Погані поєднання продуктів - основні причини та правила

Люди споживають їжу у будь-яких поєднаннях, не задумуючись про фізіологічні закони, згідно з якими працює травна система людини. Складаючи раціон харчування, необхідно враховувати межі, у яких можуть нормально працювати травні залози та ферменти, що ними виділяються. Лише таким чином можна досягти того, що їжа принесе максимум користі та мінімум шкоди. Адже, врешті решт, ми отримуємо здоров'я та силу не завдяки тому, чого і скільки ми їмо безпосередньо, а завдяки правильному засвоєнню поживних речовин, наявних у споживаних продуктах. Що можна гарантувати у випадку, коли шлунок захищений від поганого поєднання їжі. Якщо ж у шлунку та кишечнику будуть виникати процеси бродіння, то вони не зможуть забезпечити організм необхідною енергією, вітамінами та поживними речовинами, що містяться у продуктах харчування.

Ланч-бокс

Основні принципи поєднання продуктів

Основним правилом поєднання продуктів є те, що різні продукти для свого засвоєння потребують різних, із відповідними реакціями, травних соків, тобто — впливу на їжу відповідних ферментів (ензимів).

Соки, що виділяються травними залозами, представляють складні, добре пристосовані до виконуваних функцій, рідини, що містять ферменти. Для кожного набору продуктів є необхідною (а, значить, виробляється організмом) відповідна комбінація травних соків зі специфічними властивостями. Травні залози можуть виділяти різні кількості соків, що різняться за своїми властивостями. Характер соку відповідає вимогам їжі, на яку він впливає. Вуглеводні продукти отримують сік, багатий ензимами, що розщеплюють виключно вуглеводи, білкова — ферментами, що діють на білки, тощо.

Позаяк, погані поєднання продуктів харчування можу викликати збої у виділенні відповідних травних соків, що приведе до порушень засвоєння їжі.

Фрукти,якщо їх споживати правильно (свіжими, сирими, окремо від іншої їжі, натщесерце, перед їжею), зазвичай, засвоюються протягом 40-60 хвилин. Овочі, що споживаються окремо або у правильному поєднанні, засвоюються протягом 2 годин. При цьому, організм людини пристосований до їх засвоєння і фізіологічно, і генетично.

Стосовно поєднання овочів з іншими продуктами, необхідно знати декілька правил, щоб не страждати від нетравлення, дискомфорту, метеоризму та інших симптомів, що, навіть, можуть привести до хронічних захворювань.

Фрукти і овочі перетравлюються у тонкому кишечнику, дуже швидко покидаючи шлунок. Хліб та м'ясо, навпаки, повинні спочатку обробитись соками шлунку. У випадку поєднання м'яса, хліба та фруктів одночасно, у шлунку починається процес бродіння з утворенням алкоголю, оцтової кислоти та інших небажаних продуктів. Позаяк, продукти не є шкідливими самі по собі, а шкідливі їх погані поєднання.

Несумісні продукти, потрапляючи одночасно у шлунок, порушують природний процес травлення та стають отруйними.

Усім відомо, що погано поєднуються такі продукти, як: риба та молоко — два білки одночасно, молоко та фрукти — не варто поєднувати фрукти ні з чим, яйця та риба — знову ж таки, два білки одночасно, що викликає перевантаження травного тракту, горох та цукор — білок та вуглеводи є поганим поєднанням, курятина та кисле молоко — ті ж самі два білки, мед та масло — жири і вуглеводи.

Основу кожної трапези повинні складати свіжі зелені овочі. При чому, основна їх частина (якщо не всі) повинна бути у сирому вигляді.

Як не дивно, у салати небажано додавати багато олії та кислоти: надлишок кислоти заважає засвоєнню крохмалю та білків, а олія пригнічує виділення соляної кислоти у шлунку.

Соки капусти та інших овочів стимулюють виділення шлункового соку, а, також, ферментів — тому дуже добрим є поєднання м'яса або риби із зеленими овочами.

Фрукти, спожиті одночасно з іншою їжею, можуть у шлунку та кишечнику перетворюватись у гниючу масу. Саме тому, краще їсти їх окремо — організму потрібно буде усього 40-60 хвилин для їх повного перетравлення. Також, намагайтесь не поєднувати кислі та солодкі фрукти.

Родина обідає

Групи продуктів та їх властивості

Група 1: Солодкі фрукти

  • До цієї групи належать наступні продукти: банан, фінік, інжир, хурма, усі сухофрукти.

  • Ідеальні для поєднання продукти: один з одним (банан та інжир), напівкислі фрукти (яблуко із хурмою), кисломолочні продукти (простокваша та фініки).

  • Допустимі для поєднання продукти: горіхи, крохмалисті та помірно крохмалисті овочі, зелень, некрохмалисті овочі, молоко.

  • Поєднання з іншими продуктами є причиною бродіння.

  • Не варто їсти фрукти або фруктові соки на десерт.

  • Найкраще споживати фрукти як окрему страву, за півгодини-годину до споживання їжі.

Група 2: Напівкислі фрукти

  • До цієї групи належать наступні продукти: абрикос, манго, кавун, диня, чорниця, солодкі на смак яблуко, груша, виноград, вишня, персик, слива. Також, до цієї групи належить помідор.

  • Ідеальні для поєднання продукти: один з одним (слива з яблуком), солодкі фрукти (хурма із грушею), кислі фрукти (апельсин та персик), кисломолочні продукти (кефір та яблука).

  • Допустимі для поєднання продукти: білкові продукти, що містять багато жирів — сир, горіхи, жирний кисломолочний сир (груша з горіхами, вишня з сиром), зелень та некрохмалисті овочі (сливи та огірок).

  • Шкідливі для поєднання продукти: білкові продукти (м'ясо та яблука, яйце та абрикос), крохмалі (хліб і виноградний сік), напівкрохмалисті овочі (гарбуз та слива). Такі поєднання викликають бродіння.

  • Диню та чорниці не варто поєднувати із будь-якими іншими продуктами. Споживати їх потрібно як самостійну страву, або у малих кількостях за годину до їжі.

Група 3: Кислі фрукти

  • До цієї групи належать наступні продукти: апельсин, мандарин, грейпфрут, ананас, гранат, лимон, кислі на смак яблуко, груша, вишня, слива, персик, виноград, смородина, ожина, журавлина.

  • Ідеальні для поєднання продукти: напівкислі фрукти (яблуко та грейпфрут), молоко та кисломолочні продукти (апельсин та ряжанка).

  • Допустимі для поєднання продукти: жирний кисломолочний сир, горіхи, насіння, сири, зелень та некрохмалисті овочі (салат зі смородиною).

  • Погані для поєднання продукти: білкові продукти (яйце та мандарин, риба із журавлиною), крохмалі (картопля та апельсин), солодкі фрукти (фініки та ананас), напівкрохмалисті овочі (зелений горошок з лимоном).

Група 4: Некрохмалисті овочі

  • До цієї групи належать наступні продукти: огірок, капуста, солодкий перець, стручкова квасоля, тощо.

  • Вдалі для поєднання продукти: білки (огірки та м'ясо), жири (олія та капуста), помірно крохмалисті овочі (кабачок та помідор), крохмалі (огірки та хліб), зелень (цибуля, кріп та солодкий перець).

  • Допустимі для поєднання продукти: будь-які фрукти.

  • Недопустимі для поєднання продукти: молоко.

Група 5: Помірно крохмалисті овочі

  • До цієї групи належать наступні продукти: буряк, ріпа, бруква, морква, морська капуста, кабачок, баклажан, гарбуз, зелений горошок.

  • Хороші для поєднанняпродукти: крохмалі (хліб та кабачки), некрохмалисті овочі (огірок та зелений горошок), жири (сметана та морква), зелень.

  • Допустимі для поєднання продукти: кисломолочні продукти (морква з кефіром), сир, кисломолочний сир, горіхи, насіння.

  • Погані для поєднанняпродукти: білки (м'ясо та баклажани, яйця із зеленим горошком), цукри (варення з гарбузом), фрукти (банан і ріпа), молоко.

Продукти

Група 6: Крохмалисті продукти

  • До цієї групи належать наступні продукти: пшениця, жито, овес та вироби із них, крупи: гречана, пшоняна, перлова, рисова, а, також, картопля, каштани, тощо.

  • Хороші для поєднання продукти: зелень (салат з хлібом), некрохмалисті овочі (гарбузова каша).

  • Допустимі для поєднання продукти: один із одним (макарони з хлібом), жири (каша з маслом). Такі поєднання є небажаними для людей, схильних до повноти. Поєднання крохмалистих продуктів з жирами бажано доповнювати зеленню або некрохмалистими овочами. У окремих випадках допускаються поєднання з сиром (хліб з сиром), горіхами, насінням.

  • Погані для поєднання продукти: тваринні білки (м'ясо та хліб, риба і картопля), молоко, цукри (каша з цукром, хліб з варенням), фрукти (яблука та картопля, виноград і хліб).

  • Гриби у будь-якому вигляді, квашена капуста та інші соління (огірки, помідори, тощо) є добре сумісні з картоплею, але погано сумісні з хлібом.

Група 7: Білкові продукти

  • До цієї групи належать наступні продукти: м'ясо, риба, яйця, домашній сир, сир, молоко, простокваша, кефір, тощо, суха квасоля, боби і горох, горіхи (окрім, арахісу), соняшникове та гарбузове насіння.

  • Ідеальні для поєднання продукти: зелень (салат з сиром), некрохмалисті овочі (огірки та риба).

  • Допустимі для поєднання продукти: помірно крохмалисті овочі (кабачки та м'ясо).

  • Небажані для поєднання продукти: жири (сметана та м'ясо), кислі та напівкислі фрукти (яблука та яйця).

  • Недопустимі для поєднання продукти: одне з одним (м'ясо та сир), крохмалисті продукти (хліб та яйця, каша із м'ясом), цукри (цукор та яйця), солодкі фрукти (банани та риба).

  • Винятки: поєднання жирного кисломолочного сиру, сирів, горіхів, насіння з кислими та та напівкислими фруктами і ягодами (яблука з кисломолочним сиром), молока з солодкими та напівкислими фруктами або ягодами (інжир і молоко), кисломолочних напоїв з солодкими, напівсолодкими та кислими фруктами (банан і ряжанка, абрикоси та кефір).

Група 8: Зелень

  • До цієї групи належать наступні продукти: щавель, кульбаба, кропива, подорожник, цибуля, салат, коріандр, редька, хрін, цикорій, шалфей, акація, пелюстки троянд, тощо.

  • Добре поєднується з будь-якою їжею, окрім молока.

Група 9: Жири

  • До цієї групи належать наступні продукти: вершкове та топлене масло, рослинні олії, сало та інші тваринні жири, вершки, сметана.

  • Хороші для поєднання продукти: зелень (салат зі сметаною), некрохмалисті овочі (вершки та огірки), помірно крохмалисті овочі (кабачок з маслом чи олією).

  • Допустимі для поєднання продукти: крохмалі (масло та хліб). Таке поєднання бажано доповнювати зеленню або некрохмалистими овочами.

  • Погані для поєднання продукти: тваринні білки (сметана та яйця), фрукти (сметана та яблука), цукри (кондитерські вироби, цукор і вершки).

Група 10: Цукри

  • До цієї групи належать наступні продукти: білий та коричневий цукор, мед, варення, сиропи.

  • Краще всього споживати окремо від усіх продуктів, за годину-півтори до їжі.

  • Допустимі для поєднання продукти: зелень, некрохмалисті овочі.

  • Погані для поєднання продукти: білки, крохмалі, жири. Тому варто відмовитись від десертів.

  • Виключення: мед. У помірних кількостях він сумісний з усіма продуктами, окрім, тваринної їжі.

Фруктовий салат

Продукти, які краще споживати окремо

  • Молоко.

  • Дині. Піддаються процесу травлення швидше, ніж інші продукти, іноді ферментуються навіть із фруктами. Позаяк дині є солодкими фруктами, їх можна іноді поєднувати з солодкими, але у жодному разі не з кислими фруктами.

  • Рідини. Зазвичай рідини не варто споживати з густою їжею. Рідини швидко потрапляють у тонку кишку, змивають та розбавляють усі травні соки і ферменти, сповільнюючи, таким чином, процес травлення. Рідини потрібно випивати, принаймні, за 20 хвилин до споживання їжі, а не під час або одразу після трапези. Рідини можна споживати, також, через годину після споживання їжі.

  • Фрукти. Їх варто споживати окремо, за пів години до споживання їжі, і ніколи під час або одразу після трапези. Споживані окремо фрукти швидко перетравлюються та засвоюються організмом, а разом із іншими продуктами — затримуються разом із їжею та викликають процеси гниття.

  • Цукор. Усі солодкі продукти (цукерки, солодкі напої, тощо) варто споживати окремо від усього, переважно, за 30 хвилин до основної трапези, і не варто їсти під час або одразу після споживання їжі.

  • Фруктові соки. Усі фруктові соки надходять у тонку кишку швидше, ніж м'якоть фруктів. Затримка виведення соків з густою їжею приводить до бродіння. Тому соки варто споживати окремо.

  • Кислі фрукти. Кислі фрукти сповільнюють розщеплення білка та крохмалю і починають бродити, якщо споживаються разом із густою їжею, внаслідок сповільненого всотування. Позаяк, кислі фрукти варто споживати натщесерце. Однак, їх можна їсти перед основним прийомом їжі з салатом та овочами, але варто уникати поєднання з солодкими фруктами.

  • Молочні продукти. Молоко, молочні напої, йогурт, кисломолочний сир, морозиво — бажано споживати окремо.

Надпис EAT, викладений з чорниці

Поєднання продуктів

Продукти

Вдалі поєднання

Погані поєднання

Напівкислі та некислі фрукти

Кисле молоко

Кислі фрукти, крохмалі, білки, молоко

Кислі фрукти

Інші кислі фрукти, горіхи,  кисле молоко

Солодощі, крохмалі, білки (окрім горіхів)

Зелені овочі

Білки, крохмалі

Молоко

Крохмалі

Зелені овочі, тваринні та рослинні жири

Білки, фрукти, кислоти, цукри

Усі види м'яса

Зелені овочі

Молоко, крохмалі, солодощі, білки, кислі фрукти та овочі, вершкове масло та рослинні олії, вершки

Більшість горіхів

Зелені овочі, кислі фрукти

Молоко, крохмалі, солодощі, білки, кислі продукти, вершкове масло та рослинні олії, вершки

Яйця

Зелені овочі

Молоко, крохмалі, солодощі, білки, кислі продукти, вершкове масло та рослинні олії, вершки

Сир

Зелені овочі

Крохмалі, солодощі, білки, кислі фрукти, вершки, вершкове масло та рослинні олії

Молоко

Окремо або із кислими фруктами

Білки, зелені овочі, крохмалі

Тваринні та рослинні жири

Злакові, зелені овочі

Білки

Дині

Окремо

Усі продукти

Злакові

Зелені овочі

Кислі фрукти, білки, солодощі, молоко

Салати, бобові (окрім зелених), горох

Зелені овочі

Білки, солодощі, молоко, фрукти, вершкове масло та рослинні олії, вершки

Гарно сервірована тарілка з фруктами

Погані поєднання продуктів

Продукт

Несумісні продукти

Молоко

Банан, вишня, йогурт, яйця, м'ясо, диня, риба, кислі фрукти, рис басматі, дріжджовий хліб, простокваша, кефір, кисломолочний сир, кавун

Йогурт

Молоко, диня, кислі фрукти, гарячі напої (включаючи каву та чай), манго, крохмаль, сир, банани

Диня

Усі продукти, зокрема: зернові, крохмаль, смажені страви, сир, молочні продукти, картопля

Яйця

Молоко, йогурт, диня, сир, фрукти, картопля

Крохмаль

Банан, яйця, молоко, фініки

Мед

Топлене масло — у рівних пропорціях

Кукурудза

Фініки, родзинки, банани

Лимон

Йогурт, молоко, помідор

Картопля

Диня

Кавун

Усі продукти

Редис

Молоко

Фрукти

Будь-які овочі

Піца



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Хороший сайт!♥♡♥♡♥♡♥♡


Вхід на сайт

Доброго дня!
Вкажіть, будьласка, якими ви користувались джерелами для даної статті?


Вхід на сайт

Вхід на сайт

В таких речах треба вказувати джерело.
Якщо за Вашими даними не сумісне молоко з яйцями то як можна зробити омлет?


Вхід на сайт

Доброго дня, посилання на джерела уже були вказані вище:

Опубліковано san-ayt-j Чтв, 06/09/2016 - 10:34
Доброго дня, ось основні з використаних ресурсів: http://soilandhealth.org/wp-content/uploads/02/0201hyglibcat/020126shel… http://www.bibliotekar.ru/605/37.htm http://bodyecology.com/articles/food_combining_optimal_health_and_weigh… http://www.inmoment.ru/beauty/health-body/compatibility-products.html

Щодо того, як приготувати омлет - дані правила не вводять категоричну заборону на поєднання вказаних продуктів, вони просто показують, які продукти не бажано поєднувати між собою, щоб не ускладнювати процес травлення.


Вхід на сайт

Омлет можна зробити й без молока)) Насправді, поєднання козеїну(молока) з білком - це "бомба", яка може спрацювати не одразу, а накопичуватись в організмі і пізніше викликати дуже багато алергічних реакцій. Про це пишуть багато наукових видань.


Вхід на сайт

От доречі, щодо цього, мене завжди тушнило від омлету… і я ніяк не могла зрозуміти чому, а тепер розумію (оскільки неправильне поєднання завжди у мене викликає таку реакцію, це ж стосується і м’яса з сметану о вис соусом чи м’яса з медом)


Вхід на сайт

Доброго дня! ТВОРОГ як ви написали це російське слово! Творог це не вид сиру,це і є сир в перекладі з Російської на Українську буде СИР! Сир - твердий , сир - плавлений і просто СИР або ДОМАШНІ! А чомусь на сир (домашній ) кажуть творог ПОМИЛКОВО!)


Вхід на сайт

Підтримую.
В українській мові слова "творог" немає.

Згаданий в статті "творог" українською буде "сир". Якщо раптом виникне потреба уточнення, то "кисломолочний сир", "домашній сир". Проте, таке уточнення майже завжди зайве.

А "гауда", "пармезан" тощо мають назву "твердий сир".

Отже, є слова "сир" і "твердий сир". І ніяких "творогів".


Вхід на сайт

Дякуємо за ваші коментарі. Виправили "творог" на "домашній сир".


Вхід на сайт

Воду пити за 2 хвилини до їжі? Може малося на увазі 20 хвилин? Бо 2 хвилини це теж саме, що пити з їжею


Вхід на сайт

Ви маєте рацію - за 20 хвилин. То була друкарська помилка. Дякуємо, що звернули нашу увагу.


Вхід на сайт

У вашій таблиці 1, там де хороше поєднання молоко і кислі фрукти поєднуються . А в таблиці , де несумісні продукти :моло ко і кислі фрукти - не сумісні. Що за фантазії?


Вхід на сайт

У таблиці 1 замість звичайного молока мало бути кисле. Дякуємо, що звернули на це увагу, виправили.


Вхід на сайт

Що за бред... люди ви в школі вчились? Згадайте що таке білок... як може бути несуміхні білки?... амінокислоти всіх білків однакові, відрізняється їх послідовність в даному полімері... і ще в молоці ферменти для засвоєння молока знаходяться в самому молоці... тим більше в травлені, основну роль грають наші симбіонти бактерії, а ферменти нам потрібні, наприклад для розчеплення цукрів, чи виділення енергії з простих полімерів, чи для виділення потрібних полімерів, наприклад жири не водорозчині зато спирторозчині... а що, до риби з молоком, є такий рецепт щука в молоці з цибуле... і ніяких розладів травлення... а краще перед тим як щось таке писати треба спиратись на біохімію, мікробіологію(бакткрії симбіонти людини, бактерії трівного тракту), цистологію (процес травлення закінчується в клітині)... вибачайте звичайно, але дана статья, це як в кінці "спорчиного телефона", щось похоже, але повна дурниця, усе через публіцистику, яка не є науковим текстом, і написана людиною далекою від даної теми...


Вхід на сайт

Богдане, ви застаріли... Зі своєю псевдонаукою, на мою думку... Далеко не все, що людство натворило в попсовому аспекті є позитивним... Щоб побачити риси істини (в будь якій сфері) потрібно заглядати як надалі в глибини історії...


Вхід на сайт

Чудовий! Надзвичайно корисний сайт
Дякую


Вхід на сайт

Тут інформація сама собі суперечить:
Помірно крохмальні погано поєднуються з білками
І
Допустиме поєднання білків з помірнокрохмальними
Також там де поєднання крохмальних продуктів з некрохмальними згадана гарбузова каша, хоча гарбуз є помірнокрохмальним
щось не сходиться...


Вхід на сайт

У статті наведені різні варіанти і приклади поєднання продуктів. Деякі продукти не дуже добре поєднуються між собою, але їх поєднання у невеликих кількостях допустиме, оскільки великої шкоди вони не завдадуть. На жаль, у рецептах повсякдених страв дуже рідко можна суворо дотриматися усіх рекомендацій.


Вхід на сайт

Поєднувати кашу (вівсяну пшеничну гречану та інші) та яйце не бажане так?


Вхід на сайт

Так, таке поєднання є небажаним. І каші, і яйця найкраще поєднувати із зеленню та некрохмалистими овочами.


Вхід на сайт

Де ви були годину тому коли я додумався їсти рибу а потім запив молоком


Вхід на сайт

Якби технологи їжі прочитали це ... Технологія їжі зовсім не заперечує поєднання будь-яких продуктів. Все в залежності від роботи, яку виконує людина, стилю життя (потреби для побудови повноцінних клітин), білки можуть поєднуватись, молоко можна з хлібом і цукром, і варенням. Якщо хочеться. Інша річ -величина порції, вкидання як в топку, збіднене тренування своїх рецепторів, коли в раціоні одне й те саме чи рекламне. Чи те, що є. Особливий капець- це "свайби", свята, де "все шо є" втрамбовується.
До речі, водою можна запивати їжу. Якщо хочеться. Хоча, як на мене, варто пережовувати , змішуючи з слиною (ферменти, це ті ж самі білки, які супроводять пережовані шматки їжі до місця синтезу), а щоб слина була- потрібен голод і вживання води, а не стрес зажерти. Щоб води хотілось- присідання, ну хоча б 20 разів. А щоб була сила присідати- білок вживати в усякім поєднанні. Як тіло захоче. Коли тіло захоче.
Вареничок, пиріжечок, а не миска вареників чи 4 пиріжки замість обіду сидячим робітникам. Ретельно прожувати, 20-30 хв побайдикувати і знову як на світ народився.
Людина, яка має здоровий ШКТ ніколи не поєднає несумісне для неї особисто, тіло само знає який вітамін з яким і коли єднати. І поєднає тоді, коли треба якогось паразита заблудлого винести з організму. Захочеться такого, що в інший момент зроду б не подумав про це. Тому потрібно пробувати все, що є.
Це для хворих людей стаття, в яких не в порядку органи та їжа бідна білками. Бо білки всюду потрібні- як джерело амінокислот для побудови клітини; як білок альбумін, що транспортує ті ж білки і водночас, при нестачі білків, транспортна функція знижується, а будівельна забирає альбумін, як джерело амінокислот. Страждає транспортна система.
А ще є імунні білки, які ніколи не пропустять до місця синтезу шматки їжі, які не змочені слиною. Ферменти- це рідні (як родич чи свояк) для тіла, згідно коду ДНК людини, білки, тобто вони і тільки вони є маркерами, що шматок їжі направляється на місце синтезу, а не валяється по кишківнику просто так для 5 кг бактерій. І несе цей шматок "свояк", "кум","брат" ☺. Тоді імунка не видасть реакцію на чужака без родинного супроводження- не буде алергії, мінімум побічних реакцій від ліків, вітаміни засвояться, а не вийдуть з потом чи мочою.