Що відбувається з тілом, коли ми їмо яблука

Уельська приказка говорить: “An apple a day keeps the doctor away” - тобто, яблуко в день позбавить від походів до лікаря. Дійсно, найбільш популярний фрукт на планеті (на кожного мешканця Європи приходиться по 25 кг яблук на рік) і один з найдавніших культивованих людиною, заробив репутацію базового продукту у щоденному раціоні. Без райського плоду сьогодні не обходиться жодна рекомендація зі здорового харчування і жодна програма з детоксу. Чи слід зараховувати яблука до списку найдавніших суперфудів?

Яблука

Яблуко сприяє схудненню

І це зовсім не міф. Правда, з невеликими нюансами. Фрукт містить мало калорій - всього 54 на 100 г. До того ж порівняно з іншими фруктами його глікемічний індекс (вплив на рівень цукру у крові) досить низький. Також жорстка структура яблука потребує ретельного пережовування і, відповідно, більш вдумливого споживання. Важливо пам’ятати, що яблука краще всього їсти сирими та цілими, а не у вигляді компотів, соків або по шматочкам. Але розраховувати на те, що ви худнете, поїдаючи яблуко, не слід.

Окрім того, на користь дієтичного ефекту говорить і пектин. Поглинаючи воду у травному тракті, волокна яблука починають розбухати та займати більше місця у шлунку - таким чином ви довше відчуваєте себе ситими.

Яблука та сантиметрова стрічка

Яблука позитивно впливають на зубну емаль

Заява, що яблука роблять емаль зубів світлішою, не зовсім помилкова. Фрукт дійсно допомагає боротися з карієсом завдяки актиоксидантам поліфенолам, які створюють щось на кшталт захисної плівки і попереджують виникнення зубного нальоту. Також, помірна кислотність яблука блокує дію бактерій. Для такої мети найкраще підходять максимально хрумкі сорти.

Дівчина з гарною посмішкою їсть яблуко

Яблуко - це нормально

Яблуко справді є корисним фруктом, і не тільки через високий вміст вітаміну С. Яблуко є джерелом мінералів і поживних речовин, вітаміну А, магнію та заліза. Фрукт зменшує серцево-судинні ризики та знижує запалення дихальних шляхів. Але не слід дуже розраховувати на чудодійні властивості плоду - його корисні компоненти зовсім не надприродні, і їх можна знайти й в інших джерелах, а кількість антиоксидантів тут дуже поступається, наприклад, фіолетовим фруктам і ягодам. Окрім того, деякі сорти яблук - рекордсмени за кількістю пестицидів, і велика помилка думати, що ви зможете змити їх під струменем води. Як варіант, покласти яблуко у слабку оцтову воду на декілька хвилин. А ще краще - почистити його перед споживанням.

Половинки яблука

Яблуко посилює сезонну алергію

Виключити яблука з раціону слід тим, хто страждає від сезонної алергії - на пилок або цвітіння. Плід може посилити реакцію навіть на фоні прийому антигістамінних препаратів, що стає небезпечним.

Собака їсть яблуко



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.