Гелловін - історія та традиції

Гелловін — це язичницьке, дохристиянське свято давніх кельтів. Першочергове значення святкування Гелловіну полягало у вшановуванні духів померлих предків.

У США до святкування Гелловіну починають готуватися заздалегідь, прикрашаючи будинки та купляючи солодощі. Святкують цей день з 31 жовтня на 1 листопада. Найбільшою популярністю свято користується у США, Ірландії, Шотландії, Канаді та Англії. Дещо стриманіше Гелловін відмічають у Австралії та Новій Зеландії. По суті, Гелловін, за рахунок глобалізації, прижився вже у багатьох країнах, проте, не набрав такої мастабності святкування.

Назва свята — скорочення від All Hallows Even, що у перекладі означає “Переддень дня усіх святих”, однак, сьогодні рідко коли почуєш повну назву. Прийнято вважати, що своїм корінням історія свята Гелловін сягає часів кельтів у Ірландії, де спочатку він називався Самхайн. Свято асоціювалось зі збором врожаю та святкувалося язичниками. У 19 столітті його привезли до Америки, а у 20 — воно вже почало поширюватися в інші країни. Християнський напрямок Гелловін отримав завдяки Папі Георгію ІІІ, який переніс його святкування на 31 жовтня. Також, свято є відміченим у окультизмі. Його прибічники вірять, що у цей день духи можуть вступати у контакт із людьми.

Вирізані гарбузи

Святкування та традиції

Найбільш поширеною забавою на Гелловін є “trick-or-treating” - трюк або гостинець. Діти одягаються у різноманітні костюми та ходять по сусіднім будинкам, вигукуючи “trick-or-treat!”, після чого отримують солодощі, фрукти, горіхи тощо. У Ірландії на Гелловін часто запалюють величезні вогнища, а у Шотландії у костюмах до сусідів ходять не лише діти, а й їх батьки. Не лише для того, щоб дивитися за малечею, а просто заради розваги. Коли наступає Гелловін, можна прийти у костюмах навіть у школу, де влаштовуються різні заходи.

Також, дорослі і діти намагаються будь-яким чином розіграти чи налякати одне одного.

Традиція переодягання у костюми на Гелловін виникла на початку 20 століття. Коли свято ще тільки почало поширюватись, і досить тривалий час по тому костюми не виглядали настільки привабливо та кумедно, як сьогодні. Раніше костюми представляли собою або моторошні маски, або пошиті із тканини обличчя людей, що, також, виглядало досить страхітливо.

Ближче до 21 століття, маскарадні вбрання почали бути більш різноманітними та приємними на вигляд. Переважна більшість костюмів представляє собою різну нечисту силу, наприклад, відьом чи вампірів. Також, популярними є вбрання книжкових та кінематографічних персонажів, маніяків, убивць та інших негативних героїв. Проте, позитивні персонажі — феї, русалки, королі, тощо — також користуються пошаною. Дуже часто організовують змагання на найкращий костюм, тому усі зацікавлені вбратись якомога оригінальніше.

Дитячі костюми на Хелловін

Дорослі у Гелловін часто влаштовують вечірки, також, вбираючись у костюми та прикрашаючи домівки. Сценарій проведення свята часто включає різноманітні конкурси та забави. Наприклад, досить часто грають у гру, де потрібно ротом, ні в якому разі не допомагаючи руками, схопити яблуко, що плаває у посудині з водою. Також, поширеною є забава, де людині зав'язують очі і дають торкнутися до різних предметів, називаючи їх моторошними речами. Наприклад, коли гравець засовує руку у миску із виноградом, йому кажуть, що то очні яблука. Костюмовані вечірки — це найбільш популярний та поширений елемент святкування Гелловіну.

У багатьох країнах, зокрема, США, Гелловін є просто раєм для продажів різноманітної святкової атрибутики. У цей день продавці свічок, маскарадних костюмів, вітальних листівок, гарбузів, прикрас для будинку, цукерок та інших солодощів просто тріумфують. Також, на Гелловіні непогано заробляють різні бари, кафе та нічні клуби, прикрашаючи приміщення та влаштовуючи святкування.

У День всіх святих популярністю користуються, також, і парки атракціонів, прикрашені та обладнані на честь свята. Діснейленд, наприклад, щороку влаштовує масштабне святкування Гелловіну в стилі мультфільму Тіма Бартона “Ніч перед Різдвом”.

Гелловін займає досить вагому частку у культурі. Це свято фігурує у множині пісень, фільмів, серіалів, книг та телевізійних шоу. Багато виконавців дають в цю ніч концерти, прикрашаючи сцену традиційною атрибутикою.

Люди у костюмах ходять до сусідів на Гелловін

Атрибути свята Гелловін

Обов'язковим атрибутом є веселощі та танці до ранку у моторошних костюмах, із відповідним до костюму макіяжем. Основна тема костюмів на Гелловін — різноманітна нечисть. Вампіри, вовкулаки, відьми, тощо — їх представники. Однак, на карнавалах користуються популярністю і костюми вільної тематики — феї, королеви, діячі поп-культури та інші. Головними кольорами свята є червоний, чорний та помаранчевий.

Печиво макарон, стилізоване до Гелловіну

Гарбуз на Гелловін, або Джек-світильник

Усім відомо, що головним атрибутом свята Гелловін є гарбуз, із якого видаляють нутрощі, вирізають очі та зловісну посмішку, а всередину поміщають свічку. Проте, не всім відомо звідки саме з'явилась така традиція.

Якщо ви спитаєте про це у мешканців Америки чи Ірландії, вони, напевне, розкажуть вам легенду про п'яничку Джека, який зумів обманути самого диявола. Однак, після смерті Джеку був зачинений доступ до пекла, а до раю його не пускали через розгульне життя. Диявол виконав лише одне його прохання і дав йому щось, щоб освітити шлях — гарбуз зі свічкою всередині. Тому Джек блукав між небом та землею, освітлюючи свій шлях ліхтарем з гарбуза. По цій причині вирізані гарбузи у Гелловін мають назву Джек-світильник. Також, використання гарбуза символізує збір урожаю. Окрім цього, кажуть, що гарбузи використовувались для відлякування злих духів ще друїдами.

Насправді ж гарбуз не завжди користувався пошаною у Гелловін. Спочатку гримаси вирізали з ріпи або брукви. У Англії, Ірландії та Шотландії іноді досі використовують ці овочі. Гарбузи з такою метою почали використовувати у США. Причин тому було дві. По-перше, гарбузи стали більш доступними та дешевими. По-друге, із них легше вирізати гримаси. Зараз до цього атрибуту ставляться досить серйозно. У деяких країнах навіть вирощують особливий сорт, який переважає звичайні гарбузи за розміром. Окрім цього, влаштовують різноманітні змагання з краси, оригінальності та майстерності вирізаних гарбузів.

Джек-світильник

Ворожіння на Гелловін

Язичницькі свята завжди пов'язані із забобонами та ворожінням. Найбільш поширеними були передбачення, пов'язані із заміжжям, погодою та удачею протягом року. Передбачення у Гелловін здійснювали за допомогою яблук (яблука та горіхи вважались продуктами, пов'язаними із потойбічним світом).

  • У Шотландії дівчата зрізують із яблука шкірку, намагаючись зробити її якомога довшою, та кидають через плече. Вважалось, що кинута шкірка мала прийняти вигляд першої літери прізвища судженого.

  • Інший звичай базується на відомому віруванні про Криваву Мері. Це ворожіння полягає у тому, що молоді дівчата повинні в темному будинку піднятися по сходам спиною вперед та провести свічкою перед дзеркалом. Після цього у дзеркалі повинне з'явитися обличчя майбутнього чоловіка. Якщо ж у дзеркалі дівчина побачить череп — це значить, що вона помре, так і не вийшовши заміж.

  • У Скандинавських країнах прийнято готувати традиційний хліб Бармбрек — ситний фруктовий хліб - до Гелловіну. При приготуванні у тісто ховають горох, дерев'яну щіпку, шматочок тканини, монетку та колечко. Предмет, що попався, передбачав майбутнє: горох — не чекати швидкого весілля, щіпка — неприємності у сімейному житті, шматок тканини — бідність, монетка — багатство, колечко — швидке весілля.

  • Кидаючи у натовп дівчат яблука, можна було дізнатися, хто у цьому році першою вийде заміж. Це була та, яка першою піймала та надкусила кинуте яблуко — дуже схоже на сучасну традицію кидання нареченою весільного букета.

  • Ворожіння за допомогою чищення яблука показувало, наскільки довгим буде ваше життя. Чим довшою буде шкірка, зрізана з яблука, тим більше ви проживете.

  • У Шотландії у ніч Гелловіну, перед тим як лягати спати, люди поміщали у попіл вогнища камінь. Вірили, що той, чий камінь змінить своє положення протягом ночі (наприклад, впаде на бік), швидше за все, помре наступного року.

  • У ще одному ворожінні з яблуком приймала участь вся неодружена молодь. Потрібно було прив'язати яблуко на мотузку та крутити над відкритим вогнищем. Той, чиє яблуко впаде першим, першим і одружиться.

  • Ще один спосіб ворожіння — прикріпляти яблучні кісточки на щоку дівчини, називаючи чоловічі імена. Та кісточка, що найдовше протримається і означає ім'я майбутнього чоловіка

  • Як визначити чи буде ваша родина здоровою наступного року? Кожному із членів родини потрібно узяти по ідеальному листку плюща та помістити його у посуд з водою до ранку. Якщо вранці на листі так само немає ні плям ні пошкоджень — той, хто ворожив, буде здоровим протягом усіх 12 місяців.

Ворожіння на Хелловін

Цікаві прикмети та факти про свято

  • Більше 90% проданих гарбузів ідуть саме на прикрашання домівок до Гелловіну.

  • Вважається, що якщо у Гелловін ви побачили павука, то це може виявитись дух, що стежить за вами.

  • Забобонні люди у це свято завжди зачиняють вікна.

  • Рекордно великий гарбуз виростили у 2004 році у Онтаріо. Вага його становила 655 кг.

  • У Америці часто проводять змагання на найшвидше вирізання голови з гарбуза. Рекордний час — 37 секунд.

  • Вважається, що дзвінок у двері відлякує злих духів.

  • У переддень святасГелловін вважається поганою прикметою випікати будь-що.

  • Кажуть, що у цей день легко зустріти відьму. Усе, що потрібно зробити — одягти своє вбрання шиворіт навиворіт та пройтися по місту задом наперед. Інше вірування ж стверджує, що таким чином ви, навпаки, зіб'єте злих духів з пантелику.

  • Якщо свічки, запалені на Гелловін постійно гаснуть — поблизу ширяють злі духи.

Дитина заглядає у Гарбуз



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.