Гарбуз і що з нього приготувати

Гарбуз — чи не найкорисніший овоч. Його відмінні корисні властивості можна перераховувати довго: виводить зайву рідину з організму, покращує травлення і так далі. Гарбуз славиться як багате джерело бета-каротину, дуже потужного антиоксиданту, який сприяє зміцненню нашої імунної системи. Причому чим більш насиченим є помаранчевий колір м'якоті, тим більше у ній міститься бета-каротину. Цим відрізняються сорти “амбар”, “вітамінний” (“мускатний”), “зорька”, “червоний смачний”, “адажіо”.

Дуже незвичайний колір шкірки має гарбуз “аріна” — у нього світло-зелені гладкі плоди масою близько 3-3,5 кг. До речі, це сорт — один з крупних джерел гарбузового насіння, які майже наполовину складаються з корисної олії. У Середні віки баночка гарбузової олії була, у прямому розумінні слова, на вагу золота. Зараз вона теж є досить дорогою і не такою популярною. Тому важливо їсти просте гарбузове насіння, отримане із власноруч вирощеного овочу. Окрім того, зараз є і такі незвичайні сорти, насіння котрих не вкрите оболонкою.

Гарбуз хороший також тим, що дуже добре зберігається. Це стосується усіх його видів. Особливо добре зберігаються ті сорти, які містять найбільше крохмалю. У таких гарбузах з часом збільшується кількість цукрів, що робить плід ще смачнішим і придатним для різних видів кулінарної обробки. Ще один цікавий сорт гарбуза — “каштанка F1”. Названий не на честь героїні відомої розповіді і не через каштановий колір. Річ у тім, що невеликі пласкі темно-зелені плоди мають жовту щільну м'якоть зі смаком смажених каштанів.

Гарбузи зазвичай збирають уже у достиглому вигляді. Яскрава характеристика зрілості — висохла плодоніжка. Однак якщо ви маєте на меті зберігати гарбуз якомога довше, то збирати овоч слід трохи недостиглим — тоді він достигатиме у процесі зберігання. Зрізати їх треба саме з плодоніжкою, інакше плоди можуть швидко зігнити. Якщо ж ви зрізаои пошкоджений плід, то краще одразу приготувати з нього якусь страву: зберіганню такий гарбуз не пілягає.

Гарбузи

Різновиди

Близько 20 видів, які діляться на багаторічні та однорічні. Види гарбузів культивуються як декоративні (наприклад, фігурні гарбузи), їстівні і кормові. Найпоширенішими є їстівні однорічні: гарбуз крупноплідний, гарбуз твердошкірий і гарбуз мускатний.

Основні поживні речовини

Цукор, крохмаль, каротин, нікотинова кислота, мідь, кобальт, цинк, солі калію, кальцію, магнію, заліза, пектин, клітковина, білки, ферменти, вітаміни С, В1, В2, В5, Е.

Гарбуз

Суп-пюре з гарбуза з бальзамічним оцтом

Інгредієнти (5 порцій)

  • 600 г гарбуза в очищеному вигляді.

  • 70 г оливкової олії.

  • 50 г вершків.

  • 40 г очищеної цибулі-порей.

  • 20 г бальзамічного оцту.

  • 1,5 л води або овочевого бульйону.

  • 130 г груш.

  • 10 мл коньяку.

  • Сіль, цукор і перець.

Технологія приготування 

Свіжий гарбуз очистіть від шкірки та насіння, наріжте довільними шматками. Цибулю-порей очистіть, білу частину наріжте соломкою. Очистіть грушу від шкірки та наріжте кубиками. Розігрійте каструлю, додайте 20 г оливкової олії, покладіть цибулю-порей і обсмажте. Додайте у каструлю нарізаний гарбуз і 10 мл коньяку. Залийте весь овочевий бульйон або воду. Рідина повинна повністю закривати гарбуз. Додайте нарізану грушу. Варіть протягом 30-40 хвилин на повільному вогні. Після додайте сіль, перець і цукор (за смаком). Збийте усе блендером прямо у каструлі до однорідного стану. Перед подачею заправте страву вершками і 50 г оливкової олії. При подачі на дно посуду налийте 15 г бальзамічного оцту. Обережно залийте зверху супом. Зверху прикрасьте страву краплями бальзамічного оцту, свіжим базиліком.

Суп-пюре з гарбуза з бальзамічним оцтом

Більше рецептів з гарбуза читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-prygotuvaty-z-garbuza.

А про патисон і що з нього приготувати розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/patyson-i-shcho-z-nogo-prygotuvaty.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.