Що таке дієта 5:2

Давайте згадаємо про систему харчування, описану англійським лікарем-дієтологом Майклом Мослі у книзі “Швидка дієта 5:2”. Вона досить швидко стала бестселером та отримала мільйони послідовників у всьому світі. А все тому, що в ній описано чудовий спосіб схуднути без серйозних обмежень.

Щаслива жінка зі стрічкою

Що таке дієта 5:2

В принципі система харчування Майкла Мослі не передбачає ніяких заборон або суворих правил. 5 днів на тиждень можна харчуватися як звикли, і тільки на 2 дні потрібно обмежити калорійність добового раціону до 500 ккал. Періодичне нерадикальне обмеження у харчуванні сприяє схудненню з мінімальним стресом для організму, відповідно, результат не буде швидким, але буде стабільним. Автор системи харчування заявляє, що в середньому за тиждень можна схуднути на 0,5-1 кг. Дефіцит калорій за цей час становитиме близько 3 000 (при середній нормі споживання 2 000 на добу). І якщо хоча б 2-3 рази на тиждень приділяти увагу фізичним навантаженням, то за 2,5 тижнів можна позбутися від 1 кг жиру (що дорівнює близько 8 000 ккал), а це досить помітний об’єм при середній тілобудові.

Куряча грудинка

Як харчуватися у звичайні дні

Важливо уточнити, що 5 нерозвантажувальних днів не слід сприймати як cheat meal, тобто не потрібно наїдатися на майбутнє і намагатися компенсувати обмеження. Якщо ви додасте до раціону більше овочів та білка, це однозначно прискорить процес схуднення і піде тільки на користь. Пам’ятайте, що у ці 5 днів ви не на дієті, і значить, формально можна дозволити собі все, що захочеться. Психологічно набагато легше дотримуватися системи харчування, коли знаєш, що заборон немає - це допомагає уникнути зривів і майбутнього відчуття провини.

Салат

Як харчуватися у розвантажувальні дні

Майкл Мослі пише, що 2 інших дні калорійність раціону не повинна перевищувати 500 ккал на добу (600 ккал для чоловіків). Наприклад, 200 ккал на сніданок і по 150 ккал на обід та вечерю. Спокійно можна дозволити собі у цей день омлет з 2 яєць з овочами, салат і домашній сир - голодувати не потрібно. Краще не влаштовувати 2 розвантажувальних дні підряд, щоб не переїдати після.

Жінка їсть сендвіч

Користь регулярних розвантажувальних днів

Керрі Торренс, спеціаліст BBC в області дієтології, впевнена, що регулярні розвантажувальні дні мають позитивний вплив на організм. Це сприяє покращенню роботи мозку, знижує ризик серцево-судинних захворювань та раку, знижує рівень холестерину та регулює рівень цукру у крові. Навіть якщо ви не маєте зайвої ваги, можна 1 раз на 10 днів влаштовувати організму розвантажувальний день або хоча б відмовитися від важкої їжі на користь овочів та фруктів - це не вплине на вагу, але буде дуже корисним для організму.

Ньоки із рікотти з помідорами черрі

Протипоказання

Дієта категорично не підходить тим, хто має проблеми зі шлунком, оскільки розвантажувальні дні є протипоказаними при виразці, рефлюксі та гастриті. Перед початком дієти не зайвим буде проконсультуватися з лікарем: навіть якщо у вас немає проблем з травленням, спеціаліст допоможе скласти збалансоване меню для такої системи харчування.

Овочі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.