Побічні ефекти дефіциту калорій

Часто, як тільки новорічні свята пройдуть, люди починають задумуватися про дієту, щоб компенсувати святкові наїдки. Як дізнатися, чи розумно ви обмежуєте калорії? Давайте дізнаємося більше про те, як реагує організм людини на скорочення кількості калорій, особливо якщо робити це занадто різко і без належної стратегії.

Різке скорочення калорій має низку наслідків як у коротко-, так і в довготривалій перспективі. Короткострокове обмеження калорій може привести до дефіциту поживних речовин, посилення голоду, зниження рівня енергії, погіршення працездатності та відновлення, а також гормональних змін.

Довгострокове обмеження калорій приводить до метаболічної компенсації, під час якої організм адаптується та спалює менше калорій у стані спокою для виживання. Це ускладнює схуднення і, навпаки, збільшує ймовірність зайвої ваги.

Жінка збирається їсти вівсянку

Закреп

Закреп не часто розглядають як симптом недостатнього споживання їжі, але значне обмеження калорій значно сповільнює роботу травного тракту. З часом це може привести до закрепів.

Хоч дефіцит калорій часто спочатку сприяє схудненню, він може супроводжуватися проблемами, пов’язаними з нестачею поживних речовин, які людина отримує з їжі. Щільність поживних речовин визначається як кількість нутрієнтів порівняно з калорійністю споживаних продуктів.

Однією з проблем можуть бути хронічні закрепи. При неправильно продуманому дефіциті калорій часто не вистачає об’єму їжі, вмісту клітковини і навіть води для підтримки регулярності травлення. Хронічний закреп може привести до сильного болю, геморою, звуження кишкового проходу та збільшення ризику раку товстої кишки.

Тост з ягодами

Гормональні збої

Гормони процвітають в організмі, який добре харчується, оскільки їх виробництво вимагає значної кількості енергії, макро- та мікроелементів. Серйозна нестача будь-якого з них загрожує гормональними збоями, а у жінок — порушенням менструального циклу.

Тривале обмеження калорійності раціону зменшує вироблення статевих гормонів, що приводить до змін у лібідо та статевій функції. Нерегулярність та інші порушення циклу у жінок можуть бути ознакою недоїдання.

Приготування їжі

Дефіцит поживних речовин

Здавалося б, очевидно, але дефіцит поживних речовин може досягти серйозного рівня, якщо суворо обмежити харчування у довготривалій перспективі. Зменшення споживання калорій може означати серйозних дефіцит нутрієнтів, якщо робити це неправильно.

Водночас, багато людей, навпаки, перевищують загальну рекомендовану кількість калорій, але це не означає, що вони отримують всі необхідні поживні речовини. Дослідження показують, що людині все ще може бракувати важливих нутрієнтів, навіть після того, як вона з’їла забагато.

Багато хто думає, що якщо вони їдять великими порціями, то у них не може бути дефіциту поживних речовин, але це не так. Незалежно від того, обмежуєте ви споживання калорій чи ні, слід зосередитися на якості, а не кількості їжі.

Поширеним засобом створення дефіциту калорій є обмеження споживання жирів. Однак, недостатня кількість жирів завадить засвоїти певні вітаміни з їжі. Як результат, усі спроби схуднути будуть марними, адже занадто суворе обмеження калорійності раціону і поживних речовин приведе до того, що їх буде недостатньо для підтримки метаболізму, гормонів та інших ключових факторів здорової ваги.

 

Пуста тарілка

Голод

Багато хто знає, як це: спочатку забути про обід у щоденних турботах, а потім відчувати звіриний голод. При обмеженні споживання калорій підвищений голод може стати невідворотною реальністю.

Надмірне обмеження калорійності раціону часто приводить до того, що шлунок виділяє більше греліну, який є гормоном голоду. Посилення і незадоволення голоду може, у свою чергу, викликати головний біль, нудоту, втому та проблеми з концентрацією.

Різкий дефіцит калорій без уваги до продуктів, які допомагають контролювати відчуття голоду — білки, клітковина та жири — загрожує надмірним апетитом, що значно ускладнить дотримання дієти.

Слід звернути увагу на ситну їжу, яка містить вищезгадані нутрієнти, щоб уникнути постійного відчуття голоду і невдоволення. Саме тому обмеження калорійності раціону слід робити після консультації спеціаліста, який допоможе скласти збалансоване меню.

Ланч-бокс

Нестача енергії

Калорії — це енергія, яку організм використовує як паливо. Таким чином, при скороченні споживання калорій рівень енергії також неминуче падає.

Позаяк, обмеження калорійності раціону безпосередньо впливає на продуктивність протягом дня. І хоч, зазвичай, ми сприймаємо прояви голоду як відчуття порожнечі чи бурчання у шлунку, він також може проявлятися проблемами з концентрацією чи постійними думками про їжу. Важливо знати, як ваше тіло реагує на голод, і діяти відповідно. Якщо при зменшенні споживання калорій ви помічаєте падіння рівня енергії чи збільшення необхідного часу для виконання повсякденних завдань, можливо,ваше харчування є недостатнім.

Приготування піци

Потяг до їжі

Ще у 1944 році 36 чоловіків досліджували протягом року, щоб виявити психологічні наслідки голодування. Попри те, що дослідження застаріло за сучасними стандартами, воно багато чого розповіло про реакцію людського мозку на голодування і зараз вважається знаковим дослідженням у галузі харчування. Зрештою, подібне дослідження ніколи не може бути проведене з етичної точки зору сьогодні, позаяк, багато хто спирається на нього, щоб зрозуміти, що відбувається з людською психікою під час дефіциту їжі.

На той час результати були приголомшливими: учасники стали одержимі їжею, часом прийому їжі і почали хотіти продуктів, яких раніше ніколи не любили і не куштували. Окрім того, коли дослідження завершилося у 1945 році, багато чоловіків описали невгамовне бажання постійно їсти.

Це дослідження може слугувати застереженням щодо занадто суворого обмеження калорій: екстремальне зменшення калорійності раціону має наслідки як для фізичного, так і для психічного здоров’я, які виходять далеко за межі часу, під час якого людина дотримується суворої дієти.

Шоколад і яблуко у руках

Обмеження калорій треба проводити відповідально і з наглядом спеціаліста. Переконайтеся, що скорочення калорійності раціону не є занадто швидким і суворим.

Уважно спостерігайте за будь-якими реакціями організму, наприклад, закреп, гормональні зміни, сильний голод або одержимість їжею. Найкраще звернутися по допомогу до кваліфікованого дієтолога, який допоможе скласти збалансований раціон, що задовольнить потреби організму і сприятиме здоровій вазі.

Жінка їсть салат



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.