Особливості харчування людей похилого віку

Згідно із віковою класифікацією, людей похилого віку поділяють на три групи:

  • Люди зрілого віку — 50-60 років.
  • Люди похилого віку — 61-74 роки.
  • Люди старечого віку — 75 років і більше.

Старіння є природним процесом, біологічно закономірним. У його основі — сповільнення ряду фізіолого-біохімічних реакцій, зниження стійкості до зовнішніх чинників, тощо.

Людина похилого віку у магазині

Зміни, що відбуваються в організмі людей похилого віку

Спостерігається пригнічення усіх систем організму, у тому числі, травної системи.

  • Зуби мають жовтуватий відтінок та певну степінь стертості.
  • Зменшується об'єм ротової порожнини, слинних залоз, зникають нитковидні сосочки язика, атрофуються мімічні та жувальні мускулатура, кістки черепу обличчя.
  • Із віком пригнічується продукція слини, тому у людей похилого віку часто спостерігається сухість у роті, тріщини губ та язику.
  • По мірі старіння стравохід дещо видовжується та викривлюється внаслідок збільшення кіфозу грудного відділу хребту, розширення дуги аорти.
  • Збільшується частота рефлюксу (зворотній закид вмістимого шлунку у стравохід), що пов'язане із пониженням тонусу мускулатури стравоходу.
  • Збільшується загальна довжина кишечнику, частіше спостерігається видовження окремих ділянок товстої кишки.
  • Змінюється мікрофлора кишечнику: збільшується кількість гнилосних бактерій, зменшується — молочно-кислих, що сприяє росту продукції ендотоксинів, і, як наслідок, порушення функціонального стану кишечнику та розвитку патологічного процесу.
  • Відбувається зменшення маси печінки.
  • Сечовий міхур збільшується у об'ємі за рахунок видовження, збільшення тонусу мускулатури стінки міхура, зо, також, сприяє застою жовчі. Цей фактор у поєднанні із підвищеним виділенням холестерину створює ризик розвитку сечокам'яної хвороби у людей похилого віку.
  • Атрофічні зміни підшлункової залози починають розвиватись уже після 40 років.
  • Знижується рухлива та видільна функції шлунку. Такі зміни є типовими для 80% людей, старших 50 років.
  • Зменшується кислотність шлункового соку та його травна здатність, що негативно впливає на процес травлення.
  • Знижується у 2-3 рази швидкість всотування поживних речовин у тонкій кишці. Можливе погіршення засвоєння жирів та вуглеводів.
Люди похилого віку

Проте, у першу чергу у людей похилого віку погіршується робота серцево-судинної системи. Виникає та розвивається атеросклероз: хвороба, при якій спостерігається ущільнення стінок кровоносних судин, втрата їх еластичності та виникнення крихкості.

Однак, процес старіння можна сповільнити або прискорити за рахунок харчування:

  • Обмежити раціон для запобігання переїдання.
  • Забезпечити високу біологічну повноцінність раціону.
  • Реалізувати антисклеротичну направленість.

Добова потреба людей похилого віку у поживних речовинах

Енергетична цінність раціону харчування людей похилого віку повинна становити 2500-2600 ккал/добу. Обмежується споживання жирів та цукру.

Білки, жири та вуглеводи

Для людей похилого віку, відповідно до фізіологічних потреб, кількість білків для чоловіків до 75 років становить 69 г, більше 75 — 60 г. Для жінок — 63 та 57 г відповідно. У перерахунку на 1 кг маси тіла потреба у білках становить 1-1,3 г. Включення до раціону харчування людей похилого віку приводить до розвитку атеросклерозу та перевантаженню печінки та нирок.

У раціоні харчування рекомендовані нежирні молочні та рибні продукти, а, також, морепродукти. Потреба у жирах людей похилого віку становить 77 г для чоловіків 60-74 років та 67 для чоловіків 75 і більше, для жінок відповідно — 70 і 63. Частка жирів рослинного походження повинна бути не меншою 30% для повноцінного забезпечення організму поліненасиченими жирними кислотами. Введення до раціону харчування олеїнової та лінолевої жирних кислот (оливкова олія, морепродукти, лляна та конопляна олії) знижує в'язкість крові, попереджує тромбоутворення, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Із раціону харчування людей похилого віку варто виключити продукти із високим вмістом жирів.

Вуглеводи, як основне джерело енергії, повинні складати 50-55% від загальної калорійності раціону харчування. Добова потреба людей похилого віку у вуглеводах становить 333 г для 60-74 років та 290 г для 75 і більше років у чоловіків, і 305 та 275 г у жінок відповідно. Частка простих цукрів у людей похилого віку не повинна перевищувати 10-15% від загальної кількості вуглеводів. Їх надлишок може привести до збільшення синтезу холестерину у печінці, підвищенню цукру у крові та ризику розвитку онкологічних захворювань. Для людей похилого віку рекомендовано включати до раціону харчування достатню кількість клітковини та інших складних вуглеводів. Достатня кількість харчових волокон стимулює перистальтику кишечнику, утворення корисної мікрофлори кишечнику, профілактику онкологічних захворювання.

Вік

кДж (ккал)

Вуглеводи (г)

Жири (г)

Білки (г)

Жінки

60-74

2100

305

70

63

75 і більше

1900

275

63

57

Чоловіки

60-74

2100

333

77

69

75 і більше

2000

290

67

60

Їжа, багата на білки та жири
Мінеральні речовини

Із віком у організмі людини накопичується велика кількість мінеральних речовин, зокрема, солей Са. Вони відкладаються на стінках кровоносних судин, суглобів, порушуючи їх рухливу здатність. Поряд із цим, концентрація мінеральних речовин знижується у деяких тканинах. Часто у людей похилого віку спостерігається легка віддача кальцію кістками.

Також, у похилому віці, зокрема, у жінок, спостерігається дефіцит заліза. Ще одна загроза — зневоднення організму, викликана нестачею споживання рідини або калію.

Вік

Ca (мг)

P (мг)

Mg (мг)

Fe (мг)

I (мг)

Жінки

60-74

1000

1200

400

10

0,15

75 і більше

1000

1200

400

10

0,15

Чоловіки

60-74

1000

1200

400

10

0,15

75 і більше

1000

1200

400

10

0,15

Вітаміни

У харчуванні людей похилого віку вітаміни мають особливе значення, зокрема ті, що мають антисклеротичну, гіпотензивну (зниження артеріального тиску), ліпотропну та антиокисну дії.

Серед цих вітамінів можна виділити вітаміни В6, РР, фолієву кислоту, вітамін Е, каротин. У похилому віці необхідно постійно підтримувати фізіологічний рівень вітаміну С в організмі, оскільки він стимулює окисно-відновні процеси, нормалізує обмін речовин, сповільнює процеси старіння, володіє ліпотропною дією, сприяє засвоєнню заліза.

У людей похилого віку часто спостерігаються випадки полігіповітамінозу (недостача декількох вітамінів). Для компенсації вітамінної недостатності необхідно подбати про збалансованість раціону харчування, у деяких випадках рекомендовано використання вітамінних комплексів.

Вік

C (мг)

А (мкг)

Е (мкг)

В1 (мг)

В2 (мг)

В6 (мг)

Жінки

60-74

80

800

12

1,3

1,5

2

75 і більше

80

800

12

1,1

1,3

2

Чоловіки

60-74

80

1000

15

1,4

1,6

2,2

75 і більше

80

1000

15

1,2

1,4

2,2

Вітаміни та мінерали
Режим харчування

Режим харчування є особливо важливим для людей у похилому віці. Оскільки у цьому віці знижується адаптивна здатність організму, що можу стати причиною неузгодженої роботи регуляторних механізмів, котрі забезпечують відносну постійність поживних речовин у крові.

Раціональне харчування для людей похилого віку попереджує прогресування, викликане процесом старіння, ферментативної та видільної функцій травних залоз. Рекомендоване чотириразове харчування, споживання їжі у однакові години, що сприяє високій засвоюваності.

Збільшення кратності або кількості прийомів їжі пригнічує збудливість харчового центру та зменшує апетит. Якщо наявна схильність до ожиріння та підвищений апетит, доречно їсти 5 разів на добу. Цей режим харчування рекомендований для усіх категорій людей похилого віку.

Рекомендовані наступні варіанти розподілення енергії при чотириразовому харчуванні:

  • 25-30% на перший сніданок, 15-20% на другий, 40-45% - обід, 10-15% - вечеря.
  • 25% (600-700 ккал) на перший сніданок, 15% (300-400 ккал) — на другий, 35% (900-1000 ккал) — обід, 25% (600-700 ккал) — вечеря.

При наявності схильності до ожиріння та збільшенні кратності прийомів їжі, рекомендоване порівняно рівномірне розподілення енергоцінності раціону протягом доби, або передбачаються додаткові прийоми — компоту, кефіру або фруктів — між основними трапезами, а, також, перед сном.

Харчування людей похилого віку

Основні принципи харчування людей похилого віку

  • Споживати рибні та м'ясні страви, а, також, основну кількість жирів у денну та ранкову частини доби.
  • Під час вечері варто виключати їжу, що містить велику кількість повареної солі та екстрактивні речовини, і обирати молочну продукцію, оскільки вона під час сну пригнічує роботу шлункових залоз. Молочні продукти під час нічного сну не змінюють активність фізіологічних систем. А солені, м'ясні та рибні страви, у свою чергу, можуть негативно впливати на серцево-судинну та дихальну системи: артеріальний тиск, частота пульсу та дихання зберігаються на попередньому рівні й іноді збільшуються замість зниження.
  • Людям похилого віку у харчування варто надати перевагу тушкованим та вареним стравам, вегетаріанським супам. Потрібно скоротити споживання смажених та надміру жирних, гострих страв, маринадів, соусів, оскільки вони приводять до перевантаження травних залоз. Важливу роль відіграють зовнішній вигляд страв, запах та смак, оскільки сприяє активнішому виділенню травних соків, а, позаяк, і кращому травленню та засвоєнню їжі.
  • Антисклеротична направленість раціону харчування людей похилого віку передбачає обмеження споживання продуктів, що містять холестерин (субпродуктів, яєчних жовтків, тощо), легкозасвоюваних вуглеводів (кондитерських виробів, цукру та варення), продуктів, багатих на вітамін D, азотисті екстрактивні речовини, із великою кількістю солі. Необхідно включити до раціону харчування продукти, багаті на клітковину (житній хліб аз висівками, сухарі, нездобне печиво), вітаміни, солі калію та магнію, а, також, рослинні олії. У якості м'ясних продуктів рекомендовані нежирна баранина, яловичина, індичка, свинина, переважно, у вигляді запечених та варених страв. Риба, також, повинна бути нежирною, у тому числі, один раз на тиждень рекомендована вимочений нежирний оселедець.
  • Особливе місце варто відвести гарнірам та овочевим стравам: салатам із рослинними оліями та вінегрети, капуста, картопля, помідори, огірки, гарбуз, кабачки, петрушка, кріп, у невеликих кількостях — боби, квасоля, гриби, горох, шпинат.
  • Норма жиру у раціоні харчування людей похилого віку повинна становити 70-80 г, 1/3 частина яких — рослинні олії. Якщо є схильність до ожиріння, потрібно скоротити споживання борошняних та круп'яних виробів, солодощів, сметани, топленого та вершкового масел.
  • Із молочної продукції рекомендовані: нежирні сорти сирів, нежирний творог та страви із нього, простокваша, кефір, ацидофілін.
  • У якості напоїв варто надати перевагу чаю, неміцній каві, чаю з молоком, фруктовим, ягідним та овочевим сокам.
  • Необхідно забезпечити різноманіття раціону харчування. Недопустимим є зловживання якою-небудь групою продуктів харчування.

Раціональна організація харчування людей похилого віку має позитивний вплив на метаболізм, підтримує нормальну працездатність та здоров'я.

Харчування людей похилого віку - вибір

Приклад добового раціону харчування для людей похилого віку

  • Перший сніданок: омлет — 100 г, молочна вівсяна каша — 150 г, чай з молоком — 150/50 г.
  • Другий сніданок: свіжі фрукти або ягоди — 150 г, печене яблуко — 130 г.
  • Обід: салат із моркви зі сметаною — 100 г, вегетаріанський суп — 250 г, відварна риба, запечена із картопляним пюре — 85/150 г, компот — 150 г.
  • Підвечірок: відвар шипшини — 150 мл, овочевий або фруктовий сік — 200 мл.
  • Вечеря: творожний пудинг — 100 г, голубці, фаршировані овочами (на рослинній олії) — 150 г.
  • Перед сном: кефір — 200 мл.
  • На весь день: хліб — 250-300 г, цукор — 30 г, масло вершкове — 10 г.


Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.