завжди перемагає. Традиція розписувати писанки існує вже більше 8 тисяч років.

Писанка, як і вишиванка, має свої особливості кольору та оформлення, залежно від місцевості. Так, на Волині, частині Поділля і Поліссі роблять переважно червоні писанки; чорні писанки з темним або білим тлом можна зустріти у Наддністрянському Поділлі; двобарвні — це бойківські писанки; а на Гуцульщині полюбляють робити писанки ясними та яскравими, розписуючи білим та жовтим по червоному.

З давніх-давен писанки були оберегами, кожна з них мала певний сенс та призначення. Дітям прийнято було дарувати писанки світлих кольорів, юним дівчатам і хлопцям — писанки з тригверами і солярними символами, для господарів призначалися писанки, оздоблені сорока клинцями або кривульками, а для літніх людей — писанки з поясами (“небесними мостами”) та чорними барвами.

Писанки

Поділ писанки на частини

Ні для кого не таємниця, що всі народи вважають числа священними, надаючи кожному з них певного значення і сили. Позаяк, перед тим, як приступити до розписуванн писанки яйце ділили на частини для розміщення конкретних елементів візерунку і їх повторення, нічого з цього не робилося випадково.

Поділ писанки на 2 частини символізує уявлення про існування 2 світів. Поділ на 3 частини зазвичай робили по вертикалі, і означало це 3 небесні сфери. А 4 частини писанки утворювали хрест і ототожнювалися із 4 сторонами світу.

Далі — складніше. Кожну з 4 частин писанки іноді ще ділили на 3, і означало це 4 пори року, кожна з яких має 3 місяці. А за іншим повір'ям світ був поділений на 6 сторін, і така просторова орієнтація передавалась за допомогою 6-кутної зірки.

Вивчаючи поділ писанок, вчені зробили висновок про те, що в давнину мав місце восьмирічний календарний цикл. До того ж, народна міфологія розповідає про те, що небо має 8 сфер — 7 синіх, а 8-му — червону, там де мешкає сам Бог.

Мабуть, найцікавішим, і чи не найскладнішим є поділ писанки на 40 частин, так звані — сорок клинців. Кожен з клинців був символом діяльності людини або природного явища, а з християнської точки зору — 40 днів посту.

Поділ писанки на частини

Колористика писанки

Колір писанки також має своє значення. Червоний колір — є найдавнішим і несе у собі декілька значень. По перше, червоний є символом радості життя, добра, для закоханих і молодих — надії на вдалий шлюб. Саме червоне яйце означає жертовність, небесний вогонь та воскресіння. Також, червоний колір ототожнює пролиту спасителем кров заради людей.

Жовтий колір писанки є символом тепла, небесних світил та врожаю. Зелений ототожнюється з весняним пробудженням природи, надією та новим життям. Небо, повітря, чистоту та здоров'я символізує блакитна писанка. Бурий або коричневий колір говорить про землю та її приховану життєдайну силу. А писанка чорного кольору має колір чогось невідомого і таємного, ночі, потойбіччя. Також, чорний колір ототожнюється з нескінченністю життя і його продовженням після смерті. А якщо чорний використовується у якості тла для писанки, то від підсилює і виявляє силу інших кольорів.

Кольорові писанки

Орнамент писанки

Видів орнаменту для розпису писанки, як і їх значень, існує безліч. Кожна місцевість протягом століть вносила у цю традицію щось своє, передаючи знання і вірування з покоління в покоління. Звісно, всіх не опишеш, але можна виділити основні з орнаментів, що використовуються для розписування писанок.

Сонце

Сонце на писанці зображають у вигляді кола, ружі (восьмираменної зірки), тринога (зображення 3 променів, що виходять з однієї точки і закручуються у один бік), свастики або хреста.

У давнину Великдень був одним із традиційних свят на честь сонця. Згідно із віруваннями, сонце — Боже око, отож і символізує воно правду та істину, справедливість, а також переможця будь-якого зла. Отож, сонце є уособленням Бога на землі, справедливості та свободи, єдності.

Хрест

Хрест також є сонячним знаком. Його зображення походить від схематичного зображення птаха, оскільки в давнину сонце уявляли саме як птаха, що летить у небі.

В орнаменті писанок хрест є “божим знаком”, який пов'язують з деревом життя. Хрест складається з двох ліній, що перетинаються: лінії часу (горизонтальної) і вічності (вертикальної), тобто хрест водночас символізує буття і небуття. Також, хрест ототожнює 4 сторони світу, 4 вітри, 4 пори року.

Орнамент писанки сварга

Зоря, ружа

Зірка на писанці може бути різною: 5-, 6-, 7-, 8-гранна.

Дві 8-гранні зірки на писанці є символом сонця. Також, в українському фольклорі зірка символізує дівчину, а місяць — парубка. Шестикутна зірка означає 6 сторін горизонту, що співвідносяться з небом, а не з землею. Також, вона є символом року — 2 половини по 6 місяців.

Зображення зірки містить у собі і прямий хрест, косий хрест та ліво- і правосторонню свастики. Усе це є символом любові. Колись дарування писанки, розписаної ружею, прирівнювалось освідченню у коханні.

Орнамент писанки ружа

Квіти

Традиційний образ квітів досить подібний на образ зірок — їх ототожнюють з людськими душами, втім квіти більше асоціюються з дітьми.

Вірили, що жінкам, які хочуть і довго не мають дітей, слід розписувати писанки квітами, після чого дарувати їх діткам. Також, квіти є одним із найпопулярніших орнаментів у писанкарстві Закарпаття.

Орнамент писанки барвінок

Гілка-сосонка

Дерева, гілки та листя символізують життя, здоров'я, щорічне весняне відродження, ріст, вічну молодість. До речі, цей символ також найчастіше використовується у закарпатських писанках.

Орнамент писанки гілка-сосонка

Завиток, спіраль, змій

Завиток, спіраль, змій — символ, відомий у мистецтві здавна, ототожнює життєву силу та зародження життя. Також, спіраль символізує час, циклічні ритми року, народження та смерті, розвиток та рух. А змієві приписують мудрість, безсмертя та лікувальну силу. Писанку з таким орнаментом дарували на здоров'я та розвиток.

S-подібний знак вічності

Цей символ означає поєднання протилежного, що і лежить в основі нашого світу. Знак, що втілює “боротьбу” холоду і тепла, темряви та світла, жінки і чоловіка, але між усіма ними — знак єдності, першопочатку, вінця завершення.

Орнамент писанки циганські дороги

Безконечник або кривулька

Символізує воду. Вода існувала ще до створення світу, і саме з неї постали сонце, земля та все живе — тому вона і ототожнює водночас і вічність, і плинність часу.

Також, вода зв'язує світ живих зі світом мертвих. Колись на Великдень прийнято було кидати на воду шкаралупи із крашанок, ніби даючи предкам знак, що їм уже пора святкувати Пасху. Вода очищує від тілесного і душевного бруду — що і лежить в основі обряду хрещення. А ще вода є втіленням життєдайного жіночого та природного джерел.

Символічно вода зображається прямими або хвилястими лініями, “безконечником”, зигзагами і хвилястими візерунками.

Орнамент писанки хвилі

Сорок клинців

Вважається, що трикутник верхівкою догори (полум'я) символізує чоловіче джерело, духовність, творчість; а трикутник верхівкою донизу (чаша) — жіноче джерело, мудрість. На писанці їх завжди зображають разом у вигляді ромбу, квадрату або 6-кутної зірки — як повноту, процес творення і збереження світу, родючість.

Втім, найпоширенішим орнаментом для писанки є мотив “40 клинців” — площина, повністю вкрита трикутниками. Звісно, трикутників може вийти не обов'язково 40, а 48 чи понад 50. Число 40 має дуже багато значень: сім “сороківок” матір виношує дитя, 40 днів Великого посту, 40 років блукань по пустелі Божого народу, тощо.

Орнамент писанки сорок клинців

Дерево життя

Цей орнамент символізує модель Всесвіту, де кожному є своє місце, поєднує в собі поняття простору, часу, життя і смерті. Часто дерево на писанці поділяється на 3 частини: підземний світ (коріння), земний світ (стовбур), небесний світ (крона). Також, 3 частини можуть ототожнюватися з родиною — батько, мати і дитина.

Гребінці, грабельки, трикутники з гребінцями

Цей орнамент писанки пов'язаний з водою — зображає хмари і дощ, живильну вологу. Такі писанки розписували у засуху, вірячи, що так можна прикликати небесну воду.

Орнамент писанки гребінці

А також

  • Виноградна лоза — символізує духовне відродження.

  • Дубовий листок — сила, довголіття і терпіння.

  • Баранець — достаток, родючість і успіх.

  • Пташка — символ людської душі.

Орнамент писанки баранячі ріжки



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

а красива росповідь про писанку... мені подобається.


Вхід на сайт

писанки дуже яскрави